Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 00:25, 18 kwi 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Iwonka, to z zeszłego roku, ale chciałam podpytać, jak się u Ciebie sprawdziło takie wycięcie na jeża? Wszystkie carexy (odmiany) tak cięłaś? Moje carexy (ze 2-3 odmiany) wyglądają coraz gorzej, już nie wiem co jest powodem, czy to ten deszcz?? Lepiej wyglądały 2 miesiące temu, niż teraz.. Chyba je zetnę za przysłowiowe zero...

Wycięcie na jeża sprawdziło się idealnie. Ścięłam w zeszłym roku wszystkie.
Z jedną kulką carexa Everest poleciałam tak drastycznie, że myślałam, że serca już nie ma
Szczęśliwie carex odbił, a pod koniec sezonu wyglądał najładniej ze wszystkich na tej rabatce w wykuszu (pierwszy po prawej w rogu).

Wydaje mi się, że w tym roku ścięłam carexy tak na dwa centymetry. Wycinałam najpierw zwykłymi domowymi nożyczkami.
Przy Evergoldach wzięłam mały ręczny sekator, jeszcze szybciej poszło.
Wybiorę się jutro z aparatem to pokażę, jak się mają po fryzjerze, a raczej fryzjerce

Basiu moje carexy też wyglądały lepiej miesiąc temu. Teraz środki zaczęły im przesychać, no i końcówki. Dlatego warto ściąć i czekać na nowe. Ja jeszcze w ramach relaksu bawię się w wyciąganie źdźbeł, podobno siła nie idzie wtedy na kłos i kwitnienie tylko w nowe liście.

Zauważyłam też, że najładniej rosną mi carexy posadzone w słońcu, ale nie na pełnej "patelni".
Nie służy im całkowity cień czy pełne słońce non stop.
Najlepiej tak pośrodku
Ogród pod lasem 00:15, 18 kwi 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
To zależy od pogody, ale przełom kwietnia i maja. W zeszłym roku 5 maja było tak jak na focie, a rok wcześniej taki stan był już 25 kwietnia.

mrokasia napisał(a)

Późno .
Mam Cockleshel w bardzo widocznym miejscu i pamiętam, że w zeszłym roku wkurzałam się, że podobnie jak katalpa długo udaje martwego .

To w tym roku to juz w ogóle będziemy czekać do czerwca chyba... ?
Wzgórze chaosu 23:58, 17 kwi 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Wygląda przecudnie! Klasa! Gdzie udało Ci się kupić malutkie bratki?

Bratki... to już wiesz

Basia_KRK napisał(a)

Iwonka, cudne te rozchodniki 'Cherry Truffle'! Gdzie je posadziłaś ostatecznie? Wg mnie genialnie wyglądają z dereniami!!! Szybko odbijają wiosną? i czy w takim samym kolorze?

Jutro zrobię ci zdjęcia, jak te rozchodniki odbijają po zimie. Po tym, jak je zaniedbałam w zeszłym roku, uważam że to terminatory. Cudnie wychodzą, kępki są gęste, zwarte, w ciemnym kolorze.

Kupiłam je w lipcu a ostatecznie sadziłam we wrześniu. W międzyczasie średnio podlewałam, biegałam z nimi w różne miejsca. Poprzewracały się kilka razy, połamały. Nie miałam na nie pomysłu.

A kupiłam tylko dlatego, że były to najładniejsze rozchodniki jakie widziałam z tych ciemnych.
Trudno je jednak dobrze zestawić. U mnie ładnie wyglądały na tle jasnej drewutni, super z dereniami.
Posadziłam je ostatecznie z miniaturowymi rozplenicami. Ich limonkowy kolor fajnie rozjaśnia ciemne listki. Chyba jednak z chłodnym odcieniem dereniami było lepiej.

Czuję, że będzie przesadzanie, na razie daję nowej rabacie trochę czasu na pokazanie, jak zagra w sezonie.

Znalazłam kilka marnych fotek z zeszłego roku.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:53, 17 kwi 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Piękne jaskry. Bardzo lubię te kwiatki. Miałam bordowe i białe posadzone z stipami. Traktuje je jako jednoroczne

Zdjęcie usunę.

Zdjęcia nie usuwaj. Piękne !

Ja odkryłam w zeszłym roku.
U mnie jednoroczne, bo nie wiem jak się nimi zajmować
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 23:27, 17 kwi 2021

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Pokażę Wam kilka zdjęć 'ogrodu'.
Od razu mówię, że na części jest agrowłóknina, na niektórych już nie ma. Ale na części na pewno zostanie...

