Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zacisze Alicji 13:59, 27 lut 2021

Do góry
Byłam na zakupach, torf kwaśny, nasionka...

P
Kiedyś będzie pięknie, czyli beskidzka mama w ogrodzie 12:25, 27 lut 2021

Do góry

Dojście od bramki, które będzie w tym roku rozebrane i ułożone na nowo z kostki.
Kiedyś będzie pięknie, czyli beskidzka mama w ogrodzie 12:24, 27 lut 2021

Do góry

Rabata wzdłuż ścieżki od bramki i bramy
Kiedyś będzie pięknie, czyli beskidzka mama w ogrodzie 12:22, 27 lut 2021

Do góry
[img
Wzdłuż ściany gdzie jest wejście domu. Tu muszę pomyśleć o żywopłocie. Strona północna i tylko 8 metrów szerokości pomiędzy domem, a płotem. Zastanawiam się nad cisem, ale przy ilości potrzebnych sadzonek stać mnie na malutkie, dlatego rozważam buk Dawyck Gold, przed nim trawy i hortensje.
Kiedyś będzie pięknie, czyli beskidzka mama w ogrodzie 12:17, 27 lut 2021

Do góry

Przed domem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:15, 27 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oczywiście, że mogą być powtórzenia ale niekoniecznie cały czas tak samo, trzy tego, trzy tamtego i tak w kółko, o to mi chodzi, może jaka asymetria?

Ja tak z ciekawości - jakie drzewo/krzew rośnie tak wysoko i jest żółte???
Tuja aurea nana jest niska.

kami napisał(a)

Ja tak z ciekawości - jakie drzewo/krzew rośnie tak wysoko i jest żółte???
Tuja aurea nana jest niska.

To może być buk Zlatia, to może być cyprysik Ivonne oraz to może być Thuja Aurescens.

To może być także cis 'Fastigiata Aurea'. Na tuji Aurea Nana świat się przecież nie kończy Pytałaś jak pomieszać żeby to nie było tak nudno, to podałam przykład, niekoniecznie tu dobierałam gatunki, po prostu masz przykład jak nie robić tego pod sznureczek i bez wysiłku.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:03, 27 lut 2021

Do góry
Trawnik roczny. Wyszły jakieś dziwne kręgi. Jak temu zapobiec?
Choroby trawnika 12:01, 27 lut 2021

Do góry
Dzień dobry,

Jestem nowa na tym portalu, więc nie bardzo wiem czy piszę w dobrym miejscu, ale potrzebuję pomocy - po zimie mój trawnik wygląda tak - co to może być? Jest dopiero koniec lutego, więc może trawnik sam się na wiosnę zazieleni, ale może to jakaś choroba, albo szkodnik? Do niedawna leżało na nim dużo śniegu. Trawnik ma 2 lata, był w ostatnim sezonie regularnie nawożony, jest system nawadniania. Bardzo proszę o wskazówki. Pozdrawiam

Zuza
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:28, 27 lut 2021

Do góry
Dzien dobry.

Mam ogromna prośbę o wsparcie/ podpowiedź jak zagospodarować róg działki tak by osłonić się od powstających dość wysokich domów,
te 3 kurniki (suche) niestety zostały zjedzone przez grzyba ;-( więc będą usuwane.

Zależy mi na czymś zimo-zielonym (rozważałam sosnę) która jest na zdjęciu (należy do innej sąsiedniej działki) i zastanawiałam się czy nie powtórzyć tego konceptu

Bedę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie
róg działki na zdjęciu to strona zachodnia a ziemia jest dość gliniasta

Pozdrawiam Joanna
Ciemiernik - Helleborus 10:58, 27 lut 2021

Do góry

Pink Frost

Na pierwszym planie Madame Lemonnier

Roses Red- ten bordowy

Chyba Prince Double Red
Osiedlowy ogródek 10:35, 27 lut 2021

Do góry
A u mnie dziś premiera
Kolejny rok uwieczniony

Osiedlowy ogródek sezon 2020

Niezapominajka (Myosotis) 09:50, 27 lut 2021

Do góry
Niezapominajka (Myosotis) 09:39, 27 lut 2021

Do góry

Wszystkiego po trochu 09:30, 27 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Kule wyszły idealnie - marzę o moich, żeby były tak przycięte, nigdy mi nie wychodzi. Czytam czym przycinałaś. Jakie to są nożyce ręczne i jakie nożyce do trawy? Możesz wstawić zdjęcia tych narzędzi? Bardzo mi na tym zależy

Edit.
I jeszcze pytanie - po cięciu zrobiłaś oprysk na grzyba, ćmę?

Do ideału to im jeszcze brakuje, Przemek tnie idealnie.
Nie zrobiłam oprysku, ale chyba dziś zrobię miedzianem, na inne opryski raczej temperatura za niska. Ćmy jeszcze nie mam, ale Miluniu, gdyby przywędrowała do mnie to wyrzucę wszystkie buksy i będę je zastępować cisem, albo całkiem z nich zrezygnuję,
takie nożyce,
Spełnione marzenia 09:28, 27 lut 2021

Do góry
Właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką drugiej części książki Danusi. Miałam narazie czas tylko przejrzeć ale już widzę że jest super ! Teraz będzie łatwiej dbać o to co się już zrobiło
Ciemiernik - Helleborus 09:12, 27 lut 2021

Do góry

2020 - połowa lutego

Elly
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:09, 27 lut 2021

Do góry

Kochani to będzie moj ogrod. Nie znam jeszcze dokładnych wymiarow bo nie mam mapki. Plan docelowy roslinnosc-trawy oraz kamienie z plaży zamiast trawnika.Czy warto zabrac sie samemu za projekt korzystajac z inspiracji w internecie czy lepiej oddac w rece projektantowi.
Ciemiernik - Helleborus 09:01, 27 lut 2021

Do góry

dzisiejszy
Ogród ciągłych zmian. 08:17, 27 lut 2021

Do góry
Zima na szczęście się kończy i nie poruszajmy więcej tego tematu
Sama myśl o morsowaniu mnie zabija...

Wczoraj skułam lód w oczku i niestety ukazał się tragiczny dla mnie widok. Wszystkie rybki padły. Były to malutkie karasie, który ubiegłej jesieni wrzucił mi mąż wędkarz. Przeżyły ostatnią lekką zimę. W tym roku pokrywa lodowa miała prawie 10 cm i nie byłam w stanie zrobić dziury. Dopiero po tej tragedii mąż przyznał się że ma świder do lodu. Bardzo mi przykro bo uratowałam te rybki przed zrobieniem z nich żywej przynęty na drapieżnika, a następnie sama je wykończyłam

Wczorajsze porządki zaczęłam od odgruzowania kibelka, który zimą zamienia się w składzik. Musiałam też skuć lód na chodniczkach żeby nie wybić zębów. Poza tym posprzątałam w domku, który koty zimą doprowadziły do okropnego stanu.

Przycięłam rośliny zimujące w donicach w domku - hortensje ogrodowe , sunbeckie (nie wiem czy przeżyły) i rozplenice rubrum (przydadzą się na planowaną rabatę żółto bordową.
Przycięłam parę miskantów chociaż zwykle robię to później, drzewka owocowe i część bylin.

Wieczorkiem udałam się na zasłużony odpoczynek ale wcześniej pobuszowałam na Ogrodowisku oblężona przez stęsknione sierściuchy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies