Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Odcienie zieleni 12:29, 20 wrz 2015

Do góry
kurcze zapomniałam o korzeniach grabach, on w tym miejscu nie moze być, bo tam są te rury, zostaje tam magnolia. Chyba ze sie mylę co do korzeni?
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:04, 19 wrz 2015

Do góry
Dziś przerabialiśmy rabatę i jak na razie nie powala - efekt będzie za jakiś czas Najważniejsze, że rozsadzone wszystko i ma gdzie rosnąć. Jeżówki potrzebują czasu, jak i wszystko pozostałe.

Magnolia dostała miejscówkę na środku, po brzegach hortki, rozplenice w końcu mają miejsce pokazać co potrafią.
Jest tam 9 jeżówek- wszystkie w kolorach czerwieni, żółci, pomarańczu.
Obrzeże to żurawki i liliowce żółte- 30cm.

Poczekam na to wszystko na przyszły rok i zobaczę jak zagra.

18.08.2014

05.09.2015

dzisiejsza rewolucja

Moje małe królestwo 18:17, 18 wrz 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
coś mi nie pasi w tym ustawieniu doradźcie mi coś

z prwej jest budleja, miskant w tyle, 2 jeżówki , hortka a z lewej kiścień i iglaczek bez nazwy ( jest to miniaturka wiec jakaś wielki nie urośnie )

z lewej ma przyjść jeszcze biała magnolia jakoś tak mi nie do ładu nie do skaładu w tym ustawieniu

A nie lepiej posadzić po kilka sztuk tego samego? Masz już tutaj hortensje może dokup jeszcze 2 szt będą się wyróżnialy tutaj no i będą bardziej widoczne, lepiej sadzić grupami, bo później wszystko gdzieś ginie, a jak jest czegoś 3-4 szt to robi się fajna plama, Która jest widoczna z daleka
Moje małe królestwo 18:12, 18 wrz 2015

Do góry
coś mi nie pasi w tym ustawieniu doradźcie mi coś

z prwej jest budleja, miskant w tyle, 2 jeżówki , hortka a z lewej kiścień i iglaczek bez nazwy ( jest to miniaturka wiec jakaś wielki nie urośnie )

z lewej ma przyjść jeszcze biała magnolia jakoś tak mi nie do ładu nie do skaładu w tym ustawieniu
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 10:45, 18 wrz 2015

Do góry
Aniasmyk

Niedawno, tzn kiedy? Nie podałem innych informacji, gdyż napisałaś, że opryskana magnolia już była topsinem. Kupiona i zapewne wsadzona "kilka tygodni temu". Mam nadzieję, że nie była nawożona po posadzeniu. Brzegi liścia zbrunatniały i wykruszają się z powodu zbyt wysokiej temperatury i - być może - suchego powietrza. Choroba jeśli była po zastosowaniu oprysku przystopowała, ale zmienionne barwy oznaczają, że liście muszą opaść. Teraz ważne jest podlewanie, żeby roślina mogła przygotować się do zimy. Niektóre plamy podpowiadają, że mogła atakować szara pleśń.

Pozdrawiam
Odcienie zieleni 22:20, 17 wrz 2015

Do góry
Dziekuje Enya, przedtem znalazłam w wizytówce Twojej,ładna. a ja wole jak nie kwitnie, chociaż magnolia to jedyne kwiaty z wszystkich roslin które mnie zachwycają, a najbardziej nie lubie jak kwitną rh
Odcienie zieleni 22:18, 17 wrz 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

A to ma być duże drzewo?
Bo jak nie, to może Magnolia one mają płytki korzeń

No własnie małe drzewo i zpłytkim korzeniem, coś jeszcze masz na myśli?
Odcienie zieleni 18:45, 17 wrz 2015

Do góry
Jazzy i Anita wiecie ,ze ta magnolia chyba fajny pomysł, rozumiem ze bukszpan bedzie d tego pasował?A nie wiedziałam ze magnolie tez są szczepione , idę szukać w google.Dziękuję,
Odcienie zieleni 18:38, 17 wrz 2015

Do góry
Albo właśnie magnolia stellata
Odcienie zieleni 18:37, 17 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
... chcę tam drzewo otoczone bukszpanem, zeby frontu nie zaczynać od szmaragdów.

A to ma być duże drzewo?
Bo jak nie, to może Magnolia one mają płytki korzeń
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:43, 17 wrz 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
cudnie, jakie lato jeszcze. Ale Wam dobrze było, ach.
ja też dziś pożarłam bezę czekoladowa z jeżynami- moja córeczka ma wolne, więc gotuje jak jest w domu ( czyli rzadko, za to spektakularnie)

Buzie Was bolą od gadania?
Synek podgryzający szareggo- świetny!

było nam bardzo dobrze
oj ja bym Ci tą Olę ukradla bym nie musiała pichcić i sprzątać

Tobie Marto beza nie szkodzi- mi przeciwnie

uprasza sie o fotki jakieś od ciebie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:22, 17 wrz 2015

Do góry
cudnie, jakie lato jeszcze. Ale Wam dobrze było, ach.
ja też dziś pożarłam bezę czekoladowa z jeżynami- moja córeczka ma wolne, więc gotuje jak jest w domu ( czyli rzadko, za to spektakularnie)

Buzie Was bolą od gadania?
Synek podgryzający szareggo- świetny!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:20, 17 wrz 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Dominiko, był taki czas na forum, że się tych roslin kupowało i szalało, teraz juz dużo wywaliłam, oddałam itd, teraz redukujęwiem już co chcę a czego nie

zaraz klony zaczną się przebarwiać

miłorzęby zielone i stoją

hakone, rozchodnik i perukowiec
w październiku muszę je koniecznie rozsadzić, cisną się

magnolia parasolowata jeszcze się nie przebarwia

ciekawe kiedy mój klon taki będzie ???

a na ostatnim zdjęciu to wodę tak fajnie widać ???

moje roślinki w porównaniu z twoimi to miniaturki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:17, 17 wrz 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)

ile byś nie zrobiła, to zawsze do przodu
i kolejne przepiekne rosliny - nienadążam

Dominiko, był taki czas na forum, że się tych roslin kupowało i szalało, teraz juz dużo wywaliłam, oddałam itd, teraz redukujęwiem już co chcę a czego nie

zaraz klony zaczną się przebarwiać

miłorzęby zielone i stoją

hakone, rozchodnik i perukowiec
w październiku muszę je koniecznie rozsadzić, cisną się

magnolia parasolowata jeszcze się nie przebarwia

KAMILowe krok po kroku 11:05, 17 wrz 2015

Do góry
Witam
Czytam to forum od dłuższego czasu i być bardziej aktywnym. Mam do zagospodarowania prawie 2100 m2 działki. Sam niestety nie dam rady dlatego będę wdzięczny za wsparcie i ewentualną konstruktywną krytykę. Jestem samoukiem w wielu dziecinach i w sprawach ogrodowych również.
Mam dwójkę małych szkrabów więc robię wszystko drobnymi korkami do przoduJestem zbieraczem roślin od znajomych i za domem rozmnożyłem 4 odmiany hortensji ogrodowych (odmiany nie znane) kolor różowe, białe, fioletowe ok. 15 sztuk), dereń biały ok. 10 sadzonek, krzewuszki ok. 10 sztuk, pęcherznice ok. 20 sztuk, winobluszcz ok. 10 sadzonek, bluszcz ok. 10 sadzonek, lawenda ok. 40 sztuk, pięciornik ok. 30 sztuk tawuła japońska ok. 10 szt - zdaję sobie sprawę że takie ilości nie zostaną wykorzystane a nadmiar porozdaję po rodzinie Myślałem że mój pierwszy raz z sadzonkowaniem zakończy się klapą więc posadziłem więcej i prawie wszystko się przyjęło
Co mam i co chciałbym zrobić przedstawię wam po krótce.
Zdjęcie numer 1
Na działce znajduje się 700 m2 lasku sosnowego- część samosiejek jest również na głownym placu działań. Zrobiłem szybki szkic z lotu ptaka. Na rysunku są obszary od 1 do 8 które chciałbym w jakimś stopniu zmienić.
Obszar 1 (istniejący). Posadzone są na nim : od tarasu. Pierisy, rododendron, azalie wielkokwiatowe 2 odmiany. Pod 3 brzozami posadzone były sadzonki gasterii ale niestety z 9 sztuk ostała się 1, która także mocno podupadła na zdrowie. Między brzozami a ogniskiem są dwa hibiskusy- wszystkie rośliny posadzone w kwaśnym torfie. Jedyne co będę chciał tu zmienić to zrobić tutaj jak i przy każdej rabacie obrzeże z kamieni polnych w dwóch rzędach tak jak na zdjęciu skarpa pod czereśnią (obszar 8)

Obszar 2 – posadzone, hortensje bukietowe 3 szt, za nimi juki, okolica brzozy to tawuła van houttea i 3 pięciorniki, na linii wzdłuż tuj jest naprzemiennie wsadzone pęcherznice- łącznie 4 sztuki , przed nimi prezentuje się magnolia Spectrum dalej katalpa, dereń i krzewuszki (zasłaniają wypusty oczyszczalnii a w samym roku jest forscyja.
Plany: zerwać darń, wysypać korą bądź zrąbkami, dosadzić byliny, krzewy i tutaj liczę na waszą pomoc, oczywiście obrzeże z kamieni polnych

Obszar 3 – rośnie duża sosna w centralnym miejscu działki obok niej dwie brzozy, przed nimi prezentuje się domek moich dzieci. Za tą sosną jest sadzonka 4 letnia świerku kłującego, między sosną a ogniskiem – rododendron nova zembla. Po przeciwnej stronie jest póki co jedna hortensja bukietowa ( w zapasie czekają jeszcze 2 sztuki do posadzenia), dalej kolejna mała sosna (tej chciałbym się chyba pozbyć) następnie orzech laskowy (zielone liście) dalej znowu brzoza i sosna. W cieniu rośnie sobie rododendron ……………

Plany- obrzeże z kamienia, dosadzenie hortensji bukietowej obok istniejącej. Obok Novej Zembli posadzić hortensję ogrodową o białych kwiatach, funkie ( odmiany niesprecyzowane)Na sośnie bluszcz. Okolice piaskownicy – chciałem zagospodarować z życzeniem mojej żony, czyli bzy i jaśmin (kosztem jednej z sosen) dodatkowo między domkiem a piaskownicą Żurawki i funkie.

Obszar 4 Rośnie brzoza i sosna. Chciałbym zamiast sosny wsadzić Bądź magnolię pośrednią o rozłożystej koronie a pod nią ustawić ławeczkę a dookoła niej posadzić hortensje. Ławeczka wynurzająca się z hortensji. Na tej rabacie chciałbym postawić duży głaz a przy brzozie posadzić derenia i ewentualnie krzewuszki i uzupełnić jakimiś bylinami. Do ławki od tarasu i dalej do ogniska i domku mają być stopnie kamienne wpuszczone w trawnik.

Obszar 5 Rośnie duża sosna – pod nią wykorzystał bym rośliny które mam sadzonkowane. Plus bluszcz na sosnę.
Obszar 6 – Jabłoń – pod nią chciałbym posadzić kilka odmian funkii
Obszar 7 – skarpa –przy brzegach rośnie lawenda i dalej nie mam na nią pomysłu chyba zrobię stopnie kamienne aby woda podczas silnych deszczy nie spływała po niej a wsiąkała w głąb. Poniżej skarpę odcina pas kocimiętki a (obszar 8) dalej rozsadziłem pod czereśnią funkie jak na zdjęciu (nie pamiętam odmian) następnie hortensja bukietowa różowa, hortensja bukietowa biała, dalej funkia blue Angel(póki co mała)

To chyba póki co wszystkie moje plany. Mam część roślin, o których pisałem na początku ale brakuje mi pomysłu jak je wkomponować w moje plany. Na czym mi zależy – zależy mi na tym żeby cały rok było kolorowo. Nie znam się na bylinach, trawach i tu muszę się podszkolić i modyfikować swoje założenia. Ziemia na działce to niestety VI kategoria… ale za miesiąc być może będę miał możliwość dostania za free ziemii z pogłębiania stawu, nie wiem czy będzie się nadawała ale wydaje się lepsza od tego piachu jaki jest teraz. Mam również dostęp do dużej ilości kamienii a nawet głazów oraz Kurzaka przefermentowanego
Jak uwinę się z wyminą ziemi i wyznaczeniem rabat zabiorę się dopiero za zrobienie trawnika, który spędza mi sen z oczu…

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:28, 17 wrz 2015

Do góry
Moja magnolia zakwitla w tym roku pierwszy raz, to byl trzeci sezon u mnie. Jesienią dałam jej obornika, na wierzch, na rabatę pod nią. Nie wiem, może to pomogło, może nie Pozdrawiam!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:15, 16 wrz 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, można ciąć, ale to raczej niskie będzie

Ona jest mniej zwarta niż odmiany barwne, więc nie wiem jak z nią będzie przy cięciu w kostkę.

Hmmm chyba nie ma nic co idealnie zastąpiłoby bukszpan
Ogródkowe perypetie:) 17:28, 16 wrz 2015

Do góry
Magnolia - wow, a gdzie taką kupić? Bo przyznam, że ja trafiłam na swoją odmianę zupełnym przypadkiem i jeszcze musiałam po nią pojechać pod Katowice i przeboleć, że jest brzydko zaszczepiona, bo były tylko 3 sztuki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:38, 16 wrz 2015

Do góry
tak, można ciąć, ale to raczej niskie będzie

Ona jest mniej zwarta niż odmiany barwne, więc nie wiem jak z nią będzie przy cięciu w kostkę.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:03, 16 wrz 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

no ale całkiem zielona
jest- trzmielina coloratus. chyba ciut mniej ładna w pokroju niż np emeraldn Gaiety
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies