Plan bardzo ładny narysowałaś. ☺️
Plan działania też dobry.
1.Marta te świerki posadź na mijanke. Za kilka lat będą wielkie i nic nie będzie chciało rosnąć pod nimi. Musisz się dobrze zastanowić bo one się korzenią płytko i szeroko.
Na forum kiedys gdzięś pisała o tym Toszka.
Rosły pod blokiem na moim osiedlu w ZG.
W 10 lat sięgały do 3 piętra. Były szerokie i łyse w środku.
Możesz je podkrzesywać od dołu.
2. Brzozy bym zostawiła tam gdzie są. Koniecznie obejrzyj rabaty brzozowe.
Np u Johanki albo Angeli.
3. Cyprysiki Nutajski bedzie duży. U sąsiadów ma ze 12.m i jest szeroki. To drzewo na soliter zdecydowanie.
4.Katalpy-widze 2. To największe ogrodowe ściemniary. Śpią kiedy inne rosliny wstają
i po pierwszych mrozach tracą liście. Cień z niej żaden.
Też Mam. Z tą wiedzą co mam dziś- jùż bym nie kupila.
bo jeszcze grzyba potrafi złapać.
Zrób rabate z 2 katalp i dereni i klona po zachodniej stronie.
Między szmaragdami A domkiem narz.
Jak katalpy bedą jeszcze łyse wiosną to już dereń bedzie przyciągał wzrok. A klon po srodku da ci akcent kolorystyczny.
5 Co do rodków to dobrze przygotuj podłoże i koniecznie pomyśl czy dasz radę podlewać. Świerki wypija wiekszosc wody.
RODODENDRONOWY OGRÓD i Bogdzia (ok600 rodków) to kopalnia wiedzy o rodkach.
I Irenka z Miłkowa ma piękne rodki.
6. Kaliny lubie. Mam 3. Mszyce też je lubią. Używam decis
i mospilan do pryskania. Mogły by rosnąć pomiędzy śliwkami - widze 4 szt. Na wschodzie między domem A płotem.
7. Dosadzenie szmaragdów to super pomysł.
8. Masz łącznie 4 śliwy wiśniowe. Posadź je razem między domem a wschodnią granicą tam gdzie już masz 2 szt.
Takie pogrupowane drzewka jednego gatunku i rabatki pod nimi zawsze wyglądają super. A ty masz brzozy i śliwy na dwie piękne rabaty.
Tak widzę Twój ogród.
Rośliny masz fajne i extra ze wiekszość masz po kilka szt.
Wiesz Asiu, u nas takie coś było. Tępiliśmy to nicieniami czyli Larvanemem. Ale czy to opuchlaki czy pędraki to nie wiem. Nie rozróżniam ich.
Asiu, nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale chyba pisałaś, że Twój dwulatek przechorował covida. A jakie u takiego maleństwa były objawy? Bo ja opiekuję się dwuletnią wnusią i zaciekawiło mnie to. Może na priv napisz?
Mąż pomógł pozbyć się starego schorowanego jaśminowca. Trochę przeszkadzał świeżo przesadzonemu grujecznikowi W tym sezonie muszę ogarnąć ten kawałek działki. Szczególnie, że to wjazd na działkę. Ale u mnie wszystko na odwrót. Do tej pory wychodziłam z złożenia, że skoro w tym miejscu nie spędzam zbyt wiele czasu to można zostawić ten kawałek na później
Sosenka z okolic owocówki też przywędrowała w to miejsce.
I jeszcze wiśnia "kojou-no-mai" będzie posadzona. A wzdłuż siatki cisy.
Ciemierniki bardzo lubię i gdybym miała miejsce nasadziłabym ich więcej
Twoje ładniutkie! I bardziej rozkwitły niż moje. Jak wszyscy czekam na ciepełko.
O kurczę ale super sprzęcior takim to ogród zrobisz w jeden sezon
Fajna ta glebogryzarka, my zarośnięty placyk pod warzywnik cały ręcznie przekopywaliśmy...masakra...taką to byłaby chwila. Tylko jakby mi zmieliła podagrycznik, to chyba nigdy bym się go nie pozbyła.
Jak to działa, chwasty mieli do gleby, czy da się je wybrać?
Fajne spostrzeżenia... Ogrom pracy, nawet już nie licze ile godzin po i przed pracy w zimie i lecie spędziłam na projektach i wykonaniu. Ciesze się że tyle się nauczyłam - klejenie kamieni, stawianie scianek, murowanie donic, praca z wyżymarką,konstrukcje drewniane, układanie ścieżek, budowa oczek wodnych...
Praca bardzo rozwija, i za to jestem niezwykle wdzięczna życiu że dało mi mozliwości by się rozwijać
A ilość roślin... no to dopiero by sie zebrała lista w ciągu 20 lat
Lasek... Wymagał sporej wyobraźni i podszeptów dobrego Duszka (cmokam Mała Mi) by z dżungli
Zrobić park
Teraz kiedy patrzę na to wszystko mam ogromny sentyment do początków, do własnej wiary w cuda i niezłomnej woli
Dzięki Ula
M.in. z tego powodu będę dosadzać u siebie na nowej części cisy na poduchy. Żeby nie było tak goło. No i żeby szczeniory nie miały tak łatwo biegać po rabatach .