Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 23:07, 03 lut 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Brzozy bardzo ładnie ze śniegiem wyglądają.
Szałwia wprowadza w donicy fajny akcent kolorystyczny, ja bym się starała ją zostawić.

Bardzo chcę tam mieć szałwię. Chciałam ją połączyć z dereniem, bo podoba mi się fiolet z bielą listków, ale chyba jednak tam jest dla niej za ciasno. Coś wymyślę.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:58, 03 lut 2015

Do góry
Brzozy bardzo ładnie ze śniegiem wyglądają.
Szałwia wprowadza w donicy fajny akcent kolorystyczny, ja bym się starała ją zostawić.
Ogród Mirelli 21:53, 03 lut 2015

Do góry
Wrzosy i wrzośce sadzi się razem. Kolorami, takimi plamami. Pamiętaj, że musisz kupić kwaśny torf. Z każdego koloru musisz sobie kupić 5-15 roślinek. Zależy, ile chcesz posadzić, na jakiej powierzchni.
Zobacz:
Gardenarium napisał(a)
Wrzosy żyją i są te same od początku

To jest realizacja Danusi. Kilka wrzosów tego samego koloru posadzona obok siebie. To jest jesień. Widać też zielone - to są wrzośćce, które będą kwitły wiosną.
Z tyłu widać trawy: rozplenice. i jeszcze dalej brzozy, które mają w nogach berberysy.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 21:00, 03 lut 2015

Do góry
Tak własnie myślałam nad tą rabatą i póki co moje świerki są malutkie i nim urosną troszkę minie więc wykombinowałam, żeby za nimi wsadzić brzozy one szybciej rosną. Miało by to ręce i nogi?
Pod Laskiem 20:32, 03 lut 2015

Do góry
jałowiec wiltoni i pomiędzy brzozy rządek i rozchodnik pomiędzy 1m ścieżka grys w tle sosny i hosty. Sosny będę od dołu przycinać aby było widać hosty taki mały lasek z sosen.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:42, 03 lut 2015

Do góry
Ewentualnie ta trzmielina żółto-zielona https://www.google.pl/search?q=trzmielina+emerald%27n+gold&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=RxbRVMXlNcLT7Aak3YCIBg&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

pasująca do carexa aurea i jesiennego zabarwienia brzozy
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:41, 03 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Tujom też może być za ciemno tam...
Tu masz cis na żywopłot, brzoza, kulki z trzmieliny i carex.... np silver sceptre

Gdyby sobie wyobrazić te dwie brzozy, to wtedy te kulki bardziej poprzysuwać do nich czy takie rozrzucone?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:30, 03 lut 2015

Do góry
Trzmielinka zielono-biała chyba ładnie by wyglądała przy białej korze brzozy
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:28, 03 lut 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna

Ewciu dziękuję
Marzenka ma piękne już te brzozyŚlicznie ma pod nimi z tymi kulkami
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:22, 03 lut 2015

Do góry
takie brzozy to u Marzenki jeszcze są
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:07, 03 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
No mi te brzozy do hortensji to też tak średnio pasują.

Będziesz z nich parasole robić?
Dwa obok siebie dziwnie.....

Gdzieś widziałam właśnie parasole z brzózek i wyglądały super. Jak będzie lato to chyba tam pojadę znowu je zobaczyć

Hm.to co innego pasowałoby do brzózek jak nie hortensje czy miskanty?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:04, 03 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Tam jest tak ok.5,5m.A rabata bedzie tak na 1m.od obecnych tujek.

to troche za ciasno dla hortensji.. chyba, że tych całkiem miniaturowych.. ale pod płaczącymi brzozami to rzeczywiście może średnio wyglądać. Te brzozy wogóle najlepiej chyba wyglądają jako solitery..
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:03, 03 lut 2015

Do góry
AGCIU brzózki będziemy ciąć Znajoma tnie chyba w czerwcu bo wiosną puszcza za dużo soków. Tuje, czy cisy jak radzicie też są do cięcia lini ogrodzenia.
Musiałabym jutro zobaczyć jaka jest odległość tujek od brzozy. Nie pamiętam, ale są dość blisko. Ja wstawiłam miskanta chińskiego i hortensję drzewiastą z programu , bo nie ma wszystkich roślin.

Jest to strona północno-wschodnia.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:01, 03 lut 2015

Do góry
No mi te brzozy do hortensji to też tak średnio pasują.

Będziesz z nich parasole robić?
Dwa obok siebie dziwnie.....
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:56, 03 lut 2015

Do góry
trzeba sobie wyobrazić to miejsce jak już tuje będą większe- na jakiej wysokości chcesz je utrzymać? w jakiej odległości od nich są przed nimi te brzozy? brzozy nie urosną już wyższe bo są szczepione więc tuje mają być niższe? wyższe? w sumie sama nie wiem..
te brzozy za parę lat zetkną się koranami, a witki będą do ziemi-wiesz o tym ? będziesz ciąć? ja nigdy nie wiem kiedy to robić bo brzozy nie lubią cięcia a w niektóre pory płaczą więc trzeba też to umiejętnie robić. Ta brzoza po prawej wejdzie na furtkę za parę lat-chyba, że źle widzę odległości.

Co jeszcze mi się nasuwa- to jest tzw. przedogródek- część reprezentacyjna, zachęcająca do wejścia dalej.. blisko furtki - więc będzie się na to spoglądać- zrób tak by widok był jak najmilszy żebyś była zadowolona

Pod Laskiem 18:38, 03 lut 2015

Do góry
Tess warzywnika już nie będzie koło tego żywopłotu będzie w skrzyniach tam gdzie brzozy są tylko przy samej szklarni po środku będzie przestrzeń. warzywnik oddzielony będzie pergolami i choinkami które już są dość wysokie. To co na planie to teren w ogóle nie zagospodarowany sama trawa i kilka 4 drzewka owocowe

Ogród Mirelli 18:05, 03 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirello, zerknęłam. Nadal nie wiem, co rośnie wysokiego z przodu twojej rabaty. Po gałęziach nie rozpoznaję. Czemu na brzegu rabaty jest wysoki punkt? On powinien być z tyłu. Zasada trzech pięter mówi, że wysokie piętro w plecach, potem średnie piętro, np. trawy,berberysy i niskie piętro np. wrzosy i wrzośce.
Tak, jak tu:
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem#
Ilość wrzosów zależy od miejsca, jakie planujesz zagospodarować. Ja nie miałam dużo miejsca, dlatego mam u siebie tylko po 5 sztuk. I dwa kolory. I dosadziłam krokusy, aby wiosną było kolorowo.
Znasz warunki, jakie musi mieć wrzosowisko? Kwaśna gleba, nie lubią mieć mokro. Dlatego sadzi się je na mokrych glebach pod brzozami, które lubią wilgoć, mają płytki system korzeniowy i zabierają nadmiar wody. I kwaśną ziemię musisz im dać.
U mnie jest sucho, więc brzozy nie mogę posadzić.
We wrześniu zakładałam tą rabatkę:

I mam wrzosy i tyle, ile się zmieściło. I takie, jakie były w szkółce.
Mirello, tu ci każdy może doradzić, ale to ty musisz wszystko zrobić, jak należy. Doczytać, poszukać informacji. Danusia ma nas tysiące i jeszcze swoją pracę. Nie wpada na każde zawołanie. A jak wpadnie z dobrą radą, to my w skowronkach jesteśmy.
Teraz Ciebie poproszę, abyś jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytała wszystko na swoim wątku. Wszystkie rady i wskazówki. Bo to trochę trwa.
Pozdrawiam

To wysokie to budleja i śliwa wiśniowa, zgadzam się, że powinny być na tyłach rabaty, ale tak na początek zostało posadzone i teraz mąż nie chce przesadzić, a mi samej ciężko to przenieść.
O zakładaniu wrzosowisk, zasadach sadzenia, pielęgnacji to już wiem wszystko. A u Ciebie jakie to roślinki sąsiadują z wrzosami? Co to za drzewko ładne?
Ogród Mirelli 17:15, 03 lut 2015

Do góry
Mirello, zerknęłam. Nadal nie wiem, co rośnie wysokiego z przodu twojej rabaty. Po gałęziach nie rozpoznaję. Czemu na brzegu rabaty jest wysoki punkt? On powinien być z tyłu. Zasada trzech pięter mówi, że wysokie piętro w plecach, potem średnie piętro, np. trawy,berberysy i niskie piętro np. wrzosy i wrzośce.
Tak, jak tu:
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem#
Ilość wrzosów zależy od miejsca, jakie planujesz zagospodarować. Ja nie miałam dużo miejsca, dlatego mam u siebie tylko po 5 sztuk. I dwa kolory. I dosadziłam krokusy, aby wiosną było kolorowo.
Znasz warunki, jakie musi mieć wrzosowisko? Kwaśna gleba, nie lubią mieć mokro. Dlatego sadzi się je na mokrych glebach pod brzozami, które lubią wilgoć, mają płytki system korzeniowy i zabierają nadmiar wody. I kwaśną ziemię musisz im dać.
U mnie jest sucho, więc brzozy nie mogę posadzić.
I mam wrzosy i tyle, ile się zmieściło. I takie, jakie były w szkółce. W dwóch kontrastowych kolorach.

Mirello, tu ci każdy może doradzić, ale to ty musisz wszystko zrobić, jak należy. Doczytać, poszukać informacji. Danusia ma nas tysiące i jeszcze swoją pracę. Nie wpada na każde zawołanie. A jak wpadnie z dobrą radą, to my w skowronkach jesteśmy.
Teraz Ciebie poproszę, abyś jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytała wszystko na swoim wątku. Wszystkie rady i wskazówki. Bo to trochę trwa.
Pozdrawiam
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:51, 03 lut 2015

Do góry
Kochani zaczynam projektować.

Tak myślałam czy zacząć od przodu czy tyłu?

Może jednak dobrze by było od przodu

To co pokażę wymaga opisu.
Jesienią postawili nam przy furtce przystanek autobusowy. Wiadomo spadło to na nas jak grom z jasnego nieba. Było niezadowolenie. Na szczęście na razie autobus kursuje 5 razy dziennie i służy to dzieciaczkom. Jednak w szyszłości nie wiadomo co wymyślą.

Na szybko posadziliśmy przy brzózkach tujki, które będą cięte na żywopłot.
Brzozy pochłaniają wodę więc musi tam być porządne podlewanie.
Tylko co dać niżej??
Może żurawki?

Tam jest strona północno-wschodnia i nie wiem czy się nadają. I czy dać je w obwódce, bo i tak musimy drzewka oddzielić, bo jest problem jak koszę trawę.

No i jeszcze jedno.Pewnie posypią się słowa krytyki, ale tego nie zmienię. Nic więcej tam nie posadzimy, bo miejsce na trawie służy do parkowania auta. Mąż z tym nie odpuści, bo bardzo z tego korzystamy.

Wkleję zdjęcia.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:32, 03 lut 2015

Do góry
oj to masz wyobraźnię, bo chyba nikt na razie nie wie, że to brzozy (oprócz śledzących mój wątek)

Jeżówki chyba jeszcze nie poszaleją w tym roku, ale Gracki już powinny nabrać objętości, sadziłam fajne sadzonki .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies