Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 11:40, 24 lut 2015

Ala106 napisał(a)
Bratki śliczne i własne, zazdroszczę i zaznaczam, żeby też tak mieć za rok. Super sprawa.
Nic mnie tak nie cieszy w ogrodzie, no oprócz roślinek, jak widok pracujących facetów,.

Ala przyznam ,że do bratków mam wielki sentyment, przypominam sobie jak moi rodzice jak przeszli na emeryturę to tata kupił kawałek ziemi dosyć spory bo około 1 ha i tam się realizował. Mieli 3 duże tunele foliowe- pamietam że była tam najpierw sałata później pomidory i chryzantemy. Ale to były inne czasy, można było troche na tym zarobić bo była mniejsza konkurencja a mój tata potrafił zawsze znależć rynek zbytu. Oprócz tych tuneli było jeszcze dużo ziemi do obsadzenia. Pamiętam , że w części był sad leszczynowy. I w którymś roku siali a później sadzili około 15 arów bratków i sprzedawali na wiosnę. Każdy bratek był inny- czymś sie odróżniał. Kolory były przecudne. I ja też w tamtym roku postanowiłam sobie posiać bratki ale z tych o mniejszym kwiatku. Posiałam 3 rodzaje- czarny, pomaramnczowy i jasnoniebieski z ciemniejszym środkiem. U Sebastiana chyba go widziałam i wiem że kwitł bardzo długo i dlatego mi się spodobał. I tylko ten mi wzeszedł i jego przepikowałam. Mam go 50 sztuk więc będę go mogła sobie poprzesadzać .
Alu mnie też się podoba widok pracujących w ogrodzie facetów. Co do M. to nie narzekam bo dużo robi w ogrodzie szczególnie cięższe prace- chociaż tego nie lubi. Ale młodych jest mi trudno zagonić- także jeżeli mi się uda to zrobić to się cieszę.
Gocha 11:42, 24 lut 2015

october napisał(a)
Gosiu fajnie są takie pierwsze oznaki wiosny A ten ptak na Twoim niebie też fajny

Trochę teraz takich ptaków wlata nad naszymi głowami ale z tego trzeba się cieszyć. Może nie będziemy już taką Polską B z wielkim wykrzyknikiem. Pozdrawiam
Gocha 11:44, 24 lut 2015

Ewa777 napisał(a)
Wiosna idzie do Ciebie dużymi krokami Sezon rozpoczęty

Ewuniu masz rację chociaż ja na razie pokazuję palcem co trzeba zrobić- nie za bardzo mogę się schylać. Zazdroszczę Ci wypadu na Śląsk i baw sie dobrze- w co nie watpię.
Gocha 11:46, 24 lut 2015

szemusia napisał(a)
Jednak iglaki zimą muszą robić za cały ogród A tak ich nie doceniamy latem...
Czy u CIebie tak ciepło, że synuś już z gołymi nogami?!
Pozdrawiam

Beatko było wtedy nawet ciepło, ale on te dresy podciągnął do góry bo było straszne błoto i bał sie pobrudzić( taki niby elegancik ) a nie lubi potem tego czyścić.
Gocha 11:48, 24 lut 2015

Ewkakonewka napisał(a)
U Ciebie to była gruba akcja dopiero Fajnie mieć takich osobistych pomocników
A ten bukszpan wiekowy to się zmienia w kulkę na pniu? Niezły okaz.

Ewa Ty też masz prawie takich samych pomocników- trzeba ich trochę wyćwiczyć. A bukszpan robię w taką dużą kulę chociaż on ma kilka pni ale jedna kula. Szkoda tylko , że nie moge go przenieść w lepsze miejsce- bardziej reprezentacyjne.
Gocha 12:15, 24 lut 2015

bdan napisał(a)
Gosiu teraz ciałaś brzozy? Nie boisz się, że je to osłabi?

Danusiu teraz to właśnie jak na mnie to wcześnie- one jeszcze u mnie nie puszczają soku. Zazwyczaj cięłam póżniej i nawet wtedy kiedy z nich płynęło i nic im się nie działo. A cięcie i przerzedzanie dużo im daje. Liście są większe i ogólnie są ładniejsze. Ale oczywiście niektórym mogą sie nie podobać takie przycinane brzozy. Fakt , że te puszczone do góry są piękne ale to są takie duże drzewa. Częśc takich mam też zostawionych żebym się mogła na nie papatrzeć.
Ewkakonewka 12:16, 24 lut 2015

Gosia moi wyćwiczeni dlatego mówię, że fajnie mieć
Dlaczego go nie możesz przenieść? One znoszą przesadzanie bardzo dobrze nawet w mocno zaawansowanym wieku.

I gratki na 200, piękne przemiany robisz Niech wszystko zdrowo rośnie i cieszy oczy

Gocha 12:19, 24 lut 2015

Kacha123 napisał(a)
Widzę, że sezon ogrodniczy u Ciebie otwarty. Przyjemnie, że już można coś robić.

Kasiu otwarty bo brzozy wymagaja wczesnego cięcia- i tak nie wiem czy nie za późno, ale nie przejmuję się tym. Ja na razie staram się nie nadwyrężać mojego kręgosłupa i pokazuję tylko co trzeba zrobić. Ale tak można tylko do pewnego momentu- później przyjda takie prace które będę musiała sama wykonywać i tego sie obawiam. Pozdrawiam Kasiu i życzę owocnej przygody z zagospodarowywaniem ogrodu
Gocha 12:23, 24 lut 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Gosia moi wyćwiczeni dlatego mówię, że fajnie mieć
Dlaczego go nie możesz przenieść? One znoszą przesadzanie bardzo dobrze nawet w mocno zaawansowanym wieku.

I gratki na 200, piękne przemiany robisz Niech wszystko zdrowo rośnie i cieszy oczy

Ewa Twoi myślę , że włąśnie bardziej wyćwiczeni niż moi- ja mam problemy z zaciągnięciem ich do prac ogrodowych. A co do bukszpana to wydaje mi sie , że ciężko go byłoby wykopać a pozatym to on jest teściowej więc nie będę go stamtąd zabierała, przynajmniej narazie. Dzięki za gratki - ja dopiero 200 a Ty dużo później zakładałaś a 200 przekroczyłaś już dawno. Mój wątek tak nie pędzi.Buziaki
dorciabe 12:30, 24 lut 2015

Gosia 200!!!przyjmij życzenia od żółwiego wątku mego znaczy siem