Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jazzy 16:14, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Wydaje mi się, że zanim wszystko urośnie, nadal będzie pusto. Brakuje tu dywanów...

Moim zdaniem własnie przedogródek to taka część ogrodu, w której nie należy szaleć z nasadzeniami, zwłaszcza, że Ania chyba woli styl "luźny nowoczesny"
Mam jeszcze jedną uwagę - teraz Ty i Ania Makao zajmujecie się lewą stroną podjazdu, a co z prawą? Czy człowiek, który otwiera furtkę na posesję Ani, nie powinien widzieć obu tych części - prawej i lewej (bo przecież one razem tworzą cały przedogródek) jako jednej całości? Wydaje mi się, że traktowanie obu tych części osobno, tylko dlatego że dzieli je podjazd, to trochę nie teges
Może nie mam racji ale tak to widzę.
Iwk4 16:15, 23 lut 2016

jazzy napisał(a)
Ania, Twoja studnia ma aż 3m średnicy? Moja może z metr... dlatego się dziwię

Dzięki, że zwróciłaś uwagę na to. Poprawiłam. Chyba ma 1,2 metra?
Iwk4 16:19, 23 lut 2016

jazzy napisał(a)

Moim zdaniem własnie przedogródek to taka część ogrodu, w której nie należy szaleć z nasadzeniami, zwłaszcza, że Ania chyba woli styl "luźny nowoczesny"
Mam jeszcze jedną uwagę - teraz Ty i Ania Makao zajmujecie się lewą stroną podjazdu, a co z prawą? Czy człowiek, który otwiera furtkę na posesję Ani, nie powinien widzieć obu tych części - prawej i lewej (bo przecież one razem tworzą cały przedogródek) jako jednej całości? Wydaje mi się, że traktowanie obu tych części osobno, tylko dlatego że dzieli je podjazd, to trochę nie teges
Może nie mam racji ale tak to widzę.

Jazzy, masz rację. Druga strona ma ogólny zarys:
Tylko trzeba zwymiarować
Ania wstawiała fotkę bez wymiarów na stronie215:
:
anna_t napisał(a)
uzupełniam rysunek frontu polinki

...te płyty po lewej stronie nie mają jeszcze okreslonego wymiaru tzn ilosci bo wymiar to chyba 100x20
tak naprawdę to zależy jak będzie pasować, jest tam 7m od siatki do podjazdu. 2m zajmą powiedzmy serby, zostaje nam 5m.

Makao_J 16:20, 23 lut 2016

Ta ostatnia propozycja Iwonko już całkiem fajnie wygląda. Wyczytałam w tym wątku co podałaś o serbach, że w gęstym szpalerze sadzi się co 1m i potem co sezon trzeba ciąć przód i tył na prostą ścianę.

jazzy 16:28, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Jazzy, masz rację. Druga strona ma ogólny zarys:
Tylko trzeba zwymiarować
Ania wstawiała fotkę bez wymiarów na stronie 215:

Tak, ten zarys to inspiracja, jaką podsunęła Polinka z pinta, o ile pamiętam. Jednak mimo, że jest piękna (ta inspiracja, zresztą Polinka też ), to nie wystarczy. Może trzeba by narysować cały przedogrodek, czyli i prawą i lewą stronę i podjazd - wszystko. Może Ania już wie jak to zrobić, żebyś mogła trochę odpocząć
jazzy 16:32, 23 lut 2016

Aniu T. Czy styl "lużny nowoczesny" to jest to co Ci odpowiada?
To jest taki styl, o którym pisał Waldek, o czym słusznie przypomniała Iwonka, i który mi najbardziej odpowiada, ale czy Tobie też? Powiedz coś
Iwk4 16:43, 23 lut 2016

Jazzy, zgadzam się, że drugą stronę trzeba rozrysować z pierwszą. Ania podaje długość 18 metrów, tam zostanie sporo miejsca. Do dzisiaj nie było wymiarów, niestety, a rysunki odręczne. Wczoraj się na taki haczyk właśnie złapałam. jak wszystko rozrysowałam, doszłam do wniosku, ze wymiary się nie zgadzają. Może i dobrze, bo dzięki temu była wymiana zdań i się dowiedziałam, co Ania by chciała
ren133 18:32, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Wydaje mi się, że zanim wszystko urośnie, nadal będzie pusto. Brakuje tu dywanów, ale to już, jak Ania będzie chciała. Hosty, runianka, żurawka citronella, nie wiem, czy trzmielina by się sprawdziła.
Zawsze można w nogi dosadzić roślinkom.

Opis:
1. studnia obsadzona cisem
2. Z lewej strony serby - Aniu, upewnij się, co ile sadzi Danusia na żywopłot. Pisałam ci, co mnie niepokoi.
3. W plecach mogą być nieszczęsne serby, ale zanim urosną, będzie bałagan. Szybszy efekt dałby żywopłot z grabów lub buków. Można kupić przy szkółkach leśnych wiosną
4. Gracilimusy z obu stron cisa. Sadzone co ok. 1 metr. Szybko się rozrosną.
5. D - derenie Ivory Hallo, sadzone ok. 5 - 6 sztuk po całej długości, albo zwężyć troszkę. Derenie cięte wiosną koniecznie.
6. Hortensje - 3 sztuki wysokich z tyłu wzdłuż przejścia, jako powtórzenie rabaty Polinki. Dadzą "kolor" na rabacie już od lipca.
Z przodu 2 hortensje Bobo.
7. Rododendrony - 4 sztuki, czytałam, ze po 10 latach odmiana ta dorasta do 1,5 metra. Nie będą duże. Rodków nie możesz wysypać korą, więc może jednak dać jakiś dywan wkoło, by korzenie się nie wysuszały? I zanim urosną - nie będzie pusto?
8. Dwie kostki bukszpanowe z drzewami w środku.

A nie dałoby się tych serbów z tyłu tak posadzić żeby ta studzienka schowała się pomiędzy nimi? I byłby zwarty żywopłot? Z hortensji bym zrezygnowała. I nie wiem czy nie wystarczyłoby jedno drzewo?
Iwk4 19:06, 23 lut 2016

Renia, to jest rabata niemal 9x11 metrów.
Iwk4 19:09, 23 lut 2016

Dziewczyny, narysowałam ja, narysowała Ania, może ktoś jeszcze wymyśli inną wersję i coś wybierzemy. I czy na żywopłot trzeba zostawić 2 metry?
Serby teraz są małe. Jest pusto. Naprawdę cięty żywopłot będzie z serbów taki szeroki?