Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Iwk4 14:24, 23 lut 2016

Margarete napisał(a)

No właśnie tam pod Wrocławiem kupowałyśmy, raz nam Magda Nikita całą ciężarówkę przywiozła ( miała do dyspozycji wielkie auto, którym się nota bene zakopała tam w glinie na tej plantacji....) a raz ja sama dokupywałam jadąc do dzieci moich do Wrocławia, po drodze z S8 się skręca w bok kilka kilometrów.....kupowałam krzaczki po 12-14 zł, sma kulkowałam i mam kule w ogrodzie jak te ze szkólki po 60 zł
Warto !

Szkoda, ze blisko mnie nie ma takiej plantacji
Filemon24 14:58, 23 lut 2016

Może Ania preferuje styl mieszany? wywnioskowałam to po wyglądzie domu i kostki w około, dom raczej nowoczesny a kostka w stylu klasycznym.
Filemon24 15:02, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Czy hortensje wprowadzamy? Te bobo?
Ja mam śliczną Little lime. Też mała

Docelowo bobo osiąga maksymalnie do 80 cm a little lime do 120 cm więc bobo będzie sporo mniejsza. Ogólnie polecam hortensja bobo jak zakwitnie to tworzy piękną białą kule
Makao_J 15:13, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Szkoda, ze blisko mnie nie ma takiej plantacji

Też bym chciała taką plantację mieć blisko
kasja83 15:19, 23 lut 2016

Hej, hej.Widzę, że u Ciebie projektowanie na całego
Iwonka tu twórczo szaleje.
Na rysunku widzę, że masz zaznaczone szambo-nie kojarzę go ze zdjęć-jaki masz dekielek?Wystający?Jak to będziesz ukrywać?Widzę, że masz tutaj opcję, zeby było ukryte w hortensjach,ale to i tak dekielek będzie gdzieś widoczny?
15:25, 23 lut 2016
przebrnęłam ....widzę że nowy rysunek się robi ....teraz w skali ...myślałam że tamten był w skali a jednak nie był

"?" - ciągnąć jak leci te tuje ....nic się tam już nie zmieści

Rh - za blisko są ...dałabym je w układzie jak tujki na tyły przy studni tam chyba 6 się zmieści - 2 dokupi ...może inne jakieś a z drugiej strony tez Rh dać - tylko kupić te wielkie wysokie o tu np. Alfred -12lat https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2525 ( jak kolor nie pasuje ci Anno - to inny ale w tych du żych gabarytach.

dużo pytań wątpliwości ... nerwowy mąż powiedz mu że ogrodu rozwija i zmienia charakter na łagodniejszy .... mój też był nerwowy jak słyszał ze przesadzamy ....a w tym roku sam palcem już pokazywał co trzeba przesadzić i zamienić tak więc na wiele sposobów ogród uczy cierpliwości

Iwk4 15:38, 23 lut 2016

Justynko, za chwilę zobaczę, co piszesz, wstawię rysunek.
Uprzedzam, że nie do końca jest po mojej myśli. Ja bym w plecach Serbów nie sadziła. Zrobi się las. Wolałabym tam żywopłot nawet z graba albo buka. Ten projekt jest monochromatyczny - w bieli i zieleni.
Ale chyba tak zrozumiałam intencje Ani.
I ograniczenie gatunków ...
1 kratka - to 1m x 1m
Iwk4 15:51, 23 lut 2016

Wydaje mi się, że zanim wszystko urośnie, nadal będzie pusto. Brakuje tu dywanów, ale to już, jak Ania będzie chciała. Hosty, runianka, żurawka citronella, nie wiem, czy trzmielina by się sprawdziła.
Zawsze można w nogi dosadzić roślinkom.

Opis:
1. studnia obsadzona cisem
2. Z lewej strony serby - Aniu, upewnij się, co ile sadzi Danusia na żywopłot. Pisałam ci, co mnie niepokoi.
3. W plecach mogą być nieszczęsne serby, ale zanim urosną, będzie bałagan. Szybszy efekt dałby żywopłot z grabów lub buków. Można kupić przy szkółkach leśnych wiosną
4. Gracilimusy z obu stron cisa. Sadzone co ok. 1 metr. Szybko się rozrosną.
5. D - derenie Ivory Hallo, sadzone ok. 5 - 6 sztuk po całej długości, albo zwężyć troszkę. Derenie cięte wiosną koniecznie.
6. Hortensje - 3 sztuki wysokich z tyłu wzdłuż przejścia, jako powtórzenie rabaty Polinki. Dadzą "kolor" na rabacie już od lipca.
Z przodu 2 hortensje Bobo.
7. Rododendrony - 4 sztuki, czytałam, ze po 10 latach odmiana ta dorasta do 1,5 metra. Nie będą duże. Rodków nie możesz wysypać korą, więc może jednak dać jakiś dywan wkoło, by korzenie się nie wysuszały? I zanim urosną - nie będzie pusto?
8. Dwie kostki bukszpanowe z drzewami w środku.
16:02, 23 lut 2016
mnie te dodatkowe serby wzdłuż chodnika tez nie przekonują;(

ja moje serby posadziłam co 1,0 ( az 4szt mam) i już się stykają dołem ...nawet powiem ze 1,2 byłoby lepiej ...ale one ida na wysokość bardziej jak na szerokość.

- tak jak pisałam w ich miejsce RH dać i utworzy sie wał- po obu stronach studni

- a tu gdzie rh to hortki - które po bokach są przyklejone na siłę (wg mnie)

i taki wariant zostawiłabym jako ostateczny i do wykonania
jazzy 16:04, 23 lut 2016

Ania, Twoja studnia ma aż 3m średnicy? Moja może z metr... dlatego się dziwię