Hej hej. Co słychać. Działasz już coś w ogrodzie? Bardzo lubię Twój ogród i dziś znów zaczęłam przeglądać Twoje zdjęcia i rzucił mi sie w oczy Twój grafitowy tynk na elewacji. Napisz proszę jak on się sprawdza, jak reaguje na słońce? Nie plowieje? I co to za rodzaj,firma,kolor. Będę wdzięczna za pomoc
W samym słońcu 23:25, 17 kwi 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Elu,tu widać

Ja rzadko nawoze, ostatnio ze 2 lata temu

Kasia, u nas to ja przekopuje

Widać widać aż za dobrze.
Przede wszystkim one są za rzadko posadzone. I nie jest to prawdziwy szmaragd. To jakaś odmiana kolumnowa. Jak kolumnowa to trzeba gęściej sądzić.
Co ile są posadzone?
Czy ty ich przypadkiem nie przycinasz po bokach, bo jeżeli to jest szmaragd to szmaragdów się po bokach nie przycina.

Byłam dzisiaj na działce i zapomniałam zrobić fotkę moich, abyś sobie porównała.

Co to znaczy Kasia u nas je przekopuje?

Jutro zajrzę.
Wzgórze chaosu 23:24, 17 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Dziękuje Iwonka

A jak nożyce? Dobrze się sprawowały?

Nożyce od lat te same, szczęśliwie nadal super działają.
Przycięłam wszystkie duże kule, uformowałam na nowo duże stożki.
Czekam na poprawę pogody i biorę się za żywopłot.
Forma w rękach nadal jest. Trochę tej muskulatury z poprzednich, bardzo intensywnych sezonów jeszcze mi zostało

Ogród długi 23:21, 17 kwi 2021

Do góry
Joann napisał(a)
I udało się. Takie trochę pokraki kupiłam, ale dosłownie nigdzie nie znalazłam, to jedyne egzemplarze w okolicy. Może będą z nich ludzie. To Graby Fastigiata szczepione. Za radą Asi zrobię grabową na tle tego płotu, posadzę metr od niego, i kupię rozplenice Hameln. Ale ile sztuk? Po dwóch stronach graba czy więcej?

I tu moje kosówki. Nie wiem, jakie to gatunki. Myślałam, żeby je posadzić w szpalerze przed tujami albo między tymi dwiema ścieżkami, co wcześniej narysowałam na zdjęciu. Ale czy się nadają? Żeby mi jakieś ogromniaste nie urosły. Kupiowne w różnych miejscach, sztuk mam 6.

Asiu, te graby to bardzo ładne drzewa wielopniowe.
Asiu, Anitce i jeszcze jednej dziewczynie z Ogr rozplenica narobiła dużo kłopotu zdrowotnego. Anitce wbiła się do ucha. Miała dziewczyna problem. Czy z ogrodu korzystają małe dzieci? Może inna trawa?
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:12, 17 kwi 2021

Do góry
A te słoneczka sobie zerwałam i do domu przywiozłam . A co!
Zacisze Alicji 23:11, 17 kwi 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Alu, pięknie. Wiosna pełną gębą.
Wzgórze chaosu 23:11, 17 kwi 2021

Do góry
kasiek napisał(a)
Ależ będzie rzeka tulipanów, moich ulubionych w dodatku
Pięknie i elegancko a biel u Ciebie wygląda

To moje pierwsze tulipany w tak hurtowych ilościach
Wybrałam Exotic Emperor, podobno nie zanikają zbyt szybko w kolejnych latach.
Za nimi mam miejsce na jeszcze jeden rząd. Jesienią posadzę tam odmianę Virichic.
Ma lekko różowe zabarwienie bieli i zieleni, doda nieco koloru I też jest z tych powtarzających kwitnienie.

Kasiu dziękuję za "krokusowe spotkanie"
Jaki to był piękny dzień... CUDOWNY

W Dolinie Muminków 23:08, 17 kwi 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Dziś Mój Małżonek zrobił dla Mnie donice na taras. Trzeba je pomalować i można roślinki sądzić......

Witam się z Tobą i w Twoim ogrodzie
Basiu ciekawa jestem jak sprawdzą Ci się te donice bo moje z każdym kolejnym rokiem wyglądają gorzej... pomimo że drewno zaimpregnowane to jakos się rozłażą od deszczu...
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:04, 17 kwi 2021

Do góry
Udało mi się wyskoczyć na działkę na 2 godziny.
Truskawki oplewione i pod kołderką. Parę kwiatów było, ale mróz je ściął. Pąków jest sporo więc mam nadzieję, że przyspieszę owocowanie . I przedewszystkim, że owocowanie będzie .

Dalej próbuję kupowac czas . Jesienią kupiłam przecenione i przesuszone 4 przewrotniki Thriller. Zasadziłam, niech rosną.

Doglądałam moich wysiewów. Groszek już prawie rośnie - czas zerwać leszczynę i zrobić konstrukcję. Bób, rzodkiewka i coś tam jeszcze kiełkują.

Bluszcz na brzozie ma się dobrze - tzn zgodnie z oczekiwaniami marnieje dobrze dla mnie
Teraz "tylko" pozbyć się tego co rośnie na ziemi - już widzę, że to będzie ciężka walka.

I zrobiłam bardzo prowizoryczną podpórkę na winogron [swenson red ku pamięci] oraz jeżyny. Miałam te patyki do stelaża więc jest jak jest, oby kiedyś zmieniło się to w coś stabilnego i ładnego .

Trochę pograbiłam kamieni, bo pełno ich jest w tej ziemi. Trochę powalczyłam z pokrzywami.

Sąsiad zdobył obornik [kontakt ja mu podałam więc jak coś to kiedyś też mogę skorzystać] i się pyta ile on musi się kompostowac. Powiedziałabym, że całe lato i że dopiero gdzieś koncem pazdziernika bym rozłożyła w ogrodzie... Czy możę to za krótko dla świeżego konskiego obornika?
Jest sens sobie zamówić [bo przywożą ] i dać mu się kompostować do późnej jesieni?

Wzgórze chaosu 23:04, 17 kwi 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ładnie nawet z tymi pustkami. U mnie cieszą pierwiosnki, są łatwe do dzielenia po kwitnieniu i fajnym rozwiązaniem na brak chęci do sadzenia cebulek

Wiesz Ula, ja tak piszę, że mam pusto, ale finalnie wcale mi to nie przeszkadza.
Dobrnęłam do cudownego momentu w życiu, że przestałam się w końcu spieszyć.
Dużą frajdę sprawia mi myślenie, czym zapełnić luki, co zmienić...
Siedzę sobie wtedy, albo spaceruję. Kubek w dłoni. Uwielbiam.
Nawet dziś w tę zimnicę siedziałam i dumałam

Pierwiosnki przywiozła mi Kasia w zeszłym sezonie, są śliczniutkie.
Posadziłam wokół pni brzózek, urocze maluszki.

Dlatego masz rację, że jest to fajne zastępstwo na cebulowego lenia
Ogród Małej Mi 2017 22:52, 17 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nieźle Wam dosypało....dobrze, ze już popłynęło Ciemierniki cudne, ten ciemny różowy obłędny Co to za trawa w oczku? Kaczuchy ryb tych mniejszych nie wyjedzą?

Miałam ustaloną nazwę prawdopodobną, ale dysk padł i nie mam żadnego archiwum, w tym i nazw roślin.
Kaczuchy zżerają na pewno ryby. Ale mam ich tyle, że niech jedzą, byle nie kojaki, bo wtedy będę strzelać jak do marzanny. Oczywiście kojaki te mniejsze, bo te duże to kaczki by mogły zjeść
Po siewki ciemiernikowe zapraszam. Lecę sprawdzić który to by zapamiętać gdzie szukać siewek.

Edit, który to ciemiernik?
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:49, 17 kwi 2021

Do góry
Basia ja mam rozchodnika Thunderhead
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:43, 17 kwi 2021

Do góry
Mam pytanie odnośnie drzewa które będzie grało pierwsze skrzypce na rabacie przed domem. Pomysł rabaty już jest będą zimozielone strzyżone z trawami i bylinami. Charakter nowoczesny z nuta japońska. Pierwotnie miał być tu klon palmowy, ale raz że mam już go gdzieś indziej, dwa ze chciałabym żeby to drzewon od momentu zasadzenia było widoczne i robiło wow. Duże klony to wydatek rzędy pewnie ponad 1000zl. Myślałam o grujeczniku, ale nie wiem czy tak duże drzewo dorastające do 10 czy 15m będzie dobrze wyglądać na froncie... możecie doradzić jakie inne drzewo ( okazałe do 500zl) będzie tu pasować.
Ogród Basi 22:26, 17 kwi 2021

Do góry
Ta głowa przetrwała zimę. Dwie rozsypały się. Trzeba jednak je chować do piwnicy.

Ogród Basi 22:25, 17 kwi 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dzisiaj było u nas ciepło. Był więc obchód z aparatem.

Moje pierwiosnki.

Pamiętasz nazwę tych pierwiosnków? Cudne
Ogród Basi 22:23, 17 kwi 2021

Do góry

Skrzynie z poziomkami ustawiłam w mijankę. Więcej słońca dotrze do środkowych poziomek. Muszę trochę te skrzynki podmalować.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies