Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Gożdzikowa - wiejski ogród 19:39, 19 lut 2016

Do góry
Ładny:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/8/82059/original.JPG
Kosolkowa Pasja 19:34, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, Olu - sama kupiłam w zeszłym roku te z Obi, ale po 7,99 i robiłam z nich kulki. Byłam na początku zła, bo korzenie wielkie upchnięte były do małych doniczek i tylko z góry przysypane ziemią. Kupowałam zaraz, jak się pojawiły. W ciągu kilku dni dosłownie. Posadziłam do gruntu, a potem dokupiłam od pobliskiego hodowcy takie z przerośniętą bryłą korzeniową. Trzeba pamiętać, ze bukszpany mają bardzo rozbudowany system korzeniowy. więc siłą rzeczy nie mieszczą się ich korzenie w małych doniczkach.
I muszę przyznać, że mimo narzekania i stękania na nie - są najładniejsze w moim ogrodzie. Mają drobne, zwarte listki, błyszczące, zdrowe, bez oznak chorób. Ładnie przybrały na masie I kupię znowu, bo cena atrakcyjna, ale warunkiem jest zakup zaraz, jak się pojawią i systematyczne ich podlewanie. Ja wtedy nie wiedziałam, że one tak są upchane w doniczkę, ale je podlewałam obficie, zanim posadziłam, wszystko było z nimi ok.

Owszem te najmniejsze i najtańsze bukszpany były w najlepszym stanie, natomiast kule i stożki miały ucięte korzenie praktycznie przy samym pniu

Nie chcę nikogo zniechęcać bo każdy ma swój rozum ale przed zakupem radzę wyciągnąć ,,gagatka,, z donicy i obejrzeć system korzeniowy żeby potem nie było

Olu sama zdecydujesz ...
Ogródek Iwony 19:33, 19 lut 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Iwonko - ja tak myślę, że takie szklarenki to można sobie samemu zrobić, choćby z takiego pojemnika na ciasto

Sebek, można, nawet się nad tym zastanawiałam. Ale ile tych ciastek bym musiała kupić?
Ja na diecie powinnam być, a codziennie chodzę i szukam, czy czegoś zapomnianego słodkiego do kawy nie mam. Celowo już słodyczy i ciastek nie kupuję Tylko z okazji urodzin piekę.
Ogródek Iwony 19:31, 19 lut 2016

Do góry
A o czyszczeniu tuj dowiedziałam się dopiero na Ogrodowisku. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że się powinno czyścić Polinka też czyści odkurzaczem
Ogrodowy song 19:30, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa,czy ty już wcześniej robiłaś rozsadę w rolkach? Bo ja robiłam rok temu. Mira mi odradzała i na własnej skórze się przekonałam, ze kiepsko to wychodzi. Rolki szybko namokły, trudno było je utrzymać do maja na tacy. Lepszym rozwiązaniem były kubeczki po jogurtach, zrobiłam dziurki w dnie i postawiłam na tacy. Potem ładnie rozsady z nich wyskakiwały. Tylko wcześniej lekko je podlać

ja też zbieram kubeczki po jogurtach
Ogródek Iwony 19:29, 19 lut 2016

Do góry
Ja po niedzieli poczyszczę, a raczej przegląd zrobię, bo Zbyszek jesienią sporo poczyścił i wyglądają dobrze.
Ogrodowy song 19:25, 19 lut 2016

Do góry
Ewa,czy ty już wcześniej robiłaś rozsadę w rolkach? Bo ja robiłam rok temu. Mira mi odradzała i na własnej skórze się przekonałam, ze kiepsko to wychodzi. Rolki szybko namokły, trudno było je utrzymać do maja na tacy. Lepszym rozwiązaniem były kubeczki po jogurtach, zrobiłam dziurki w dnie i postawiłam na tacy. Potem ładnie rozsady z nich wyskakiwały. Tylko wcześniej lekko je podlać
Ogrodowy song 19:19, 19 lut 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Ale,jak przeczytałam,że zakwitną dopiero za rok to mina mi zrzedła ;(

Ale za rok będziesz miała łan darmowych jeżówek, a w tym roku kupisz sobie na poprawienie humoru 3 jeżówki i też będą cieszyć
Ewa, podasz mi na pv namiary na szklarenki ?
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:12, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A tą jarzmiankę gdzie byś chciała dać? Do jakiej trawy? Bo nie rozumiem.

przy carexach,tak pomyslałam
Ogródek Iwony 19:07, 19 lut 2016

Do góry
Naprawdę? Ewa, daj namiary na pv
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:06, 19 lut 2016

Do góry
A tą jarzmiankę gdzie byś chciała dać? Do jakiej trawy? Bo nie rozumiem.
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:01, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hortensje, to fajny pomysł. 4 by się zmieściły. Ale ja bym bukszpany posadziła wtedy tylko przed hortensjami. Zdaje się, że z tyłu też są.
Danusia radzi, by sadzić te średnich rozmiarów 5-7 sztuk na metrbieżący. Tak, by sie lekko stykały. Wtedy efekt obwódki jest zadowalający w szybkim czasie.
Takie coś bym tam widziała:

Zobacz, tą obwódkę przy hortensji sadziłam jesienią:

to mi się podoba,a co myślicie o jażmiance do trawy
Ogródek Iwony 18:24, 19 lut 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Faktycznie ma kłącza, którymi się rozchodzi.

Mam kilka młodych sadzonek, więc na razie chcę, by się rozrósł. Ale jak go sadziłam za bukszpanami, dałam ogranicznik, by kłączy nie wyciągać z bukszpanów.

Te doniczki, to też dobry pomysł. Tylko spore dziurki muszą mieć w dnie.

Tymi dziurkami i tak kłącza będą próbowały się wydostać.Ale co go ograniczy to ograniczy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:16, 19 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Plan piatkowy zrealizowany

-Skrzynie na pierwszy raz pomalowane
-Płotek domalowany
-kostka granitowa ułożona
-kolejnych 10 smaragdów wyczyszczonych
-hortenje przycięte
- rynna założona czyli jedna ze skrzyń może iść pod ścianę i ścieżka będzie na środku.

Nadrabiam zaległości. Czytam i nie mogę wyjść z podziwu. Polinko, pracuś jesteś. I ci zazdroszczę. Moje deski na skrzynki warzywne jeszcze w tartaku.
Na jaki kolor malujesz skrzynki?
Malutki pod lasem 18:05, 19 lut 2016

Do góry
Dzięki dziewczyny za nazwy traw. Pozapisuję sobie. Zobaczę, co uda się kupić.
Malutki pod lasem 17:44, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To jaką trawę polecacie? Ale taką do siewu. Na rolkę mnie nie stać i nawet nie wiem, gdzie by trzeba byoo kupić

Kupowałam ziemię pod trawę. Pan przywiózł taką z łąki. Ale ona uboga, nie nawożona była. Dodałam oboenika i kompostu i wymieszałam z rodzimą.

Iwonko, u nas bardzo dobra opinie ma Barenbrug. Warte swojej ceny. Nie wiem tylko, czy w PL jest dostępny.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:06, 19 lut 2016

Do góry
Ja też sobie zapiszę te nazwy. Jeśli moja odmówi kwitnięcia, poszukam te, co Anda polecasz
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:47, 19 lut 2016

Do góry
Aniu, ale ogrodowe nie dają gwarancji kwitnięcia co rok. Wiem, ze jest jedna odmiana, co kwitnie, nie znam jej nazwy. Wystarczy jednak, że mróz zmrozi pąki kwiatowe i będzie sama zieleń liści. Szkoda miejsca. Ja mam Vanilki w półcieniu - słońce tylko rano i ładnie kwitną. Bukietowe kwitną na tegorocznych przyrostach. Każda gałązka kończy się kwiatkiem. A z ogrodowymi jest różnie. Ja rok temu dostałam ogrodowe w prezencie. Piękny okaz, ale nie wiem, czy mi w tym roku zakwitnie, mimo, że rośnie w zaciszu i go opatuliłam na zimę.
Ogródek Iwony 16:40, 19 lut 2016

Do góry
Aniu, szklarenki fajne. Podobają mi się, nie wiem tylko, czy jeszcze w tym roku kupię. Wolałabym zaoszczędzić na kulki bukszpanowe, liczę, że jak odłożę, to Zbyszek za dużo nie będzie marudził przy zakupach.
Muszę jeszcze kupić nasionka i deski do warzywniaka. Na ten moment są jeszcze w tartaku Założyłam, że w marcu je kupię
Por i seler - kupię gotowe rozsady.

Ewa, też mam nadzieję, ze żyją. Żurawki wyglądają podobnie. Też takie kaput
Zeszła zima była inna. Tak mi się wydaje ...
Ogródek Iwony 16:33, 19 lut 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Red Barona poprzesadzałam na jesień w spore płaskie donice i tak posadziłam w ziemi,zależy mi by za bardzo się nie rozszedł.

Faktycznie ma kłącza, którymi się rozchodzi.

Mam kilka młodych sadzonek, więc na razie chcę, by się rozrósł. Ale jak go sadziłam za bukszpanami, dałam ogranicznik, by kłączy nie wyciągać z bukszpanów.

Te doniczki, to też dobry pomysł. Tylko spore dziurki muszą mieć w dnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies