Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:16, 14 lut 2015

Do góry
Witam serdecznie.
Odważyłam się w końcu ujawnić, od dawna podczytuję Cie po cichu, i w końcu przyszła pora coś napisać. Bardzo, bardzo, ale to bardzo podoba mi sie Twój ogród.
Widać dużo pracy włożonej w niego, eh kiedy ja będę miała taki piękny kawałek

Mam małe pytanko do Ciebie, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć. W zeszłym roku wsadziłam brzozy pendule i widzę,że Ty też je masz i w związku z tym moje pytanie: czy Ty je na wiosnę tniesz? Moje takie rzadkie na razie są,a chciałabym żeby się korona jej zagęściła

Pozdrowionka i gratuluję pięknego ogrodu
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 17:01, 14 lut 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu bukszpany wyglądają wspaniale, piękna, soczysta zieleń. Ja muszę znaleźć coś zimozielonego do przedogródka, ale tam sucho i bukszpan nie urośnie.
Co do kretów to u nas też masakra. Kurczę, że to nie ma sposobu na te potwory. Pocieszam się, że jak są krety to pędraków/opuchlaków nie ma. Widziałaś jak te robale skasowały trawnik u ZbigniewaG?
Zawsze mam problem z przycinaniem owocowych. A do tego mój eM. ma "uczulenie" na sekator.
Co do przycinania brzóz to wiem, że to troszkę kontrowersyjny temat (była nawet ostatnio dyskusja w wątku o brzozach). Ja z jednej strony uwielbiam duże, majestatyczne drzewa o naturalnej koronie. Ale z drugiej uważam, że nadrzędnym celem jest bezpieczeństwo. A niestety wiem jakie konsekwencje mogą być, zwaliła nam się brzoza sąsiada na budynek gospodarczy. Wymogłam wycięcie tych najbardziej zagrażających.

Ps. Piękna psina.

Aniu jeżeli chodzi o brzozy to ja najbardziej lubię ich pień, więc nie przeszkadza mi cięcie. Zresztą jak się je przytnie to liście też mają ładniejsze. Ja mam jeszcze na działce kilka brzóz takich nie przycinanych. Ale chyba i z nimi muszę się rozprawić. Bo później jak urosną większe to trzeba będzie wynajmować kogoś do ich przycięcia a to kasa. Mam zamiar też dużo przyciąć modrzew i ewentualnie lipę. Jeżeli chodzi o krety to ja mam i dużo kretów i dużo pędraków. U mnie taki dostatek wszystkiego.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 16:55, 14 lut 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Gosia jak tam szkielet? chyba lepiej, bo do ogrodu ruszyłaś drzewa cięłaśno nieźle
u mnie niestety ziemia zmarznięta i żadnej cebulki nie widać, a tak bym chciała wiosnę zobaczyć jak wyłazi z ziemi

Dorotka żarty się Ciebie trzymają- cięciem to zajmował się mój M. Ja mu najwyżej pokazuję patykiem gdzie ma ciąć. A brzozy to cięte piłą i jescze syn pomagał i przyciągał linę zaczepioną o cięty pień po to żeby nie poleciał na działkę sąsiadów bo zniszczył by im krzaki porzeczek. A część poleciała na pole. Ja dziasiaj tylko chodziłąm i pstrykałam. Szkielet do kitu- ale mówiłam , że mam SKS. Dorotko u mnie 3 szt. tulipanów się pokazały ale nie mogłam się schykić tak nisko żeby je pstryknąć.
Mój kawałek planety 16:27, 14 lut 2015

Do góry
Kasiu ja mam całą masę brzózek na miedzy z sąsiadem i jedyne co daje mi się we znaki to te listki na jesieni w rynnach. Listki są małe i generalnie u mnie ich nie widać. Na wiosnę potrafi być żółto. Generalnie dla mnie żadnych wad, same zalety. Ale ja nie jestem obiektywna, kocham brzozy i mam zadołowane -naście do wsadzenia.
Rośnie u mnie jedna topola i jej liście są wszędzie- robi się gruby, ciężki dywan.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 16:18, 14 lut 2015

Do góry
Kolejne brzozy przycięte i pies grzejący się od kompostu

Wilcza Góra 16:13, 14 lut 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
Witam WIlczą Górę
Przybyłam żeby się doradzić odnośnie brzóz,mam wariant ogrodu gdzie po lewej i prawej mają być mini laski z brzóz doornebos ( po ok. 7 szt.)wzdłuż ogrodzenia a prostopadle przy ogrodzeniu rabata z krzewami, trawami, trochę bylin. Brzozy mają być podsadzone jakąś byliną zadarniajacą.

Czy to ma sens, podpytuję pod kątem liści i śmiecenia. oczywiście po środku trawnik, teraz za ogrodzeniem mam lasek brzozowy ale nie przeszkadza mi to, może nie wieje w moją stronę ?
doradź proszę ?
Wilcza Gora również wita
w naszym ogrdoze lasek rzozowy zajmuje ponad 400m2.
Liście brzóz są małe i lekkie, więc kiedy nadchodzi wietrzna jesień, mamy je w całym ogrodzie. Ich sprzątanie sprowadza się do 3-krotnego grabienia w sezonie całości trawnika, bo z rabat ich nie sprzątam...wręcz przeciwnie całość zgrabionych liści wykorzystuję do ocieplania wrażliwszych traw ozdobnych i bylin. Takie kopczyki z liści lekko posypuję korą, żeby wiatr mi ich nie rozwiał. Przyjemne z pożytecznym
Wilcza Góra 16:06, 14 lut 2015

Do góry
Witam WIlczą Górę
Przybyłam żeby się doradzić odnośnie brzóz,mam wariant ogrodu gdzie po lewej i prawej mają być mini laski z brzóz doornebos ( po ok. 7 szt.)wzdłuż ogrodzenia a prostopadle przy ogrodzeniu rabata z krzewami, trawami, trochę bylin. Brzozy mają być podsadzone jakąś byliną zadarniajacą.

Czy to ma sens, podpytuję pod kątem liści i śmiecenia. oczywiście po środku trawnik, teraz za ogrodzeniem mam lasek brzozowy ale nie przeszkadza mi to, może nie wieje w moją stronę ?
doradź proszę ?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 16:01, 14 lut 2015

Do góry
Poprzycinane brzozy. Chyba przez trzy lata nie były przycinane i strasznie urosły. Nie mogę dopuścić do tego aby urosły za wysokie bo nie będzie ich można samemu przyciąć.

Na ostatnim zdjęciu widać ile mam jeszcze drzew owocowych do przycięcia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:30, 14 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
No to ciac juz moge? Bo łapki sie rwa do roboty.....

Fajne zakupy

To zalezy co? Graby można juz ciac, reszty nie ruszaj bo u was zima. U nas juz w ubiegłym tygodniu bylo cieplo i slonecznie i tylko jednodniowy epizode ze śniegiem w poneidziałek.
Zawsze zaznaczam, że u mnie wiosna zdecydowanie szyciej niż w innych rejonach Polski, zwykle to co ja robię w innych regionahc można kopiwać po 1-2 tygodniach le graby, buki i brzozy z powodzeniem można juz teraz ciąc jesli nie zapowiadają srogich (w okolicach -10 stopni) mrozów w nocy. U nas do końca miesiaca zapowiadaja piekna i cieplą pogodę.
Z tego powodu przycielam dzisiaj trawy. Mie dałam rady tylko 10 miskantom .... Nadgarstek odmowił posłuszeństwa. Zostaiwłam mińiturowe rozplenice, ktore sa bardoz wrazliwe na mrozy (little bunny)
Moja codzienność - ogród Oli 21:47, 13 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Dziekuję że pokazałas i opisałaś rabaty sliczne skomponowałaś rośliny.Moja działka ma 17.5m szer bedę robić proste rabaty no i oczywiscie muszę ci napisać że i ja posiadam na swojej działcelki słup tylko taki wielki okrągły na samym początku działki .Posadziłam koło niego 3 brzozy i puszczę bluszcz albo winobluszcz

Co jedna noga to nie dwie, zazdroszczę Ci a tak serio to niezła zmora te słupy... mój za blisko domu bo też pewnie zasłoniłabym go drzewami
Moja codzienność - ogród Oli 21:22, 13 lut 2015

Do góry
Dziekuję że pokazałas i opisałaś rabaty sliczne skomponowałaś rośliny.Moja działka ma 17.5m szer bedę robić proste rabaty no i oczywiscie muszę ci napisać że i ja posiadam na swojej działcelki słup tylko taki wielki okrągły na samym początku działki .Posadziłam koło niego 3 brzozy i puszczę bluszcz albo winobluszcz
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 17:35, 13 lut 2015

Do góry
Ja bym przyciął na wysokości poręczy
Połączenie brzóz, dereni, berberysów i traw jest bardzo fajne i na czasie
Jeżeli wszystko będzie wystopniowane i na tyle będą brzozy plus derenie przed nimi trawy to bym zmienił tego berberysa kolumnowego na jakąś inną odmianę która rośnie tak jak np green carpet( fajnie się przebarwia)albo golden ring .
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 16:46, 13 lut 2015

Do góry
Witam,bardzo proszę bardziej doswiadczonych o podpowiedż czy dobre planuję zestawienie:

brzozy chińskie fascination,dereń elegantissima,berberysy tunberga Erecta,miscanty morning light plus jakieś niższe trawki.Z góry dziękuję

Ewulkowy ogród pod lasem początki... 15:50, 13 lut 2015

Do góry
ufff wtargałam derenia bryła korzeniowa konkret, nie chciał mi się zmieścić w drzwiach, namoczyłam korzenie,poczeka grzecznie na balkonie ,a w weekend będzie już na działeczce,zdjęcie słabe bo telefonem..

Mam taka koncepcję : brzozy chińskie,dereń,berberys tunberga Erecta i miscanty morning light.Może być ???

a tu mój balkonowy "kompostownik"

Ogrodowe skarby 14:13, 13 lut 2015

Do góry
Hej, już nie wiem jak do Ciebie trafiłam, bo jestem stosunkowo nowa i wchodzę gdzie tylko mogę Ale Twój ogród pamiętam jeszcze z czasów, kiedy tylko zaglądałam na ogrodowisko, bo ten rów jest charakterystyczny Ale wtedy to musiały być chyba Twoje początki, bo nie pamiętam, żeby było coś więcej Ale teraz, to co zobaczyłam to naprawdę mnie urzekło... Ten ogród jest klimatyczny, urzekający... Ten strumyk, mostek, stary drewniany dom, brzozy... ślicznie

Pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi
Kosolkowa Pasja 13:35, 13 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Ja zamierzam prawie wszystkie.. Znaczy- owocowe drzewa i krzewy, roze, bukszpany, brzozy, modrzewie.. Nie wiem czy dobrze?

ja tez nie wiem

a iglakow sie nie pryska ?
Kosolkowa Pasja 13:12, 13 lut 2015

Do góry
Ja zamierzam prawie wszystkie.. Znaczy- owocowe drzewa i krzewy, roze, bukszpany, brzozy, modrzewie.. Nie wiem czy dobrze?
Wilcza Góra 07:51, 13 lut 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Piękna galeria dnia U mnie śnieg zalega ale ptaszki już inaczej śpiewają
Pozdrawiam
a u mnie dziś taki duży przymrozek, śniegu nie ma ...mam nadzieję, ze nikt nie ucierpi

Agnieszka_B napisał(a)
Czy spuszczałaś kiedykolwiek sok z brzozy? Przymierzam się do tej operacji i ciekawa jestem doświadczeń
nigdy tego nie robiłam, więc nie pomogę

Kuklik napisał(a)
Jak patrzę na te zdjęcia, nie mogę się oprzeć wrażeniu, że za moment włochaty kłos ruszy się zniecierpliwiony wodą i szybko się otrząśnie... wiesz tak jak robią mokre psy...od głowy po czubeczek ogona... Zatrzymana chwila tuż przed.
Buziaki , uwielbiam Twoje zdjęcia
wszystkie takie "kudłacze" wspaniale przyjmuję poranną rosę...trzeba się tylko spieszyć, bo jak słoneczko podniesie się ponad horyzont...znika wszystko...jak po "psim otrząśnięciu" miłego dzionka Iza
Wilcza Góra 21:10, 12 lut 2015

Do góry
Czy spuszczałaś kiedykolwiek sok z brzozy? Przymierzam się do tej operacji i ciekawa jestem doświadczeń
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:12, 12 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To fakt.
Kupiłam ostatnią w szkółce. Bez nazwy. Jest mała.

Ja kupiłam moje trzy rozplenice jesienią, ładne jeszcze były. Zaryzykowałam, może nie przemarzły i coś wypuszczą. Ale to Hameln (tak było na etykietce, jednak czasem coś napiszą, chyba, że pomysła. Ja swoje brzozy kupowałam jako Fascination - tak pani w szkółce mówiła, na metce jak wół, że doorenbos, a ona, że wie lepiej. Ale doorenbosy na 100% - już nawet ja widzę róznice między tymi gatunkami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies