Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:49, 15 mar 2021

Do góry
w łące pierwszy kwiatek

temu musiałam wyciąć przemarznięte liście

drugi oczar zaczyna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:42, 15 mar 2021

Do góry

Mazurskie pagórki,konie i wieczne początki ogrodu ;) 22:41, 15 mar 2021

Do góry
Haha, dzieki!
Odnosnie mikroklimatu, to u mnie zawsze mrozniej niz w okolicy,wiec temparatury wychodza prawie jak w suwałkach, tej zimy bylo minus 26 i wiele wiele dni minus 20 i nieasmowity wygwizdów Trawa pampasowa jest chyba najwiekszym okazem w pl, to zasluga rosliny matecznej, malą szczepke odkroilem z pieknej gigantki napotkaniej w anglii(kradziona lol), jest posadzone w bardzo zyznej ziemi, dol gleboki i szeroki na metr i to wypelninione ziemią z obornika konskiego i na to jeszcze czarnoziem, no i oczwyscie na mrozy powyzej minus 10 wlaczam kabel grzewczy i owijam konskiemi derkami, jak jest odwilz to zdejmuje derki,zeby dotarlo swiatlo(zimozielonosc).

Ziemia tu jest bardzo ciezka, gliniasta i zadne jezowki by tu nie przetrwaly.Efekty sa tylko dzieki ciezkiej pracy, juz chyba przez te wszystkie lata to moge powiedziec ze setek ton konskiego gnoju i czarnoziemu kupowanego wywrotkami.
Tu jest niestety wysoki poziom wod gruntowych i wiekszosc rabat robie na podwyzszeniu, najpierw sypie ziemie gnojową , a na to czarnoziem.Wiekszosc roslin bardzo lubi takie polaczenie i podwyzszenie rabaty(tlen dla korzeni), ale musze pilnowac wilgotnosci.Moja obserwacja jest taka , ze warto duzy wysilek wlozyc w przygotowanie ziemi, bo rosliny sa bardzo okazale juz w pierwszym roku.W tak przygotowana ziemi zwykle kupuje najmniejsze wersje dostepnych roslin, bo wiem,ze szybko nadgonią.Plusem podwyzszenia rabat jest tez zimowanie takich roslin jak stipy czy turzyce.

Co do placzacych drzew to jeszcze wielu nie widac, bo sadze raczej male sadzonki i wiekszosc moich placzkow wszelkiej masci ma teraz do pol metra, ale jest ich mnostwo i za 10 lat bedzie tu bardzo ,,,,dziwnie lol. Mam duzo mlodych swierkow wezowych, ale odmiany niedostepnej na rynku, takiej duzo bardziej azurowej, prawie bez rozgalezien, mega osobliwa. To jak udalo mi sie ją zdobyc i rozmnozyc to osobna i jeszcze bardziej osobliwa historia, ale nie kazdemu jestem ją sklonny opowiedziec Mysle,ze u mnei na tej duzej przestrzeni beda fajnie hulały te wezowce

Budynek jest wykorzystywany na stajnie dla koni, a porosniety winobluszczem trojklapowym veichtii, probowalem z innymi trojklapowymi,ale veichtii jest najlepszy.Wmrosniejsze zimy ustawiam kilka rzedow kostek slomy,bo podobno jest wrazliwy na mroz. Ambrowce mialy ciezkie pierwsze lata i byly okrywane, teraz juz sobie radza, podobnie magnolie, metasekwoje, cyprsniki blotne. Kolejnym levelem bedzie zakupiona ostatnio araukaria chilijska, ktra fajnie bedzie koresponowac z sasiadujacymi Weirdo virgatami i wszechobecnymi azurowymi, chudzielcami,placzkami. Oczywiscie dostanie kabel grzewczy.Jest on z termostatem i np w przypadku pampasowej zuzycie pradu jest minimalne, bo duze mrozy trwaja krotko,a z srednimi sobie bez wlaczania pradu radza.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:38, 15 mar 2021

Do góry
Troszkę przedwiośnia, bo wiosną trudno nazwać to co jest za oknem

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:25, 15 mar 2021

Do góry
Skoro już o różach mówimy, to może od razu wrzucę tu moje pytanie z wątku różanego.

Planuję poszerzyć rabatę na skarpie i potrzebuję dobrać róże do różowej okrywowej The Fairy. Czy możecie pomóc? Nie wiem na jaki kolor się zdecydować, żeby to wszystko jakoś połączyć. Biała wydaj się najbardziej optymalna do takiego zestawienia, dobrze myślę?

Tu troszkę szerszy kadr tego miejsca:

Nie wiem czy aż tak bardzo blisko klona sadzić róże...

I jeszcze jeden (ze wczesnej wiosny, The Fairy jeszcze nie kwitnie), aby mniej więcej mieć pogląd na całą skarpę i planowane jej powiększenie:

Krowy, staw i my... 22:20, 15 mar 2021

Do góry
Dzisiejsze zwiastuny wiosny. Jak je widzę, sama buzia się śmieje

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:19, 15 mar 2021

Do góry
TAR napisał(a)
Aleeee plany, super. Podobna rynienkę chyba ma Danusia w Bukszpanowym, bardzo mi sie to podoba
Basia masz zajefajnego derenia controversa variegata, boski i jaki duzy i gesty.

