zafundowałam sobie przesadzenie 2óch rh po kwitnieniu w zeszłym roku ...a za 2/3 tygodnie była fala upałów ...cieniowałam i podlewałam ...masakrycznie to zniosły ...to zły termin ...ale do głowy mi nie przyszło ze takie upały będą ...teraz dużo liści zrzuca ...wymoczki się zrobiły tak więc tez nie polecam letnich rewolucji
najlepiej przesadzać marzec/kwiecień/maj i wrzesień
A gdzie chcesz je przesadzać? Nie będą na planie pasować? To znaczy nie wiem, którą wersje wybrałaś
Skoro sadziłaś rodki jesienią, to one jeszcze daleko korzonków nie wypuściły, tak było z moimi.
Ania, dziś rozmawiałam z doświadczoną ogrodniczką, bo ja to się też dopiero uczę nie popełniać błędów
Rozmawiałyśmy o twoim żywopłocie. Radziła zagęścić serby do odległości 1m, maksymalnie 1,2 metra. Przemyśl to jeszcze, póki nie ruszyły z wegetacją i są malutkie.
Sama musisz zdecydować Masz spory obszar, ale skoro pierwszy dorasta do 3 metrów, to czy nie przysłoni żywopłotu z tyłu?
Z miskantami dobrze myślisz. Te są najładniejsze. Ale ML będzie za mały za dereniem. Więc chyba Gracilimusy. Są najładniejsze
Mogą być jeszcze Variegatusy biało-zielone. Gdybym ja miała wybierać, wybrałabym eleganckie Gracilimusy.
A wiesz, że twoje rododendrony należą do miniaturowych?
Po 10 latach osiągają zaledwie 1,6 wysokości.
Piękna była, uwielbiam ją, ale może się zdarzyć, ze zasłoni ci kulki.
Może wiec sadzonki ID?
Będzie dobrze z tym nasadzeniem. Miskanty i dereń dodadzą dynamiki, podobnie jak po drugiej stronie miskanty i hortensje.
Co do żywopłotu z tyłu, może być i z buka i z graba i z cisa -wybór należy do ciebie. Z buka czy graba szybciej uzyskasz wysokość, z cisa - dłużej. Sama zdecydujesz, jak wysoko prowadzić, by uzyskać zadowalający efekt przysłonięcia i zrobienia parawanu dla kącika drwala. Z cisa może być bardziej wąski, na szerokość jednej sadzonki. Z grabów będzie szerszy. Graby gubią liście wiosną i wypuszczają wtedy młode listki. Na inspirkach też są żywopłoty liściaste.
Zimą każdy ogród jest smutny. Roślinki tracą kolor, śpią, ten czas trzeba przetrwać i czekać wiosny.