Ja rodki przesadzałam po przekwitnięciu, ogólnie przesadzam w środku sezonu różne rośliny i jeszcze nic nie padło
To ty też altanę z żaglem planujesz ?
Prawdziwy ogrodnik dba o swoje rośliny i nie naraża ich latem na szok termiczny, szczególnie, jak było lato, jak ubiegłe po 40 stopni. Mi by było szkoda rododendronów narażać na taki stres. A potem się dziwimy, dlaczego wyglądają marnie
Ja latem nawet bukszpanów nie przycinałam i cierpliwie czekałam na ochłodzenie. Rośliny i tak miały saunę
Piękna była, uwielbiam ją, ale może się zdarzyć, ze zasłoni ci kulki.
Może wiec sadzonki ID?
Będzie dobrze z tym nasadzeniem. Miskanty i dereń dodadzą dynamiki, podobnie jak po drugiej stronie miskanty i hortensje.
Co do żywopłotu z tyłu, może być i z buka i z graba i z cisa -wybór należy do ciebie. Z buka czy graba szybciej uzyskasz wysokość, z cisa - dłużej. Sama zdecydujesz, jak wysoko prowadzić, by uzyskać zadowalający efekt przysłonięcia i zrobienia parawanu dla kącika drwala. Z cisa może być bardziej wąski, na szerokość jednej sadzonki. Z grabów będzie szerszy. Graby gubią liście wiosną i wypuszczają wtedy młode listki. Na inspirkach też są żywopłoty liściaste.
Zimą każdy ogród jest smutny. Roślinki tracą kolor, śpią, ten czas trzeba przetrwać i czekać wiosny.
dziękuję Iwona za kolejne wskazówki
a powiedz mi dereń to myślałaś o ivory halo czy elegantisima? bo potem jak rodki urosną to żeby ten dereń byl widoczny, to lepiej chyba Elegantissima?