Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Glina i zielsko 21:21, 19 sie 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Lidka, a ja mam do Ciebie pytanie ile razy w sezonie tniesz tuje? Mój mąż znalazł jakiś artykuł, gdzie napisali, żeby ciąć 3 razy, ostatni raz w sierpniu, ale waham się. Cięłam na razie tylko raz - w kwietniu chyba

A rabata kortowa od kortu tenisowego?

Angelika
Moje tuje cięte były raz wiosną tego roku. Chcieliśmy troche wyrównać i żeby zgrubły. Mam sadzone co 80 cm i już sie łączą w wielu miejscach.

Jeszcze bedą miały tylko jedno cięcie tylko te na południowej granicy bo są nierówne.

Moje tuje chorowały i sporą część po roku od posadzenia wymieniłam.
Mam je od 2019/2020.

Wiolka tnie tuje na równe ściany.
Jeśli takie chcesz to ją pytaj.
3 razy wydaje się dużo.

Maj 2020

Sierpień 2024

Ja z tych dziwnych bo ja tuje baaardzo lubię
Ania na Żuławach 21:03, 19 sie 2024

Do góry
A długi weekend spędziliśmy tak

O jejuśku! Jak tam jest pięknie

Ania na Żuławach 20:53, 19 sie 2024

Do góry

I supertunia wariatka w gruncie- jedna sadzonka

Ania na Żuławach 20:47, 19 sie 2024

Do góry

Ania na Żuławach 20:45, 19 sie 2024

Do góry
Ależ zaniedbałam wątek.
Ciągle jeszcze jestem przed urlopem i kręcę się jak chomik w kołowrotku.Ciągle brak czasu. Nawet zdjęć za wiele nie mam.
Na pewno jesienią będą przesadzaniu, bo już się robi za gęsto na rabatach. Trawa wysadzona z donicy w ubiegłym roku i podzielona na kilka mniejszych to potffór. Wielka, że zasłania rozchodniki.

Zacisze Alicji 20:31, 19 sie 2024

Do góry
Alija napisał(a)
Niestety deszcz w dalszym ciągu omija moje okolice, ostatnio padało 25 lipca, więc nietrudno sobie wyobrazić stan gleby w ogrodzie. Sama się dziwię, że jeszcze tyle zieloności na rabatach. Bardzo dobrze radzą sobie róże, chociaż niektóre mają mniejsze kwiaty, jeżówki i rozchodniki w ogóle nie zwracają uwagi na suszę. Zaczynam żałować, że naszło mnie na leśną rabatę, jest tam okropnie sucho, a rośliny jeszcze młode, słabo ukorzenione. A staw to w ogóle masakra, wczoraj ratowaliśmy ryby. Kupiliśmy używany basenik (średnica 3m) i mąż wyławiał ryby ze stawu, ja je płukałam w wiadrze i wrzucałam do basenu. Dzisiaj spróbujemy jeszcze trochę wyłowić. Na razie padły głównie płotki (ok. 40 sztuk i karaś). Mąż przez ostatnie dni obudowywał brzegi i na piątek mamy zamówioną małą koparkę (duża niestety nie wjedzie). Zobaczymy czy się uda.

O matko Alicja strasznie współczuję tej sytuacji Serce mi się kroi na ten widok, a tylko na zdjęciach widzę stan w jakim jest staw, Wy w realu patrzycie na to co dnia. JAk po niebie patrzę to wszystkie chmury najczarniejsze kierują się w waszą stronę. Szok, że tak długo znowu nie padało Pomysł na ratowanie ryb bardzo dobry, tylko jaka to mordęga to nawet sobie nie chce wyobrażać, wiem jak było u nas po zlaniu oczka dwa razy, a rozmiar nieporównywalnie mniejszy od Waszego stawu. Jakiś koszmar z tą pogodą. U nas w poprzedni czwartek była całą noc ulewa, rów wylał tak lała, ale cała woda uciekła, Jak dziś tato chciał u nas na górze wykopać sadzonki wiśni musiał kilofem kopać bo łopaty nie wbił w ziemię. Na górze koszmarnie sucho, na dole jeszcze wilgoć jest.
30 arów wietrznej pustyni 19:55, 19 sie 2024

Do góry
JoanNa napisał(a)
A tu już nowy mieszkaniec rabatki pod kotłownią.Jak widac-jeszcze przed fryzjerem

Kurcze, nie umiem zrobić gajnych zdjęć telefonem. Takie 'płaskie' wychodzą i poranne słonce wszystko mi rozmywa. A jak widzę zdjecia na forum, to takie żywe to wszystko, te kolory i w ogóle.

Ten krzak przed fryzjerem (dereń biały sibirica...) potrafi być duży i trzeba go ciąć aby nie zdominował rabaty. Nie wiem ile tam miejsca. Moim zdaniem powinnaś teraz lub na wiosnę drugi rząd roślin wysadzic i zostawić tylko ten od krawężnika.
Ten dereń ładnie wygląda jak ma luz obok siebie wtedy większy jest bardziej okazały.
Moje derenie przycinam raz do roku wiosna. To też zależy gdzie posadzone.

Ostrzeń doczytałam że tam posadzony absolutnie tam nie może być.
Jeżeli podzieliłacś jeżówki to odważna jesteś. Podział o tej porze i kwitnące jezowki (upał) nie powinny być dzieline. Powinnaś im się dać zaaklimatyzować w twojej ziemi i dopiero wiosną podzielić. Wtedy rośliny mają energię do rozrostu.

Jeszcze jedna porada nie sadź roślin gesto lepiej dosadzić niż wysadzać. Cisy lubią cień. Na tym klombie gdzie rzekomo rośnie wiśnia powinnaś posadzić drzewko bardziej okazałe (większe).

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:43, 19 sie 2024

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:41, 19 sie 2024

Do góry

April podbija las... 19:22, 19 sie 2024

Do góry

Pięknie to wygląda. Mam dużo floksów, ale u mnie mączniak atakuje. Mam tylko jednego którego nic nie bierze.
Jolu co to za sosenka rośnie pod hortensja. Takie niskie, ładne krzaczki.

Zazdroszcze pozytywnie wam tych schadzek. Ja w tym czasie z wężem latam po działce. W Wawie Ursynowie lało oberwanie chmury na wsi nawet kropla nie spadła.

Pytam o sosenki bo przygotowuje ogród pod starość

Pozdrawiam
Boso przez ogródek 19:20, 19 sie 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jak się to ma Twoich planów rysunkowych z wcześniej? Z której strony są drzwi i taras?

Stare plany zostają na przyszłość. Na ten moment postawimy mały domek i przeniesiemy jagodnik.

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Wydaje mi się, że jedno przejście do warzywnika to mało.

Finalnie domek przesuniemy 2 metry w prawo, więc będzie więcej miejsca aby przejść do warzywnika od góry, od dołu też jest wejście.

Myślałam o szałwi, pewnie pod koniec września dopiero będę mogła działać z sadzeniem to rozejrzał się za ładnymi odmianami.

PS.
Dziękuję zbiorczo za komplementy.
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 17:53, 19 sie 2024

Do góry
Tymczasowa (tak tymczasowa ze kratka jeszcze nie zamocowana ) rabatka róże-powojniki-złocien(?)

Zaraz obok jest kącik gdzie schowany (z marnym skutkiem) za migdałkiem był kompostownik. Właśnie rozgarabiam resztki kompostu
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:03, 19 sie 2024

Do góry
Na chwilę obecną wszystko z ogrodu pozbierane jupi

Czekam na 1wszy transport humusu. Siana ziemia wierzchnia. W ten sposób Pan Mirek bedzie mial co robić jutro od rana zanim dojedzie kolejny transport.

Spakowałam kilkanaście doniczek liliowców I piwonii do auta. Nadal nie wiem z czym łączyć piwonie? Chyba będą same, mix kolorów, nad nimi judaszowce. A z boku obwódka z bodziszków. Powinno być ok

Liliowce z werbeną, jeżówką I stipą na środkowym tarasie. I zobaczymy jak to wyjdzie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:47, 19 sie 2024

Do góry
No to burza i solidny opad zaliczony.
Ogród z zegarem 15:58, 19 sie 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
I dwa, chyba najlepsze, ujęcia

Ale pięknie ❤ i jakby trochę jesiennie
Zacisze Alicji 15:42, 19 sie 2024

Do góry
Niestety deszcz w dalszym ciągu omija moje okolice, ostatnio padało 25 lipca, więc nietrudno sobie wyobrazić stan gleby w ogrodzie. Sama się dziwię, że jeszcze tyle zieloności na rabatach. Bardzo dobrze radzą sobie róże, chociaż niektóre mają mniejsze kwiaty, jeżówki i rozchodniki w ogóle nie zwracają uwagi na suszę. Zaczynam żałować, że naszło mnie na leśną rabatę, jest tam okropnie sucho, a rośliny jeszcze młode, słabo ukorzenione. A staw to w ogóle masakra, wczoraj ratowaliśmy ryby. Kupiliśmy używany basenik (średnica 3m) i mąż wyławiał ryby ze stawu, ja je płukałam w wiadrze i wrzucałam do basenu. Dzisiaj spróbujemy jeszcze trochę wyłowić. Na razie padły głównie płotki (ok. 40 sztuk i karaś). Mąż przez ostatnie dni obudowywał brzegi i na piątek mamy zamówioną małą koparkę (duża niestety nie wjedzie). Zobaczymy czy się uda.

Jubileuszowe spotkanie 50-lecie pasji ogrodniczej 15:14, 19 sie 2024

Do góry
‼️UWAGA‼️ Spotkanie

Wyjątkowe, jubileuszowe spotkanie ogrodników z okazji mojego 50-lecia pasji ogrodniczej

TERMIN 22 września (niedziela) godz 10.

Zapraszam wszystkich ogrodników z forum Ogrodowiska, Instagrama i innych również
Kto tylko ma ochotę wpaść do nas w tym najpiękniejszym momencie Ogrodowiska (jesień).

Moja propozycja: jeśli chcecie urządzić kiermasz, pokaz mody itp. tego dnia u nas, prosimy o zgłoszenia na maila gardenarium@gmail.com
(rośliny, cebulki, ozdoby ogrodowe itp.)
Pierwsze zgłoszenia już są

Z naszej strony zapewnimy inne atrakcje, ponieważ w sobotę 21.09 będzie impreza prywatna dla Rodziny i zaproszonych Gości i pozostanie po niej wystawa. Będzie też scena do przemawiania

Udostępniajcie proszę ten termin 22 września (niedziela i rezerwujcie czas i dojazd) Ogrodowisko 05-555 Przypki ul. Olszowa19.

Zapraszamy Panie w sukniach i kapeluszach, a Panów w kolorowych koszulach- jeśli dopisze pogoda. Temat: English Garden Party.

Pieniądze z biletów wstępu przeznaczymy na zakup tekowej ławki z pamiątkową tabliczką.

Zapraszam serdecznie.
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 10:48, 19 sie 2024

Do góry
Kolejne pomoce wizualne lecą
widać jak na dłoni, że jest nad czym pracować…
April podbija las... 10:42, 19 sie 2024

Do góry
anpi napisał(a)

April, jak dbasz o rdesta zwyczajnego? Mój mam drugi sezon i straszliwie się pokłada, musiałam mu dać obręcze podtrzymujące.
I właściwie nie wiem - czy takie pokładanie to jego uroda, czy to z powodu suszy, czy inna cholera...
Ogród z koniczynką 09:52, 19 sie 2024

Do góry
Nowy sąsiad przed naszą bramą wjazdową w taki sposób "naprawił" drogę rozjeżdżoną po budowie swojego domu...kruszywo leżało 8 dni zanim wziął koparkę do rozgarnięcia...przez ten czas nie mieliśmy możliwości wyjazdu z działki... a inni działkowicze też mieli zablokowany przejazd...wszelkie rozmowy odbijały się jak od ściany...można? można...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies