Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:47, 20 wrz 2015

Do góry
martika napisał(a)
Marzenko witaj, wiem, ze masz troche Grabów i jestes ich wielbicielka...tak wiec pytanie, zakupiłam 3 graby kolumnowe Frans Fontaine i chce je posadzic obok siebie, ale nie maja tworzyc ekranu, chce aby byl niewielki odstep miedzy nimi , nie bede ich formowac docelowo. Jaki odstep azchowac najlepiej?

Powinnaś posadzic w ostępach minimum 2 M. Z tego co kojarzę Frans jest najwęższy, bo zwykle fastigaty to po latach przy dwoch metrach odstępu też sie połączą.

Idę sprawdzic w annałach

Tak zrośnie sie po latch bo ma średnicę 3 M. Zatem posadż co 3 metody nawet po 10 latach nie będą sie stykały.

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/1210,grab-pospolity-frans-fontaine_carpinus-betulus-frans-fontaine
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:45, 20 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Trzymam kciuki, ja zostałam tylko z Perfumą i Aspiryną. Ascot, Doktor i Edenka przy ścianie, a i MW. KOniec, kropka, będe dzielna

Na szczęscie mam wszystkie wymienione (edenkę u tesciowej ) a z perrfuma zapoznam sie zima i zamowie na wiosnę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:42, 20 wrz 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

ty masz nowatorskie podejście do ogrodu poczekam 2-3 sezony wtedy ją ocenię

Ja tez wykażę sie ciepliwością, bo jednak dopiero w 2-3 sezonie roze pokazuja pełna urode.
Rok temu miałam wywalić Pomponellę, bo mnie roczarowala, w tym roku zakochałam sie w jej pomponikach.
Obiecuje jednak stworzyć jesienię nieobiektywny przeglad moich róz i ich dostawców
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:40, 20 wrz 2015

Do góry
topolanka napisał(a)
Ech. Ja jestem na etapie: zachwyca mnie wszystko, co ma u mnie szansę dobrze rosnąć Poza perzem i podagrycznikiem.
Gertruda ma piękne kwiaty i cudnie pachną, ale chyba rzeczywiście jest dość delikatna. W ogrodzie botanicznym, w którym często bywam, w tym roku nie powtarzała kwitnienia. Natomiast Lavender jest tam nie do zdarcia. Kwitnie od wiosny do teraz. No i pachnie nieziemsko - jeśli na zapachu zależy

A widzisz moze i u mnie nie powtarzała bo nie pamietam jej przy drugim tłoczeniu, musze ja w nastepny weekend bacznie obejrzec. Jak nie będzie drugiego tłoczenia wyładuje u tesciowej
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:39, 20 wrz 2015

Do góry
topolanka napisał(a)
A ja w końcu Gertrudy nie posadziłam Zamiast niej dałam Lavender Lassie.

Z Lavender mam Ice i zamowiłam Flower Circus. Lassie nie posiadam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:38, 20 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Ja bez zalu sie rozstałam z Gertrudą

Mi jednak bardzo do purpurowych roż pasuje i liczę na obfite kwitnienie za rok
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:37, 20 wrz 2015

Do góry
malkul napisał(a)
lubię te zawilce

Chyba w tym roku je pokochałam, zamierzam ich sporo dokupic od Finki w Wojsławicach. Mam wbrew pozorom niewiele roslin kwitnących , ktore lubie. Zawilce na pewno do nich należą
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:35, 20 wrz 2015

Do góry
Karabela napisał(a)

Leee.... ale widzę że generalnie nie jesteś nią zachwycona. ..

Nie wyobrazam sobie aby ogród wielbicielki róz austina był bez Gertrudy. Jedyna wadą tej rózy jest bardzo długa przerwa w kwitnieniu. Dla mnie róza idealna musi nie tylko pieknie wygladac, musi byc sztywna ale i tłoczyć cały czas. Gertruda spełnia tylko dwa pierwsze wymagania.

Ale czekam na jej drugi sezon, jestem ciepliwa
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:32, 20 wrz 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
Jak mnie tu dawno nie było? gdzie tak zleciał czas? Nie wiem do jakiego miejsca się cofnąć? no cóż.. mam za swoje

Pooglądałam cudne róże, ale co tam, nie będę wymieniać -podoba mi się taki busz, ta gęstość nasadzeń, wszystko łączy się ze sobą w taki naturalny sposób. Zazdroszczę CI tej umiejętności. Wrrrr. Ja tak nie potrafię, a bardzo bym chciała.

Pięknie Marzenko- cokolwiek byś nie przesadziła, pozmieniała -dla mnie super za każdym razem.

Kasiu gdzie byłas jak cie nie było?

Kasiu to żadna umiejetność, po prostu w.kazde wolne miejsce sadze trawy i turzyce....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:30, 20 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

We Wroclawiu juz bywalam wiec conieco widzialam.ale tym razem bede tylko z M i mamu luz wiec chcemy zobaczyc cos dla siebie wiec pewnie botaniczny odsiedze. Dzieki za podpowiedz

To koniecznie wieczorem idźcie na kolacje do Przystani nad Odra na wprost Uniwersytetu. Daj znac to podań nr tel do rezerwacji miejsc a wieczorem na pokaz fontanny, kurcze chyba sie popsuła....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:28, 20 wrz 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Marzenko, to niesamowite, ale powiem szczerze, że zdjęcia nie oddają uroku Twojego ogrodu w realu

Zmierzch buduje magiczny klimat, ktorego na codzień nie widac. To było złudzenie ....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:26, 20 wrz 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A miałaś mnie drażnić fotami Falstaff...i nie wyszło

Madżen...moja mega różanka zmienia miejsce. Będzie na samym środku ogrodu!
Muszą tam być same piękności!!! Będzie ciężko
Mam nadzieję, że pomożesz!

Juzia wpadne poczytac. Falstaffa nie żałuj, kolor piekny ale kwitnie nader skromnie....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:24, 20 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Marzen, no własnie, masz glinę, bukszpany Ci nie chorują? Pytałam kiedys, odpisałaś, ze chorowały i przeszło? czym je pryskałas?

Gosia moje bukszpany maja sie bardzo dobrze. Kupiłam porazone roztoczami ale jakoś daję im rade.
Okresowo cierpią na niedostatek potasu, nie przyswajają nawozów granulowanych , dlatego stosuje Florovit. Ale teraz znów muszę je podlać potasem bo brazowieją im młode przyrosty.

Pryskałam je Ortusem, musze jeszcze użycć Magusa, ale odczekuje dwa tygonie po zastosowaniu nicieni
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:17, 20 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
W sumie M by miał troche racji, nawalczyliscie się ze zmianą i sadzeniem
ja własnie poinformowałam swojego, ze na oczkowej bukszpany zle posadzone. Jak przestane pisać, to znaczy że już mord się dokonał. Ale co to za sadzenie. Sadzi i kopczyk robi dookoła, zamiast głebiej !

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:16, 20 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Marzena. powoli dorastam do Ciebie... trzeba pożegnać się z tym co denerwuje.. przez 9 miesięcy a cieszy miesiąc.

Jeżówki się zostaną nawet jak kapryszą

Falstaff - mój nawet pąka nie ma na drugie tłoczenie.. foch. Jak pisze Konstancja..z przytupem.

Wszyscy sie dziwia ze wciąz rewolucjonizuje... A ja po prostu chce miec rosliny, ktore będa ladne przez wiele miesiecy i ktore dobrze sobie radza w moim ogrodzie. I trawy oraz bukszpany to nr 1 na moim gruncie. A roże tez trzeba wyselekcjonowac! Falstaff dostal ostrzezenie po raz pierwszy, nie zamierzam miec 200 róz, wystarczy mi 50 ale niezawodnych i kwitnacych wielokrotnie

Czy teaz zakulkować Jamesa Galway, czy wiosna? Bo chyba teraz jego pędy są gietkie?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:13, 20 wrz 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Po prostu kocham Twój ogród. Wysokie te zawilce?

Mam zawilce 30 cm ale mam tez 1,5 i 2 m Te whirelewind maja liscie ok 1 m ale z kwiatami maja 1,3 m
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:12, 20 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
A czy po mąke też można przychodzić
Pamiętasz jak pytałaś o stożek przed domem u Szmitów? Znalazłem przypadkiem starsze zdjęcie jak jeszcze był mniejszy, opisany jako grab Fiastigiata

Dzieki za pamieć, zatem fastigaty mozna świetnie formować
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:11, 20 wrz 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
kupiłam dziś inne zawilce ...w sensie jakieś takie sztywne łodygi ..bez kępy lisci ...dopiero będą kwitły..ciekawe co potrafią

takie "Anemone Loreley"

Jest tak olbrzymia róznorodnośc zawilców, ze az sama się dziwie. Zamierzam w Wojslawicach dokupic
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:10, 20 wrz 2015

Do góry
Karabela napisał(a)
Macham i chciałam zapytać jak Twoja Gertruda Jeckyll? Można ją polecić jako niską pnąca? I jak kwitnienie, ma duzo kwiatów? O zapach nie pytam bo wiem że nie wachasz

Gertuda oprotestowala susze i nie tloczy drugi raz...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:10, 20 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
O to masz zawilce z Ml i cisami jak u mnie.nawet nie wiedzialam.nie wazne co za czym a co przed czym i tak sa piekne.a ogrodniczka z Ciebie perfekcyjna.

Marzeno doradz jaki ogrod odwiedzic we Wroclawiu? Poza Twoim oczywiscie chodzilo mi o botaniczne itp. Bo w sobote chcialabym cos zobaczyc.

We Wroclawiu to ja przede wszystkim rynek polecam odwiedzic , potem dzielnicę 4 światyń, pergole z fontanna i Halą Stulecia oraz zoo, potem ogrod botaniczny i koniecznie wtedy Ostrów Tumski a na końcu ogród japonski.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies