Koleżanka forumowa Ania T. poprosiła mnie o dokładne wymiary rabaty. Aby lepiej zwizualizować ogród zrobiłam odręczny rysunek z zaznaczonymi wymiarami rabat, które projektowałyśmy zimą a wiosną zrobiłam rewolucję i to są rabaty na których rosną trawy, hortki, bukszpany i katuję Was zdjęciami tej rabaty od wiosny
Danuś, cieszę się bardzo, że do mnie zajrzałaś i dzięki wielkie za projekt ale kocham rabaty które mam i póki co nie mogę sobie pozwolić na zmiany. Pasy roślin to jest to co kocham i pewnie za kilka lat jak zrobimy część gospodarczą powrócę do Twojego projektu!
Oleje parafinowe /Catane, Treol, Promanal/ należy stosować oddzielnie, gdyż "kłócą się" z Ortusem, którego używamy przeciw ruchomym formom szkodnika. Według zaleceń producenta Ortus należy stosować w maju do pierwszych dni czerwca i - co najgorsze - szkodniki łatwo się na niego uodparniają dlatego należy monitorować pojawianie się szkodników, w przeciwnym razie trzeba poczekać ok. 2 - 3 lat na skuteczniejsze działanie tego środka.
Poli nie przedpłocie tylko przedogródek
Przedpłocie też chciałam robić,ale mąż kazał całe wysypać grubo kamyczkiem i już moje plany przedpłotowe legły w gruzach, bo nie będę tego kamienia odgarniała, żeby coś posadzić trudno
Właśnie mi przypomniałaś, że my jeszcze uzbieraliśmy 3 kontenery, każdy o pojemności 7m2, gruzu, papy, i inszych inszości. Wszystko tymi rencami A teraz jeszcze przy sadzeniu czegokolwiek mamy znaleziska archeologiczne zakopanych w całym ogrodzie śmieci. Ty dałaś radę, ja dałam radę, Iwka da radę
Juzia jestem pod wrażeniem Twojego dążenia do ideału. Pamiętam jak się denerwowałaś na ten swój poukładany ogród, pamiętam zeszłoroczne roszady na rabatach. Historia z różanką pokazuje, że jak się chce to można dojść do perfekcji.
Brawo Ty!
Może zrezygnować z berberysa i rozchodnika? Plan Asi podoba mi się najbardziej Jedna i druga strona taka sama. A za hortkami nic bym nie dawała. Możesz typowo ogrodowiskowo w hortenje posadzić czosnki