Czy różowa czy biała to są piękne. Sporo przejrzałam u mnie przy takiej pogodzie to nawet za 2 tygodnie tak nie będzie zielono i kwieciście.
U mnie bączków też dużo. Widziałam jak klony i fiołki obskakuja
Trzcinnik be... To przepiękna trawa. W każdym zakątku ogrodu można jasadzic. Mam 3 szt już się rozrosły w przyszłym podzielę mam nadzieję.
Od samego początku do późnej jesieni tworzy piękny akcent w ogrodzie. Brąz miedziany moje posadzone na tle tuji szmaragd dają ładny efekt.
A to mnie zaskoczyłaś, że się rozsiewają. Nie zauważyłam u mnie, a chętnie bym młode przesadziłam.
A to mój eksperyment. Salvia coccinea 'Summer Jewel Red'. Sadzonka po lewej uprawiana pod sztucznym światłem, i po prawej z pokoju, gdzie jest zimniej i mało naturalnego światła.
Alicjo, nie mam wielkiego doświadczenia, ale mam szpaler miskantów i stąd wiem, że przy metrze szerokości to miejsca Ci wystarczy najwyżej na miskanty. Napisz, jak szeroka jest ta ścieżka w projekcie? Bo jeśli ma mniej niż 1,5 metra, to rozważyłabym nawet mniejsze odmiany miskanta, Variegatus z czasem będzie się przewieszał i zajmował także przestrzeń ścieżki na dobre pół metra albo i więcej. Widać ten efekt na pierwszym zdjęciu. Bez black tower piękny, ale zapewne też wyjdzie trochę poza ten metr. Natomiast nie umiem ocenić, jaki będzie efekt posadzenia go w rząd miskantów, chyba bym nie ryzykowała, ale tu lepiej, aby wypowiedziały się osoby z doświadczeniem. Załączam Ci zdjęcie poglądowe miskantów, u mnie odmiana gracillimus. Rabata ma szer. 1.10. Powodzenia
To magnolia Soulange - chyba najbardziej popularna, jest cudowna, choć co roku walczę o nią i jej kwiaty.. Dziś już prawie w blokach startowych czeka a tu śnieg, a kwiaty ma delikatne..
Mam jeszcze drugą Susan, też urokliwa ale nieco inna...
Mam też graby, też mają swój urok - wrzucę zdjęcia niebawem bo jest też uwielbiam Oba są na mojej liście drzewek "must have" graby wcześniej startują i cieszą oko soczystą zielenią już wczesną wiosną. Buki startują później i osłabiają je majowe przymrozki, ale pienie wybarwiają liście jesienią i całą zimę mocniej trzymają rdzawe liście, graby są bardziej gołe.. Tak więc plusy i minusy sa i tu i tu W ramach ugody - fajnie mieć oba w ogrodzie
Ale świetna wizualizacja! Można wiedzieć w jakim programie?
Co do rozstawy, to możesz najpierw spisać sobie jaką wielkość osiągną wybrane przez Ciebie rośliny, później poukładać donice w charakterze roślin na rabacie i zastanowić się czy Ci to pasuje.
Też mam tak wąsko od sąsiada.
Na pewno Variegatus może Ci się tam pokładać, ja musiałam przesadzić - nie chciał tam trzymać się formy, słabo rósł.
Ale możesz próbować. Może okazać się, że u Ciebie da radę.
A nie chcesz wprowadzić jeszcze funkii, przywrotnika? Naparstnicy? Orlików?
Jest tak,
zasadzone obwódki z bukszpanu za obwódką zasadzone hortensje bukietowe, trawy, i trzmielina na pniu. Koniec rabaty wieńczy żywopłot z laurowiśni wschodniej.