Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:39, 13 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z ogromną przyjemnością informujemy, że skończyliśmy urządzanie "kawiarenki" (nowe wyposażenie)
i otwieramy ogrody 24-25 kwietnia, chyba na tulipany, dopiero zaczynają kwitnąć. Na razie terminy są ustalone do lipca.

Cały czas pracujemy na jak najlepszy efekt, sadzimy drzewa, topiary, urządzamy nowe kąciki, ustawiamy rzeźby (także do sprzedaży).

Zapraszamy w takim razie już za niecałe dwa tygodnie. Będzie kolorowo i wiosennie.

https://www.ogrodowisko.pl/dni-otwarte

Jakie piękne te tulipanki
mam nadzieję ,że już obostrzeń nie będzie i można będzie te cudo na własne oczy zobaczyć
Ciemiernik - Helleborus 14:48, 13 kwi 2021

Do góry
Żeby nie było, że same sukcesy w uprawie ciemierników pokażę 2 ocalałe z pięciu marketowych z 2017r.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:45, 13 kwi 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Najlepszego Sylwuś!
Zdrowia i słoneczności

Dziękuję Kochana
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:18, 13 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
póki żyją
Leonrd Messel

Czy różowa czy biała to są piękne. Sporo przejrzałam u mnie przy takiej pogodzie to nawet za 2 tygodnie tak nie będzie zielono i kwieciście.
U mnie bączków też dużo. Widziałam jak klony i fiołki obskakuja
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:01, 13 kwi 2021

Do góry
Rzepy z ubiegłego roku cieszyły się powodzeniem kuraków

Posadziłam w ubiegłym roku piwonie drzewiaste pod kątem. I teraz mają dwa pionowe pędy???

Nadal podobają mi się moje szalotki

Bób z dosadzonym bobem z paletek z igloo
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:00, 13 kwi 2021

Do góry
Anda napisał(a)

Zachwyciło mnie to zestawienie, piękne
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:58, 13 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Dziękuję Lidka.
Fajnie, że tak się rozsiał i w tej masie robi wrażenie.

w grudniu tak

Trzcinnik be... To przepiękna trawa. W każdym zakątku ogrodu można jasadzic. Mam 3 szt już się rozrosły w przyszłym podzielę mam nadzieję.
Od samego początku do późnej jesieni tworzy piękny akcent w ogrodzie. Brąz miedziany moje posadzone na tle tuji szmaragd dają ładny efekt.

A to mnie zaskoczyłaś, że się rozsiewają. Nie zauważyłam u mnie, a chętnie bym młode przesadziłam.
Ogród kwiatowy 13:56, 13 kwi 2021

Do góry
violaskom napisał(a)
A to mój eksperyment. Salvia coccinea 'Summer Jewel Red'. Sadzonka po lewej uprawiana pod sztucznym światłem, i po prawej z pokoju, gdzie jest zimniej i mało naturalnego światła.

To doskonały przykład produkowania siewek na parapetach bez dodatkowego doświetlania Już nie mam wyrzutów sumienia
Ogród z koroną w tle 13:36, 13 kwi 2021

Do góry
Annna12 napisał(a)
było tak...

Co to za płyty betonowe ? Takie zwykłe chodnikowe ? Jaki to wymiar ?
Ogród kwiatowy 13:35, 13 kwi 2021

Do góry
A to mój eksperyment. Salvia coccinea 'Summer Jewel Red'. Sadzonka po lewej uprawiana pod sztucznym światłem, i po prawej z pokoju, gdzie jest zimniej i mało naturalnego światła.

Verbena bonariensis - werbena patagońska 12:57, 13 kwi 2021

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:43, 13 kwi 2021

Do góry
AlicjaMa napisał(a)

Tzn. wiem, co bym chciała tam posadzić, ale zupełnie nie wiem w jakiej rozstawie.

Mianowicie chciałabym posadzić miskanta Variegatus na zmianę z hortensją bukietową i co kilka metrów czarny bez kolumnowy Black Tower.

Rabata ma ok. 20 m długości, ale tylko 1m szerokości, więc zakładam, że miskant i czarny bez pomieści się bez problemów, ale hortensja chyba tylko Bobo wchodzi w grę.

Alicjo, nie mam wielkiego doświadczenia, ale mam szpaler miskantów i stąd wiem, że przy metrze szerokości to miejsca Ci wystarczy najwyżej na miskanty. Napisz, jak szeroka jest ta ścieżka w projekcie? Bo jeśli ma mniej niż 1,5 metra, to rozważyłabym nawet mniejsze odmiany miskanta, Variegatus z czasem będzie się przewieszał i zajmował także przestrzeń ścieżki na dobre pół metra albo i więcej. Widać ten efekt na pierwszym zdjęciu. Bez black tower piękny, ale zapewne też wyjdzie trochę poza ten metr. Natomiast nie umiem ocenić, jaki będzie efekt posadzenia go w rząd miskantów, chyba bym nie ryzykowała, ale tu lepiej, aby wypowiedziały się osoby z doświadczeniem. Załączam Ci zdjęcie poglądowe miskantów, u mnie odmiana gracillimus. Rabata ma szer. 1.10. Powodzenia

Ogród z koroną w tle 12:37, 13 kwi 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Witaj Bardzo ładny i duży ten kwiat magnoli fajnie, że możemy w tym trudnym czasie zaszyć się w naszych ogrodach a i jeszcze podoba mi się ten żywopłot z buczków, ładnie się przebarwia ja od strony sąsiada mam żywopłot z grabu, nie przebarwia się tak ładnie, ale on już był posadzony przez sąsiada i cieszę się, że jest Pozdrawiam

To magnolia Soulange - chyba najbardziej popularna, jest cudowna, choć co roku walczę o nią i jej kwiaty.. Dziś już prawie w blokach startowych czeka a tu śnieg, a kwiaty ma delikatne..
Mam jeszcze drugą Susan, też urokliwa ale nieco inna...

Mam też graby, też mają swój urok - wrzucę zdjęcia niebawem bo jest też uwielbiam Oba są na mojej liście drzewek "must have" graby wcześniej startują i cieszą oko soczystą zielenią już wczesną wiosną. Buki startują później i osłabiają je majowe przymrozki, ale pienie wybarwiają liście jesienią i całą zimę mocniej trzymają rdzawe liście, graby są bardziej gołe.. Tak więc plusy i minusy sa i tu i tu W ramach ugody - fajnie mieć oba w ogrodzie
Ogród z koniczynką 12:11, 13 kwi 2021

Do góry

Hiacynty coraz bardziej rozkwitają
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:10, 13 kwi 2021

Do góry
AlicjaMa napisał(a)
Witajcie, rownież chciałabym poprosić o pomoc w zaprojektowaniu rabaty.

Tzn. wiem, co bym chciała tam posadzić, ale zupełnie nie wiem w jakiej rozstawie.

Mianowicie chciałabym posadzić miskanta Variegatus na zmianę z hortensją bukietową i co kilka metrów czarny bez kolumnowy Black Tower.

Rabata ma ok. 20 m długości, ale tylko 1m szerokości, więc zakładam, że miskant i czarny bez pomieści się bez problemów, ale hortensja chyba tylko Bobo wchodzi w grę.

Załączam zdjęcie, ta zielona ściana to miał pierwotnie być cięty równiutki żywopłot, ale właśnie tam, zamiast takiego żywopłotu, chciałabym wspomniane wyżej rośliny. A to dlatego, że za siatką sąsiad już posadził szpaler jałowców, więc mam już gotowe ciemnozielone tło

Strona wschodnia, słońce od rana do wczesnego popołudnia, gleba mokra, kwaśna.
Na tę chwilę brak jakichkolwiek nasadzeń przy chodniku, więc proszę nie sugerujcie się tym.
Na końcu, ale nie w tej rabacie, posadzona jest wiśnia Kanzan, to akurat widać na zdjęciu.

Ale świetna wizualizacja! Można wiedzieć w jakim programie?

Co do rozstawy, to możesz najpierw spisać sobie jaką wielkość osiągną wybrane przez Ciebie rośliny, później poukładać donice w charakterze roślin na rabacie i zastanowić się czy Ci to pasuje.
Też mam tak wąsko od sąsiada.

Na pewno Variegatus może Ci się tam pokładać, ja musiałam przesadzić - nie chciał tam trzymać się formy, słabo rósł.
Ale możesz próbować. Może okazać się, że u Ciebie da radę.

A nie chcesz wprowadzić jeszcze funkii, przywrotnika? Naparstnicy? Orlików?
Ogród liliowo-lawendowy 12:06, 13 kwi 2021

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:45, 13 kwi 2021

Do góry
Najlepszego Sylwuś!
Zdrowia i słoneczności

Moje ogrodowe wzloty i upadki 11:40, 13 kwi 2021

Do góry
Jest tak,
zasadzone obwódki z bukszpanu za obwódką zasadzone hortensje bukietowe, trawy, i trzmielina na pniu. Koniec rabaty wieńczy żywopłot z laurowiśni wschodniej.
Ogród do odnowy 11:37, 13 kwi 2021

Do góry
Dla pamięci wklejam kwitnienia

Turzyca stożkowata Snowline - pierwszy raz zakwitła

same fasolki powyłaziły, tyle, że oczywiście wyciągnięte bardzo

Kojou-no-mai i dereń

Przedogródek pod dębem 11:32, 13 kwi 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)
i u mnie wiosna

Wacław, super wiosna, jakie dorodne i zdrowe roślinki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies