Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

iwka 23:37, 23 paź 2015

Olu rechot mój słyszałaś? Haha ja zanim napisałam mój wywód to dwie strony mnie ominęły
paula23 23:37, 23 paź 2015

Juzia napisał(a)

Przekomarzanie się jest wyrazem sympatii

Hm idziesz myślą - kto się czubi ten się lubi... niechaj i tak będzie

Mam bobo nie narzekam innych małych-białych nie znam
babka 23:38, 23 paź 2015

Juzia napisał(a)

Chyba szyk bym przestawiła...

Dwa miskanty, hortensja i rozplenica.

Hortkę tak wcisnęłam by byłą dalej od kąta gdzie najszybciej słońce dochodzi. Ale ok, jak ma dać radę to da pod murem (zresztą pergola też da jakiś cień prawda ?)
Juzia 23:41, 23 paź 2015

Paula...nie napisałam, że nie można... tylko, że ja nie widzę takiej potrzeby.
Po co ograniczać miskanta, który i tak ma granice? Tylko przed sadzeniem trzeba wybrać odmianę pasującą wielkością.

Ewik 23:41, 23 paź 2015

Diamantino ładniej przekwita, przynajmniej u mnie i ma wieksze kwiaty , fajna jest tez little lime, niefachowo sie wyrażę - minatrurka limki, odcien tez taki limonkowy Turzyce frosted lub bronze, co sie podoba .Ja ostatnio zabujałam sie w brązach
Ewik 23:43, 23 paź 2015

babka napisał(a)

Hortkę tak wcisnęłam by byłą dalej od kąta gdzie najszybciej słońce dochodzi. Ale ok, jak ma dać radę to da pod murem (zresztą pergola też da jakiś cień prawda ?)

Ja mam limki , little lime i diamantino na totalnej patelni, południowa wystawa i jest ok, fakt w tym roku troche sie przybrązowiły ale nie było tragedii. zauwazyłam ze vanilki i własnie bobo u mnie zle znosiły takie słońce i je przeniosłam, phantom tez woli mniej słońca.
07_Rene 23:44, 23 paź 2015

babka napisał(a)
Dziołchy, mamy demokrację (jeszcze!!....)

I oby w niedzielę nam jej nie zabrali

Ledwo nadążam za Wami)

Tojeść jest mega-ekspansywna, ale odmiana złota duzo mniej. Nie mam z nią problemu, w porównaniu z tą zieloną
sylwia_slomc... 23:44, 23 paź 2015

Juzia napisał(a)

Przekomarzanie się jest wyrazem sympatii

O i to rozumiem od razu lepiej i przyjemniej się robi
babka 23:44, 23 paź 2015

iwka napisał(a)
Olu doświadczenie u mnie małe ale tojeść faktycznie lubi wilgoć, mialam nią obrosnieta całą rabatę z kulkami bukszpanowymi i tydzień temu wszystko wyrwalam, ekspansywna bardzo, a jak ma sucho to nie wygląda estetycznie, co nie zmienia faktu że super wygląda w donicach jak tak sobie zwisa. Mogę Ci podesłać z taczkę jak chcesz, deszcz pada to jeszcze nie uschła

Co do ML to mam go pierwszy rok i faktycznie urósł dość pokaźnie. A nie można po prostu dac yo jako jeden egzemplarz, dla akcentu i pozwolić mu rosnąć jak sobie chce. Powiem szczerze, ze rozumiem ograniczanie przed ekspansywnoscią roślin, ale na oddzielenie w donicy gatunków ze względu na upodobania glebowe już nie. Potem tylko problem przy podlewaniu i nawozeniu takie moje uwagi ale ja mało wiem i nie umiem tak jak Wy szczegółowo planować. Posadz jak czujesz, będzie dobrze

Dobrze gadasz, Kilka stro = wcześniej Magnolia to samo sugerowała by kierować się wymaganiami roślin ale w taki razie mamy takich "pijoków" jak : hortensja, tojeść , ML, i turzyce. Czyli pasi. Jedynie rozplenica niekoniecznie ale z tym myslę sobie poradzę. No chyba że coś w jej miejsce ?
Rechot słyszałam, zresztą pisząc to Ciebie w pierwszej kolejności miałam na myśli.. żabo
Tojeść juz mam zaklepaną u Pauli ale dzięki
paula23 23:46, 23 paź 2015

Ewik napisał(a)
Diamantino ładniej przekwita, przynajmniej u mnie i ma wieksze kwiaty , fajna jest tez little lime, niefachowo sie wyrażę - minatrurka limki, odcien tez taki limonkowy Turzyce frosted lub bronze, co sie podoba .Ja ostatnio zabujałam sie w brązach

O to jak nie tylko białe to little lime też mam i też jest ok Turzyce bronze form też mi się podobają i nabyłam kilka małych sadzonek ale kiedy mi to to urośnie to ja nie wiem bo są naprawdę małe eh...