Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:27, 09 paź 2024

Do góry
Parę wrzutek kolejnych z Chin jeszcze, już prawie się ogarnęłam ze zdjęciami

Shangri-La, to przedmieście Tybetu, tu większość fotek mam prywatnych, więc wrzucam tylko parę. Było dość zimno, kocyki elektryczne w górskich chatach się przydały.

Chinki fotografowały się już w dużo cieplejszych strojach

Klasztor Songzalin przepiękny, ale w środku był zakaz robienia zdjęć

Przerwa na kawę... 19:25, 09 paź 2024

Do góry
Jak tam wasze tetrisy na rabatach?

U mnie dopiero we wrześniu udało się coś podziałać. Bardzo suche lato dało się we znaki ogrodowi. Szczególnie, że postanowiłam go trochę sprawdzić. A właściwie kondycję ukorzenienia roślin. Postanowiłam ograniczyć podlewanie. Ogród już trochę czasu ma. Frontowe rabaty przyjęły się bardzo dobrze, wręcz za dobrze. Rabaty były lane raz na 1-2 tygodnie. Tak porządnie. 3 godziny spędzałam z wężem. Efekt? Wszystkie starsze rośliny przetrwały. Wypadła jedna z wiosennego sadzenia o której zapomniałam trawy mimo braku wody dostały szmergla. Porosły wielkie bomby. Mniej było chorób grzybowych (o dziwo nawet róże zachowały liście, pojedyncze tylko strajkują). Trawnik oczywiście w pewnym momencie nie wyglądał reprezentacyjnie, ale wrześniowe opady przywróciły mu zieleń. Zastanawiam się czy go nie zareować... Trochę mam obawy, że za późno. Na razie lekko wygrabiam.
Klasyczne tetrisy ograniczyły się najpierw do jednej rabaty z tulipanowcami, gdzie nic nie chce rosnąć normalnie i jest albo ogromne leżące na całej rabacie (piórkówka Karley Rose, nigdy więcej) albo ze świecą go szukać. Ale oczywiście potem przeniosły się na inne miejsca. I finalnie chyba nie było rabaty, gdzie bym coś nie zmieniła. Rozmnożyłam trochę bylin, które dobrze się u mnie czują, przesadziłam te, które zarosły trawami. I takie tam standardowe zabawy.

A z takich bardziej zaawansowanych prac technicznych - w końcu zawiesiliśmy łańcuchy na wisterię na domu. Było z tym trochę zabawy. Oczywiście kto wchodził na 8 metrów drabiny? No kto jak nie ja łącznie z wierceniem i wkręcaniem haków w belki dachowe. Zdecydowaliśmy się na łańcuchy o grubości 4 i 5 mm oraz udźwigu 1,2 tony. Może starczy. Są zamocowane w odległości ok. 30-50 cm od ściany. Dziś mieliśmy kończyć zapinać ostatnie dwa elementy pajęczyny (oczywiście zabrakło łańcucha i karabińczyków) i trochę rozplątać tego kołtuna lub go przyciąć, ale niestety popadało.
Tak to wyglądało w trakcie zakładania.
Ogród w malinówkach 19:22, 09 paź 2024

Do góry
Jak zwykle w planach było coś innego, a co innego zrobiłem. Pogoda dziś była letnia, więc przekopałem płytko cały warzywnik.

Rozsypałem dodatkowo mączkę bazaltową i lekko wyrównałem.

A następnie posiałem poplony. Chyba termin jest lekko późny, ale będzie co będzie. Nieraz zimy wcale nie ma. Posiałem 3 gatunki w takim mixie: żyto ozime, gorczyca biała i łubin wąskolistny.
Efekt końcowy:

Zapomniałem zrobić zdjęcie po drugiej stronie. Bo tam też jest warzywnik.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:44, 09 paź 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Nie wszystko sprawdziłam.
Końcówkę czyli dąbrówka, trzmielina, ciemierniki, parzydło, hosty to sama sprawdziłam i rosną od wielu lat bez problemu. Teraz dosadziłam hortensję dębolistną i też daje radę. Paprocie też super. Tuje rosną i gdyby nie nadmiar cienia to byłoby super.
W tym roku dosadziłam epimedia, miodunki i kokorycz więc zobaczymy za rok.

O dzięki!
Ogród prawie wymarzony … 17:35, 09 paź 2024

Do góry
Judith napisał(a)

A jaki nawóz?

O taki on. Polecam . Jeden z tańszych na rynku ale dobry
Już się obraziłam na kupokulki bo ostatnio nawaliły tzn nie zdały u mnie egzaminu

Anna i Ogród 2 17:21, 09 paź 2024

Do góry
pestka56 napisał(a)

Turzyce włosiste takie właśnie są. Jak rosną to nie dotykać.
Ja zabiłam swoje 3 'Bronze Form', bo mi się zachciało przesadzić w zdawało mi się lepsze dla nich miejsce. Jedna wprawdzie ciut odrasta, ale do wcześniejszej wielkości dojdzie pewnie za 3 lata

To może spróbuj jeszcze raz z nią tylko jej ruszać nie będę. Ona tam super wyglądała. Poszukam zdjęcia
Wiejski ogród Magdy 16:51, 09 paź 2024

Do góry
Jesienne kolory.

Wiśnia już niemal całkowicie straciła liście.

30 arów wietrznej pustyni 16:48, 09 paź 2024

Do góry
Przyszło moje zamówienie cebulkowe
Wszystko przepakowałam z tych plastikowych woreczków i czekają. Dziś wreszcie wysiewamy trawę za domem. I wreszcie będę mogła ruszać w rabaty!
Wiejski ogród Magdy 16:47, 09 paź 2024

Do góry
Kwitną teraz miskanty chińskie Dronning Ingrid (z których jestem średnio zadowolona, na zdjęciach ze szkółki prezentowały się znacznie lepiej) i miskanty Zebrinus (posadzone po obu stronach metalowej pergoli wyrosły niesymetrycznie i wygląda to tak sobie). W ogóle traw mam mało - kilka stip, hakone i turzyc.

Wiejski ogród Magdy 16:33, 09 paź 2024

Do góry
Wczoraj pogoda dopisała i udało mi się pojechać na wieś. Nie byłam w ogrodzie od 20 września. Ogród zmienił się przez ten czas i nabrał jesiennych barw. Nadal kwitną w nim dalie - znak, że ominął go przymrozek. Ale żywych barw jest coraz mniej, dominują te złociste, jesienne. Kwitną zawilce, tojady i krokusy, a nawet hibiskus.
Pieliłam rabaty i posadziłam trochę cebul, głównie szafirki różnych odmian. Wylegiwałam się też w słońcu jak kot i słuchałam szumu brzozowych liści. Taką jesień jak wczoraj uwielbiam.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:45, 09 paź 2024

Do góry
Juzia napisał(a)

Dawaj listę tych roślin! Jak sprawdzone to ja chętnie skopiuję

Nie wszystko sprawdziłam.
Końcówkę czyli dąbrówka, trzmielina, ciemierniki, parzydło, hosty to sama sprawdziłam i rosną od wielu lat bez problemu. Teraz dosadziłam hortensję dębolistną i też daje radę. Paprocie też super. Tuje rosną i gdyby nie nadmiar cienia to byłoby super.
W tym roku dosadziłam epimedia, miodunki i kokorycz więc zobaczymy za rok.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:35, 09 paź 2024

Do góry
Taki plan póki co - lodówka jednak do zabudowy, indukcja przy ścianie - z miejscem na okap jakby co, zlew pod oknem

l-lodówka
c - cargo
p - piekarnik

za piekarnikiem za kominem - kominek

Ogrodowe wariacje 15:21, 09 paź 2024

Do góry
To ta hortensja, no nie wiem czy zostawić, czy nie.

Ogrodowe wariacje 15:19, 09 paź 2024

Do góry
Tak to teraz wygląda

Ogrodowe wariacje 15:10, 09 paź 2024

Do góry
Wczoraj miałam urlop, inaczej nie jestem w stanie nic zrobić w ogrodzie

Na początek rabata z domkiem, jedna z moich ulubionych
Po wysadzeniu kostki cisowej powstała dziura i wypełnię ją gaurą pozostałą z donicy na tarasie, wszystkie u mnie przezimowały, a jak nie, to i tak się wysiały. Fajnie się przebarwiła - jesiennie.
Została mi jeszcze jedna kostka, a raczej prostokąt cisowy i nie wysadzam, nie mam miejsca i tak sobie wymodziłam, że poczekam jak zrobi się ścianka, może wpadnie pomysł na aranżację
Tu trochę ciągle zmieniam, wiosną doszły piwonie, dosadzałam szałwie, wymieniałam fioletową lawendę. Z bylinami tak właśnie jest i dlaczego ja tu kory nie dałam głupia ja.

Ogród w dolinie 14:23, 09 paź 2024

Do góry

Zjawiskowe zdjęcie, w pierwszej chwili myślałam że to jakaś miejscowość wypoczynkowa
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:40, 09 paź 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Trawy szaleją

Super to wygląda!
W Kruklandii 13:35, 09 paź 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Romantycznie

Teraz też?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:33, 09 paź 2024

Do góry
Wczoraj wyciągnęłam pompę zanurzeniową ze studni chłonnej, umyłam ją i wraz z wężami schowałam do garażu. Powylewałam z wiader resztki gnojówek do kompostownika. Rozdrowniłam zainfekowane chorobami grzybowymi liście w sadzie. Takich nie kompostuję. Wsypałam je do worów bio i oddałam. Skosiłam trawę w ogrodzie i na zapłociu. Koszenia wciąż nie można odpuścić, bo trawa rośnie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:24, 09 paź 2024

Do góry
Złota polska jesień stoi u wrót.
Klon Ginnala idealnie dopasował się do hortek. Rabaty frontowe i zapłocie fajnie się dopełniają. Dobrze, że jest taka roślinna przesłona, bo naprzeciw od 4 lat trwa rozgardiasz budowlany. Przykro byłoby na niego zerkać aż tyle czasu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies