Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 18:08, 23 lut 2016

Do góry
Dziewczyny, M się zapowiedział na kolację, więc wieczorkiem mnie nie będzie. Miłego wieczoru wszystkim

I melduję, że stipa rośnie, aż miło
Ogródek Iwony 18:06, 23 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwonka a kocimiętka w pierwszym roku kwitła? na mojej paczuszce pisze,że w następnym roku dopiero kwitnie

Kocimiętka kwitła słabo, ale zakwitła. Wiesz, ja nie doczytałam o tym kwitnięciu i nawet byłam zła, ze takie badziewie, ze tak słabo kwitnie, ha, ha
Czyli wszystko przede mną
Ogródek Iwony 18:04, 23 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Iwona kupiłam nasiona krwawnika . Tylko tam jest napisane ,że kwitnie w drugim roku. Naprawdę zakwitł ci w pierwszym sezonie??

Naprawdę zakwitł w pierwszym roku. Chyba nie wiedział, ze nie ma kwitnąć
Ogródek Iwony 18:00, 23 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Iwonko, wstawiłam u siebie fotki tych róż. Jeśli chcesz zobaczyć, to wpadnij

Ewuniu, dziękuję, byłam, zachwyciłam się i linkuję, żeby nie zgubić :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=279#post_4
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:58, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A co z tymi widłami planujesz robić?

Kopać W tym roku planuje założyć warzywnik w skrzyniach, a jeszcze teren nie gotowy, nie przekopany, nie wyplewiony... Skrzynie też nie gotowe...

A propos, planuje zrobić te skrzynie niskie, na wysokość jednej deski, powiedzmy 15-20cm. Czy taka opcja jest gorsza od skrzyń jakie mają np. Madzia70 czy Malkul, czyli tych wysokich na trzy dechy?
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:58, 23 lut 2016

Do góry
Ewo, dziękuję za pokazanie tych róż. Koniecznie do nich ciemno niebieskie kwiatki, jak u Ciebie szałwia. Ciemna ostróżka też może być
A znasz te róże?
Alpine Sunset
Augusta Luise
Ashram

Te trzy sobie mój M zamówił. Na pewno są pachnące. Niestety, nie wiem, czy mogłyby być też z Abrahamem sadzone, czy to inna bajka?
Chyba inna?

Te twoje śliczne,
jakby co, to może cichaczem zmienię zamówienie?
Powiedz tylko jedno słowo
Ogródek Iwony 17:51, 23 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Zastanawiam się nad molinią. Muszę poczytać o tej trawce

A wiesz, ze są różne?
Moja, to molinia variegata
Te 4 kępki koło bratków:

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:40, 23 lut 2016

Do góry
A co z tymi widłami planujesz robić?
Ogródek Iwony 17:34, 23 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Wg mnie Jude the Obscure pasuje do Abrahama. Też ma ciepłą tonacje. Summer Song też będzie pasować.

Ewo, super, że podpowiadasz
Jak znajdę inne miejsce na dwie bordowe róże, to miałabym miejsce na Abrahamy w takim towarzystwie.
I chyba zrobię sobie embargo na róże, bo za chwilę będę królową róż w malutkim ogrodzie
Ogródek Iwony 17:14, 23 lut 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Iwonko, u Kawy napisałam ci w kwestii twoich cisów - tam pisałam, bo tam już cisowe dysputy idą, to niech idą w jednym miejscu

Toszko, bardzo dziękuję
Zaraz pójdę poczytać
Ha, Toszko zrobiłam odkrycie po raz drugi
Pisałaś o Cisach, a ja myślałam, ze o tych, co kiedyś planuję. Nigdy wiedzy nie jest dość, wiec poszłam czytać
I się okazuje, ze już drugi raz spotykają się dwa podobne Nicki i to myli:
Jest Ikwa i Iwk4.

Iwk4 była pierwsza
Więc trudno
Bynajmniej poczytałam o cisach i się dokształciłam. Fajnie, ze też pomyślałaś o mnie

Też bym takich maluchów nie cięła
Ogródek Iwony 17:11, 23 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
no to problem Bonicki rozwiązany
to może ja popytam co posadzić z Abrachamem ?
Iwonka widział Twój projekt w ogrodzie z pergolą jak dla mnie jest super podziwiam Cie za takie umiejętności i za to,że tak bezinteresownie z dobrego serca pomagasz. Pozdrawiam i miłego dnia

Tereniu, sama się zastanawiam. Na pewno będzie pasować kolor niebieski:
jak dziewczyny piszą, te same roślinki będą pasować do Abrahama. Ale jakie jeszcze róże ... o to jest pytanie. Abraham ma śliczne kwiaty, ale zmienne jak kameleon: brzoskinia, róż, ...
Mam dwa Abrahamy, posadzę je razem. szykuję rabatę pod różowe róe w tonacji zimnej i drugą rabatę dla e-Ma dla róż herbacianych. Więcej miejsca nie mam na róże. I teraz nie wiem, co zrobić ?
Ogródek Iwony 17:06, 23 lut 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
dodam do Tego co napisała Madżenka, że przejrzałam to co masz w okolicy Bonici i wszystko co tam masz pasuje no oprócz Abrachama ze swoim jednak łososiowym różem
Bonica pięknie wygląda z kwitnącym przywrotnikiem.

Kasiu, dziękuję. Przywrotnika sobie zapisuję
Choć zaczynam się zastanawiać nad ilością gatunków. Czy nie mam ich za dużo?
Wprowadzam do ogrodu wszystkie chciejstwa i zaczynam się już zastanawiać, gdzie upchnąć następne
Ogródek Iwony 16:51, 23 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Nadrobiłam zaległości, poczytałam o projektowaniu, kocimiętce i stipie
Do Bonica pasuja szalawia, lawenda, przetaczniki, niebieskie ostróżki ale tez purpurowe inne róze.

Ostróżki, szałwia tam są. Nie mam przetacznika. Jest na mojej liście chciejstw

Ogród z pergolą 16:43, 23 lut 2016

Do góry
Jazzy, zgadzam się, że drugą stronę trzeba rozrysować z pierwszą. Ania podaje długość 18 metrów, tam zostanie sporo miejsca. Do dzisiaj nie było wymiarów, niestety, a rysunki odręczne. Wczoraj się na taki haczyk właśnie złapałam. jak wszystko rozrysowałam, doszłam do wniosku, ze wymiary się nie zgadzają. Może i dobrze, bo dzięki temu była wymiana zdań i się dowiedziałam, co Ania by chciała
Ogród z pergolą 16:28, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jazzy, masz rację. Druga strona ma ogólny zarys:
Tylko trzeba zwymiarować
Ania wstawiała fotkę bez wymiarów na stronie 215:

Tak, ten zarys to inspiracja, jaką podsunęła Polinka z pinta, o ile pamiętam. Jednak mimo, że jest piękna (ta inspiracja, zresztą Polinka też ), to nie wystarczy. Może trzeba by narysować cały przedogrodek, czyli i prawą i lewą stronę i podjazd - wszystko. Może Ania już wie jak to zrobić, żebyś mogła trochę odpocząć
Ogród z pergolą 16:19, 23 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Moim zdaniem własnie przedogródek to taka część ogrodu, w której nie należy szaleć z nasadzeniami, zwłaszcza, że Ania chyba woli styl "luźny nowoczesny"
Mam jeszcze jedną uwagę - teraz Ty i Ania Makao zajmujecie się lewą stroną podjazdu, a co z prawą? Czy człowiek, który otwiera furtkę na posesję Ani, nie powinien widzieć obu tych części - prawej i lewej (bo przecież one razem tworzą cały przedogródek) jako jednej całości? Wydaje mi się, że traktowanie obu tych części osobno, tylko dlatego że dzieli je podjazd, to trochę nie teges
Może nie mam racji ale tak to widzę.

Jazzy, masz rację. Druga strona ma ogólny zarys:
Tylko trzeba zwymiarować
Ania wstawiała fotkę bez wymiarów na stronie215:
:
anna_t napisał(a)
uzupełniam rysunek frontu polinki

...te płyty po lewej stronie nie mają jeszcze okreslonego wymiaru tzn ilosci bo wymiar to chyba 100x20
tak naprawdę to zależy jak będzie pasować, jest tam 7m od siatki do podjazdu. 2m zajmą powiedzmy serby, zostaje nam 5m.

Ogród z pergolą 16:15, 23 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Ania, Twoja studnia ma aż 3m średnicy? Moja może z metr... dlatego się dziwię

Dzięki, że zwróciłaś uwagę na to. Poprawiłam. Chyba ma 1,2 metra?
Ogród z pergolą 16:14, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wydaje mi się, że zanim wszystko urośnie, nadal będzie pusto. Brakuje tu dywanów...

Moim zdaniem własnie przedogródek to taka część ogrodu, w której nie należy szaleć z nasadzeniami, zwłaszcza, że Ania chyba woli styl "luźny nowoczesny"
Mam jeszcze jedną uwagę - teraz Ty i Ania Makao zajmujecie się lewą stroną podjazdu, a co z prawą? Czy człowiek, który otwiera furtkę na posesję Ani, nie powinien widzieć obu tych części - prawej i lewej (bo przecież one razem tworzą cały przedogródek) jako jednej całości? Wydaje mi się, że traktowanie obu tych części osobno, tylko dlatego że dzieli je podjazd, to trochę nie teges
Może nie mam racji ale tak to widzę.
Ogród z pergolą 15:51, 23 lut 2016

Do góry
Wydaje mi się, że zanim wszystko urośnie, nadal będzie pusto. Brakuje tu dywanów, ale to już, jak Ania będzie chciała. Hosty, runianka, żurawka citronella, nie wiem, czy trzmielina by się sprawdziła.
Zawsze można w nogi dosadzić roślinkom.

Opis:
1. studnia obsadzona cisem
2. Z lewej strony serby - Aniu, upewnij się, co ile sadzi Danusia na żywopłot. Pisałam ci, co mnie niepokoi.
3. W plecach mogą być nieszczęsne serby, ale zanim urosną, będzie bałagan. Szybszy efekt dałby żywopłot z grabów lub buków. Można kupić przy szkółkach leśnych wiosną
4. Gracilimusy z obu stron cisa. Sadzone co ok. 1 metr. Szybko się rozrosną.
5. D - derenie Ivory Hallo, sadzone ok. 5 - 6 sztuk po całej długości, albo zwężyć troszkę. Derenie cięte wiosną koniecznie.
6. Hortensje - 3 sztuki wysokich z tyłu wzdłuż przejścia, jako powtórzenie rabaty Polinki. Dadzą "kolor" na rabacie już od lipca.
Z przodu 2 hortensje Bobo.
7. Rododendrony - 4 sztuki, czytałam, ze po 10 latach odmiana ta dorasta do 1,5 metra. Nie będą duże. Rodków nie możesz wysypać korą, więc może jednak dać jakiś dywan wkoło, by korzenie się nie wysuszały? I zanim urosną - nie będzie pusto?
8. Dwie kostki bukszpanowe z drzewami w środku.
Ogród z pergolą 15:38, 23 lut 2016

Do góry
Justynko, za chwilę zobaczę, co piszesz, wstawię rysunek.
Uprzedzam, że nie do końca jest po mojej myśli. Ja bym w plecach Serbów nie sadziła. Zrobi się las. Wolałabym tam żywopłot nawet z graba albo buka. Ten projekt jest monochromatyczny - w bieli i zieleni.
Ale chyba tak zrozumiałam intencje Ani.
I ograniczenie gatunków ...
1 kratka - to 1m x 1m
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies