Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:53, 26 cze 2021

a to jeszcze był moment gdzie z samego rowu nie wyszło, jeszcze fala nie dopłynęła.
Tu pokazałam tylko trasę dł 1 km, a rów płynie kilkanaście km i na całej jego długości takie masy wody do niego idą, dlatego do nas dopływa rozlany na 60 m szerokości. Może teraz łatwiej Wam będzie zrozumieć czemu nam straż nie pomoże, czemu topi i jaka jest skala problemu. I ta sama sytuacja w całej gminie ze wszystkimi rowami
sylwia_slomc... 19:55, 26 cze 2021

Agatorek napisał(a)
Straszne widoki
Bardzo Ci współczuję...

Wiem, ale mi nie chodzi o to by wywoływać współczucie tylko by zobrazować skalę problemu.
Roocika 20:09, 26 cze 2021

Staliście się terenem zalewowym Zmiana stosunków wodnych i ukształtowania terenu, niedrożne rowy... I taki masakryczny efekt
sylwia_slomc... 20:15, 26 cze 2021

Roocika napisał(a)
Staliście się terenem zalewowym Zmiana stosunków wodnych i ukształtowania terenu, niedrożne rowy... I taki masakryczny efekt
Cała gmina się stała
tulucy 20:44, 26 cze 2021

Ja tym bardziej nie rozumiem bezczynności władz gminy. To jest skandal.

A czy rodzaj upraw - ta kukurydza - ma znaczenie? Jakby było zboże czy ziemniaki, czy to by coś zmieniło?
hankaandrus_44 21:02, 26 cze 2021

Kiedyś był podział pól. Nie było jednorodnych upraw. Każdy na swoim uprawiał we własnym płodozmianie. Pola były przedzielone miedzami, a nie raz i zadrzewionymi miedzami. Wiatr miał gdzie się zatrezymać, a i woda w takich układach nie szla w jednym kierunku. Oziminy, długo korzeniły się i trzymały wszystko w ryzach. Ziemniaki. miały redliny, ktorymi spływała woda, niekoniecznie z góry na dół.
Nawet ulewne deszcze nie robiły takiego spustoszenia, bo w uprawach były też wieloletnie chwasty, nie pryskane rundapem.
Wśródpolne bajorka zbierały nadmiar opadów. Nie ma drzew, nie ma zatrzymania. tak jak w stepie szerokim.

To jest powód tego bajzlu. Wg mojego chłopsko-babskiego myślenia. Narzekanie na tunele, nie ma sensu, Woda nie wypływa z tuneli, tylko z chmur, Co jest nie tak, że nad Wami takie się zbierają. Czytałam, że w jakiejś miejscowości powstały 2 sztuczne jeziorajako zbiorniki retencyjne, i to one piowodują powstawanie chmur burzowych.
Zaburzenie ustalonego porządkyu może powodować taki stan w otoczeniu. Może powodów trzeba szukać w sąsiedniej gminie albo i ciut dalej?
Alija 21:03, 26 cze 2021

Sylwia! Powtórzę się, ale sami nie macie szans nic z tym zrobić. Może zainteresować tą sprawą kogoś, jakiegoś posła, czy coś, żeby to ruszyło. tu musi być dobrze przemyślana inwestycja. Przecież coś można wymyślić i jakoś zaradzić.
gogo 22:02, 26 cze 2021

Sylwia, po raz pierwszy nie wiem, co napisać, czytam i patrzę i łzy mi lecą
Aż trudno sobie wyobrazić, co Wy czujecie, to jest ponad ludzką wytrzymałość patrzeć i być bezradnym i nie widzieć szans na zmianę, wobec bezdusznego podejścia gminy do ogromnego problemu

Napisałaś, że rowu na całej długości wsi nie da się poszerzyć, a czy znaczne pogłębienie i wybetonowanie, żeby się nie zsypywał, coś by dało?
Basieksp 22:12, 26 cze 2021

Hania ma stuprocentową rację. W moich rodzinnych stronach były kiedyś pola PGR, były zborza, ziemniaki, w dołach bagienka, różne zarośla po starych siedliskach. Teraz wszystkie ziemię wykupił jeden gospodarz, zrównał wszystkie bagienka, powyrywał krzaki, są wielkie puste pola kukurydzy, smutny widok
kasiek 22:24, 26 cze 2021

Bardzo smutny widok, szczerze współczuje. Wyjątkowo katastrofalne zjawiska atmosferyczne skupiły się na Waszym terenie. Mimo wszystko trzymajcie się ...