Renatko, dziękuję. Zdecydowałam się zgodnie z poleceniem Danusi na Star of Fire (50-60cm wys.) lub niższą Hadspen Blood (40-50 cm wys.). Ku tej niższej bardziej się skłaniam.
Okazuje się, że Star of Fire mam w ogrodzie, kupiłam w zeszłym roku, kompletnie nie pamiętam jej kwiatków, chyba mi szybko przekwitła. Najlepsze jest to, że nie wiem gdzie, ją posadziłam, bo w tym samym czasie sadziłam jeszcze jarzmianki Moulin Rouge, i nie wiem, gdzie są które... Crazy!
O, a jakie drzewa kupiłaś Iwonko ? I jakie krzewy ?
Aż mnie zaciekawiłaś co tam natworzyłaś z tymi piętrami. Dla mnie i tak masz już pięknie.
Ja na razie kupiłam kilka drzewek owocowych. Trochę też poprzesadzałam roślin. I coś się zmienia.
Oj u mnie prace przez to zimno i brak czasu stoją też w miejscu.
N ie wiem jaką mam odmianę hortensji dębolistnej.
Sadzonki młodej teraz nie mam. Mogę ci jaką gałązkę przysypać ziemią ?
Dokładnie tak. Moja z braku cienistego miejsca rośnie na pełnym słońcu i jak widziałaś daje sobie świetnie radę
Danusiu,
Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Zakupię w takim razie jarzmiankę Star of Fire (50-60cm wys.) lub niższą Hadspen Blood (40-50 cm). Przeglądnęłam jeszcze różne zdjęcia, to zapewne któraś z nich
A "księżycowy" rozchodnik, to jaki? Który będzie bardziej pasował do tej kompozycji?
- 'Purple Emperor' (nie wiem, czy nie za czerwony),
- 'Matrona' (ma jaśniejsze kwiaty).
Edit: dziewczyny podpowiadają, że to może być:
-rozchodnik 'Cherry Truffle'
Dziękuję.
Dziś znowu pada deszcz i nic ogrodowo n ie można podziałać .Ani porządkowo. Przeszłam tylko po ogrodzie . I tyle.
Na porządeczek całkowity jeszcze trzeba poczekać.
Chłodno, mokro ale wiosna idzie do przodu
Jagody kamczackie
liliowce
Powojniki
Asiu, a te jaskry to z B.? Nie wiesz do kiedy w ofercie? Śliczne są i bym podjechała,ale nie wiem czy jeszcze mogą być...
Piwonie kupiłam dwie dla mamy, ale mniejsze są
Postanowione, róże 'Lavender Ice' zakupione Na 3 metrową rabatę zakupiłam 5 sztuk, chyba dobrze? Czy dokupić?
Do tego posadzę na pewno ciemną jarzmiankę, Danusia mi podpowiedziała jaką najlepiej wybrać. Muszę jeszcze znaleźć ciemnie rozchodniki, na razie znalazłam dwie odmiany: 'Purple Emperor' (nie wiem, czy nie za czerwony) oraz 'Matrona' (chyba bardziej mi się podoba), ma jaśniejsze kwiaty, nie wiem czy to dobrze?
Ja też myślę że jak pogoda dopisze to w przyszłym tygodniu je posadze na miejsce stałe i niech sobie radzą. Sporo cieliśmy i jeszcze nie wszystko posprzątane....
01.04.21 Wielkanocne klimaty..rozkwitają pierwsze żonkile
Te malutkie żonkilki w oknie kwitną do dziś. Natomiast te w ogrodzie są bardzo wysmagane przez śnieg i deszcz..
Strasznie mokro u mnie
Chwile nie pada to porozcinalam bylinki
Doniczki p9 i p11, ale całkiem ładne sadzonki
ceny adekwatne 6-9 pln
Najbardziej dobija rozpakowywanie, wycinanie zajęło z pół godziny, sadzenie jak będzie pogoda
jednak zimno dzisiaj