Dereń cudnie się rozrasta, chyba będę musiała go w tym roku przyciąć, bo na boki to on chcę wszystko zająć Wczoraj zaobserwowałam, że wypuścił sporo nowych pędów w górę, będzie kolejny poziom

Cały czas się zastanawiam, czym go podsadzić dołem.. Runianka, hakone? Dereń ma trudne liście do zestawienia, nie za bardzo wiem z czym takie połączyć?

W "nogach" tych drzew obok derenia chcę posadzić niskie białe róże.. i jak to wszystko połączyć w całość ?

Ogród z koniczynką 22:16, 15 mar 2021

Do góry
Dzisiejsza wizyta na działce zaowocowała takimi widokami...
ok
Krowy, staw i my... 22:07, 15 mar 2021

Do góry
Wysiewów ciąg dalszy. Tym razem za pomocnika miałam moją kotkę. Pomocnik ogrodowy numer dwa (synuś jest pierwszy ), nornice i inne gryzonie nie mają z nią szans

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:06, 15 mar 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Cudnie bedzie A jak glebokie bedzie to ciurkadelko?

Dziewczyny, bardzo dziękuję za te wszystkie miłe słowa Sama nie mogę się doczekać realizacji. Na razie "walczymy" z piaskowcem, ogromne slaby 2 metrowe, ważą po wycięciu na elementy jakoś 100-200 kg... Wszystko się przeciąga, przyjechał jakiś gorszy piaskowiec na główny element w kompozycji, nie wiemy czy go brać, czy szukać innego, bo ten ma takie jakby (oryginalnie w kamieniu) czarne zacieki, nie da się tego w żaden sposób usunąć.. Na zdjęciu może tego tak nie widać, ale ogólnie wygląda jak plamiasty

Kasiu, ciurkadełko będzie miało głębokość około 40 cm, i to tak naprawdę dwa zbiorniki, górny na poziomie patio, i dolny na poziomie trawy. Pomiędzy nimi trzy stopnie z piaskowca, po których będzie spływać woda. Coś w takim tylu, tylko mniejszy rozmach
Krowy, staw i my... 21:49, 15 mar 2021

Do góry
Wczoraj i dziś trochę popracowałam w ogródku, nie padało Chociaż wiatr dawał się we znaki, ale jak to mój mąż mówi: było przywyknąć
Ku mojej radości okazało się, że chyba werbena patagońska przeżyła. Nie wiem jak to możliwe, przy takich mrozach jakie miały miejsce tej zimy. Może pierzynka śniegowa pomogła i moje lenistwo Jesienią nie wybieram opadłych liści z rabat, więc werbena była nimi przykryta i śniegiem.

Towarzystwo dla róż 21:39, 15 mar 2021

Do góry
Może trochę odświeżę ten wątek, żeby niepotrzebnie nie zakładać kolejnego.

Planuję poszerzyć rabatę i potrzebuję dobrać róże do różowej okrywowej The Fairy. Czy możecie pomóc? Nie wiem na jaki kolor się zdecydować, żeby to wszystko jakoś połączyć. Biała?

Tu troszkę szerszy kadr tego miejsca:

I jeszcze jeden (ze wczesnej wiosny, The Fairy jeszcze nie kwitnie), aby mniej więcej mieć pogląd na całą skarpę i planowane jej powiększenie:

Zacisze Alicji 21:37, 15 mar 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Troszkę wiosny...

Cieszy już ta wiosna
Zacisze Alicji 21:33, 15 mar 2021

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:30, 15 mar 2021

Do góry
effka napisał(a)

Felco 2 to sekatorek do małych bylinek i trawek a te nożyce elektryczne to takie coś:

Rach ciach jeden ruch i wielka kępa 3 metrowego miskanta leży.

Cudowne!
Ja też całe szpalery lecę jednym cięciem jak Hattori Hanzo
Zacisze Alicji 21:28, 15 mar 2021

Do góry
Zacisze Alicji 21:24, 15 mar 2021

Do góry
Troszkę wiosny...
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:10, 15 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Pokaż zrobioną czapkę - bardzo jestem ciekawa

Już sie chwalę i to nie tylko ostatnią czapką, ale czterema, o!

Brzozowy raj 20:20, 15 mar 2021

Do góry
Pracy przy nowych rabatach ciąg dalszy i na dzień dzisiejszy wyglądają tak

Mirkowy ogród (początki) 20:02, 15 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Hej Mireczko Fajnie, że berberysy pokazałaś - ja bardzo je lubię.
Muszę dokupić 3 sztuki i podsadzić dużego bukszpany, żeby moje psy tam nie chodziły.
Lubię green carpet i te chcę kupić

Hej Mirelka Też lubię berberysy tylko żeby nie te kolce.Te zielone się mega przebarwiają na jesieni .Ja chyba mam takie jak ty miałaś w tamtym ogrodzie przy garażu.To Green Carpet są?
Tak mi się te zielone przebarwiają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies