Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

21:38, 26 paź 2015
Wszyscy popełniamy jakieś błędy i to też jest moim zdaniem piękne bo zbliża nas potem do doskonałości(pewnie zbyt patetycznie powiedziane,ale co tam).
Ja np.przez głupote być może zajechałam magnolie.Jak pisałam w moim wątku przesadzałam ją z sąsiadem,chłopak lat 13 przyniósł mi wiadro obornika i namówił,żeby wymieszać go z ziemią,do której wsadzałam magnolie.
Potem tak fajnie padało,ja się ucieszyłam,że fajnie magnolie podleje.A w ostatni piatek coś mnie tkęło i powiedziałam o tym oborniku panu w zaprzyjaznionym ogrodniczym i on powiedział,że to żle i że jak magnolia puści korzenie,to te młode korzonki spalą się w tym oborniku i cała roślina mi może paść wiosną(bo już takich klientów miał co tak sobie rośliny załatwili).Więc ja w tą sobotę zamiast konstruktywnie jechać z koksem z różanecznikami spowrotem wykopałam biedną magnolię,wywiozłam trzy taczki tej przeklętej ziemi z obornikiem,przeklinając własną głupote,że nastolatka posłuchałam i wsadziłam ją spowrotem w lekko kwaśną ziemię.
Jak się przyjmie tak magnolia,jak ona te moje manewry z nią przetrwa to stwierdze,że naprawdę jest zelazna.Na razie niektóre liście jej jakby czarnieją i opadają,no ale idzie listopad,może that` s why.Podlewam solidnie.
I już jej nie tknę ! Jak padnie to przynajmniej bedę mieć czyste sumienie,że nie przez obornik
Dominika11 21:43, 26 paź 2015

Z tego co wiem obornik można używać tylko trzeba znać proporcje. Ja zakupiłam obornik dla siebie taki granulat, ale jak będę go używać to planuję rozpuszczać, żeby nie popalić roślin.
21:53, 26 paź 2015
No własnie można rozpuścić podobno i dać wokół rośliny,podobno nie na młode sadzonki tylko na nieco starsze roślinki.
Nic muszę wracać do rzeczywistości;stos ubrań do poskladania czeka,samo się nie zrobi.Wolę sadzić,ale cóż,zmusic się trza i szmaty po praniu poskładać
amelia_b 05:17, 27 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
garaż mam w bryle domu, tam gdzie są tuje to jest szopka, ala taki budyneczek gospodarczy
moja siostra kupiła kiedyś takie po 20 cm i też rosły jej tak w kupie parę lat,potem miała problem żeby je wykopać no się korzeniami poplątły
Dominika11 07:12, 27 paź 2015

amelia_b napisał(a)
moja siostra kupiła kiedyś takie po 20 cm i też rosły jej tak w kupie parę lat,potem miała problem żeby je wykopać no się korzeniami poplątły
mówisz, może i tak być, ale muszę je gdzieś przetrzymać, zanim przesadzę - zobaczymy jak to będzie - ale dzieki
lojalna_ 08:05, 27 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
Mam nadzieję, że też dorobię się z czasem odkurzacza, w ogrodzie to dobry i przydatny jeden ze sprzętów

Widzial moj em w LM ponoc fajna I cena ok warto looknac ()
agnieszka_m 08:11, 27 paź 2015

Macham
Dominika11 08:20, 27 paź 2015

lojalna_ napisał(a)

Widzial moj em w LM ponoc fajna I cena ok warto looknac ()
dzięki, ale jak na razie to poszły inne wydatki sprzetowe do wykonczenia domu - szlifierka do ścian, nagrzewnica, kastry, wiadra i sama już nie wiem co
ale jak już sie z tym uporamy to trzeba będzie też stopniowo kupować
Dominika11 08:20, 27 paź 2015

agnieszka_malysa napisał(a)
Macham
czesc
ag_zie 09:24, 27 paź 2015

Szeroka perspektywa bardzo ładna