Dereń z którego ma brać Karola sadzonki( jeszcze nie wywaliłam )aż świeci
kaliny wstrzymują kwiaty w pąku bo zimno i dobrze bo by skasowało mrozem od razu
pęcznieje jagoda kamczacka
a w wolierze niektóry śpią z kuperkiem na powietrzu
Joasiu, na pełnym słońcu sobie nie poradzą, zaczną schnąć, marnieć i wygniją. Półcień, to najlepsze dla nich miejsce. One już stare są, zaaklimatyzowane.
Rok temu o tej porze krokusy już pełnię urody pokazywały, naprawdę, nawet u mnie szału nie ma. Tez ma padać śnieg, a w nocy mam tak -4, -6.
Moja kicia śpi ze mną, na początku na fotelu, a teraz już na całego koło mnie, ciągle gada, lata jak wariat, niesamowicie towarzyski kot. Pomiziam Joasiu
jeszcze tak szybko to trzcinniki idą.
tu mam 2 magnolie Yellow River i trzcinniki, niżej żurawki i hosty
Basiu, Hortulus pozimowo jeszcze zamknięty, tylko sklepy działają. Zawsze otwierali na majówkę. A o tych spustoszeniach to z gazety lokalnej wiem, aże i u mnie nalot na ogródki jest, to wzrok zawiesiłam na aktualności.
Wrzesień to dobra pora na Darłowo, i Darłówek. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. No i Hortulus we wrześniu jeszcze pokazowy. Życzę "szerszej wolności".
W skrzyniach ziemia ruszona, zadeptaliśmy przy budowie woliery strasznie
z kompostu nic więcej nie udało się odgarnąć zamarznięty na kość jeszcze i średnio przerobione to co na wierzchu, trzeba będzie głębiej grzebać jak odpuści
żyrafowa posprzątana i to na niej straty w roślinach spore przez nornice
po prawej wycięte astry i penstemony, przycięte tawuły japońskie reszta czeka na swoją kolej
wcisnęłam patyki hortensji, jak wywalę buksy, to coś będzie, o ile nie padną
liście są, pąków na razie nie widzę
wszystkie piwonie idą, ale najszybsza majowa i krzewiaste
ta wiosna wolna bardzo, tak naprawdę, nie ma co focić
ale ma 1 bratka samosiejkę, to miniaturka
cała kolonia w pogotowiu, sieją się u mnie wszędzie
róża w donicy szaleje
to okrywowa, rok temu nie ścięłam i była byle jaka
zatem w tym radykalnie ciach, ciach
krokusy porozrzucane, kępkami, powoli się otwierają, szybciej przekwitną, niż oko nacieszę