Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 13:26, 22 kwi 2021

Do góry
Własny Vengerberg 13:24, 22 kwi 2021

Do góry
Mary napisał(a)

Życzę Ci z całego serca, żeby ten gruz był faktycznie tylko na wierzchu.
Ale to naprawdę warto dokładnie sprawdzić.
Ja także myślałam, że gruz mam na wierzchu i troszkę pod ziemią. Jakoś przy kopaniu pod fundamenty nie było głębiej w ziemi wielu śmieci.
Ale później okazało się, że gruz i śmieci mam w niektórych częściach działki ukryte w dużej ilości. Po budowie domu nie da się już tego wywieźć koparką, więc od lat bawię się w Kopciuszka wybierając śmieci i gruz z ziemi metr po metrze. Czasem 20cm pod ziemią jest troszkę zaśmiecone, a potem wykopuję z ziemi metalową balię.

My wiemy co tam się stało (i mamy nadzieję, że nie ma niespodzianek, o których nie wiemy). Sąsiad zza szarego płotu utwardził sobie drogę przez naszą działkę na czas budowy domu. Miał na to zgodę poprzedniego właściciela. Natomiast zamiast to sprzątnąć później, to rozgarnął po całej działce, rośliny zarosły i nie było widać. I teraz sporo już było zebrane, a nadal wyciągamy takie kwiatki

Żeby za pusto nie było, złożyliśmy małą szafkę na narzędzia. Niedługo wygładzimy bardziej ziemię i przeniesiemy ją w róg ogrodu.

Taczka i łopata bardzo się przydają do prac porządkowych.

Przy okazji zastanawiam się na problemem bluszczowatego pnącza. Przechodzi przez szpary w płocie. Obciąć, uszczelnić jakoś dziury? Czy raczej jesteśmy skazani na ciągłe obcinanie?
Zielone drzwi w Kruklandii 13:17, 22 kwi 2021

Do góry
na piachu nie chcą rosnąć w ogóle hortensje bukietowe (chociaż Annabelki trzymają się w miarę ok) i co roku walczę z choróbskami i szkodnikami na cisach.
No i trawnik na piachu to nieporozumienie.
A rabaty w lato podlewam i podlewam, a woda przelatuje jak przez sito

Nie zgadzam się z tym co napisałaś Juzia.
Ja mam naprawdę g...... ną ziemię 5-6 klasa piaszczysta woda po deszczu znika błyskawicznie.
Hortensje u mnie pięknie rosną sadzone na szybko bez dobrze przygotowanych dołków.Aż się dziwię że są tak dorodne.
A to moje Hortensje
Zdjęcie usunę.

Co do trawnika to ja nie szukam super pięknej trawy bo ona u mnie nie da rady a podlewać nie mam zamiaru co chwilę.
Tak wiec wybrałam się na targ gdzie sprzedają nasiona i kupiłam (mieszankę traw) którą mi doradził sprzedawca.
Jest to trawa którą sadownicy sieją w sadach w międzyrzędzia. Dosiałam do niej mikrokoniczynę i cieszę się zielonym trawnikiem.Nie oczekuję takiego trawnika jak u Violi ale wystarczy .
Zrobię ci zdjęcie w weekend .
A i żaden czarnoziem nie był nawieziony sialiśmy na rodzimą ziemie.
No to tyle się rozpisałam.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 13:16, 22 kwi 2021

Do góry
A pod koniec marca rozpoczął się już na całego spektakl krokusowy
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:06, 22 kwi 2021

Do góry
szykuje się Gienka, bardzo wysoka już, od spodu regularnie cięta, boki niedługo tez będę przycinać.

więcej fot nie mam, pora aktualne zrobić o ile coś się zmieniło
na końcu w skrzyni jest klon palmowy Oridono Nisiki, świetnie się ma już odpala
kanty do zrobienia, ale krzywo mi wychodzi, musi mi mąż jakoś sznurkami zaznaczyć
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:06, 22 kwi 2021

Do góry
Przywrotnik w deszczu, truskawki pod włókniną - zimno ale rosną lepiej niż bez.

Bób i czosnek słoniowy

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 13:04, 22 kwi 2021

Do góry
i coraz więcej
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:03, 22 kwi 2021

Do góry
tu widać pokrój

i pąk
jak sfocę pokażę jego kolejną fazę, fajna magnolia
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:00, 22 kwi 2021

Do góry

tu druga, źle posadzona, cóż...będę główkować, jak ja prowadzić

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 13:00, 22 kwi 2021

Do góry
W połowie marca pojawiły się również mocno spóźnione krokusy botaniczne
Najpierw pojedyncze

Później małe kępki

Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:56, 22 kwi 2021

Do góry
Witajcie, Pani Danusiu oraz doświadczeni ogrodnicy,
Czy mieliście kiedyś taki przypadek ja na moim trawniku? Jasne miejsca to jakaś trawka, rozrasta się tzn. pojawia się w kolejnych miejscach, "plam" jest coraz więcej. Szpeci trawnik okrutnie, rośnie nieco szybciej od reszty traw.
Trawnik jest założony pośród wysokich sosen, ma już 6 lat chyba, nawadniany automatycznie, teraz go wygrabiam z opadłych przez zimę igieł i martwię się tym widokiem.

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:55, 22 kwi 2021

Do góry

i finisz

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:53, 22 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Wiosna w pełnym rozkwicie, bardzo mi się podobają prymulki ale sama jakoś nie potrafię ich zachować. W tym roku kupiłam w doniczce takie piękne w ciemnym amarancie. Kwitną mi już drugi miesiąc, ciekawe, czy po posadzeniu do gruntu coś z nich będzie...
Wiosną wyczekuję tych pierwszych kwiatuszków z niecierpliwością. Ja mam prymulki typowo ogrodowe. Te kupowane w marketach zwykle są do domu, zdarza się że po wysadzeniu do ogrodu przezimują, ale kiepsko kwitną.

Ogród pod lasem 12:52, 22 kwi 2021

Do góry
U mnie też obie budleje żywe

Nie, nie, ta pod brzozą to zwykła dywanikowa, poległa ta z frontu.

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:52, 22 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Wpadam zapytać sie o samopoczucie po szczepieniu. Mam nadzieję, że ręka sprawna.

Słonecznego dnia.

Hanuś, rewelacyjne. Wczoraj poszłam tylko posprzątać po psach i nagle zauważam, że nic mnie nie boli, tak koło 12 i dostałam takiego powera, że wyrzeźbiłam jałowce, co mnie wkurzały. Robota trudna, żmudna, dla cierpliwych i wielkie sprzątanie. Zyskałam miejsce, tam będę dawać dalie i pociągnę dalej hakonki. I wszystko ok, nienormalne jest to, że lepiej się czuję jak przed szczepieniem, ha ha.
buziaki i tobie dużo słonka:

doping szczepionkowy

tu był w kwadracie jałowiec, stary, bo 23 lata ma
teraz już obróbka

dumam czy nie zostawić tylko talerza, a odpiłować ten konar na którym 3 kulki będę formować?

W Kruklandii 12:48, 22 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
a pokażesz swoją Heuflerianę? Ona bardzo duża rośnie? zastanawiam się bo z tego opisu to wynika, ze spora i mam zagwostkę gdzie ją dać

Która ładniejsza? Jesienna czy Heufleriana? sadzonki tej drugiej mam dorodniejsze w przesyłce

Jesienna jest większa, bardziej rozłożysta. No i ma limonkowy kolor.
Heufleriana jest bardziej strzelista i jest niebiesko-zielona.

Tu Heuflera z jesieni, ale ona była już sfatygowana dzieleniem

A tu z lata. Na słońcu jest bardziej zielona.

I tu masz w tle heuflerianę, a w prawym dolnym rogu młoda jesienna.
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:42, 22 kwi 2021

Do góry
GorAna napisał(a)
Dorotko, ależ bogata i kolorowa wiosna u Ciebie
Nic tylko podziwiać....byleby jeszcze ciepło było
Dziękuję Ciepła nam wszystkim brakuje. Dziś miałam skończyć sianie warzyw, ale zrobiło się deszczowo i bardzo zimno. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - odpoczną mi nogi.

Ptasi gaj 12:40, 22 kwi 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

... takie fotki to mogę oglądać 24h

masz więcej

Aniu mój ogród to co pokazałam jest w słońcu więc jak tylko zrobi się cieplej i słońce świeci to od razu wszystko rusza.
Dziś chłodniej słonecznie, ale zimny wiatr.
Nie zrobiłam Narcyzow też mam ich sporo. Tulipany jak nie będzie dużego mrozu to powinny ładnie kwitnąć. W zeszłym roku mi omarsly w maju -8 10 maja.

Też wiśnia kilku i bez połonin zapowiada się ładne kwitnienie,ale wystarczy jedna noc na minusie inpo wszystkim.

Wiśnia

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:37, 22 kwi 2021

Do góry
Monia Ostatecznie pepwnie, że można
Pierwszy plon rzodkiewki, zimno, słabo wiąże bulwy
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:34, 22 kwi 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Już nie mogę się doczekać
Dalej niech no dosyłają szybko resztę kompletu

No widzisz Daria, u mnie jak zawieje... Właśnie zmieniłam zdanie i zrezygnowałam z odbioru tych jutowych z Obi (chociaż są piękne ale jednak jutowe więc z deszczem różnie) i kupiłam polipropylenowy duży 160x230 z Casto. Wszędzie szukałam tego wzoru od kiedy zobaczyłam go na grupie ogrodowej na fejsie a tu nagle wyświetla mi się reklama Casto i ten dywan. Od razu kliknęłam Tak jak pisałaś wcześniej, wygrała moja praktyczna strona duszy
Dywan jest dwustronny wiec będzie można sobie zmieniać

Dzisiaj jade go odebrać ze sklepu

A ławka, którą nie dosłali okazała się w sklepie niedostępna i muszą ściągać z innego miasta, więc pewnie kilka dni to potrwa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies