Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:16, 02 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
W niedziele byla przynajmniej u nas piekna pogoda. Dzisiaj troche chlodniej ale jeszcze jeden dzien i znowuma byc cieplutko.

U nas tez byl przymrozek, cynie, kosmosy i bielun padly.
Sylwio mas, co pokazywac kamerzysci wiedza co filmować u ciebie mozna nagrac dwa programy tyle tego masz.

Astry sa piekne jesienia tak jak floksy wiosna.

Elu przymrozki już chyba na stałe do wiosny w życie ogrodu wpisane, dzisiaj też się szykuje. Czas będzie dalie wykopać i galtonie oraz gladiole. Więcej do wykopywania nie mam, a potem można kompost rozwozić. Jeszcze mi zostało jedną kopkę spalić, ale znowu przeschnąć musi bo dzisiaj popadało. Podlało mi od razu świeżo sadzone rośliny
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:00, 02 paź 2018

Do góry
Ja mam juz jednego posadzonego od czerwca i rosnie bardzo ladnie, dzisiaj kupilam druga sztuke kupilabym wiecej, ale wzielam ostatniego.
Moj kosztowal 20 dyszki ale solidna kepa kwitnaca jutro zrobie fotke to pokaze.

Stacjonarnie u nas jeszcze nie widziałam. Dobra cena, szczególnie za dorodną sadzonkę.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:59, 02 paź 2018

Do góry

Effka choiny szybko rosna mam ich kilkanascie to wiem. Lubia wilgotna glebe. Co ile masz je zamiar sadzic. Odsun od muru co najmnie ok 1 metra. Teraz sa małe, ale za 3 lata juz beda duze. Dobrze jest je przycinac aby byly geste.

Trawniczek masz piekny. Ile dalas za deba. Chce porownac bo moje kosztowaly 180 zl za szt.

Cieszę się, że szybko rosną bo chcę je mocno ciąć w gęsty szpaler prostokątny. Mam zamiar posadzić je ok. 1.2 m od muru co 0.7 m.
Za trawniczek dziękuję. Młodziutki jest, miesięczny.
Mój dąb kosztował po małym rabacie 220 zł. Wielgaśna donica, drzewko ok. 3 m.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:53, 02 paź 2018

Do góry
Ja mam juz jednego posadzonego od czerwca i rosnie bardzo ladnie, dzisiaj kupilam druga sztuke kupilabym wiecej, ale wzielam ostatniego.
Moj kosztowal 20 dyszki ale solidna kepa kwitnaca jutro zrobie fotke to pokaze.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:49, 02 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
I choiny mikruski

Czekam aż garaż będzie miał elewację, okna kolorek i sadzę. Rabata tymczasowo wyściółkowana skoszoną trawą.

Effka choiny szybko rosna mam ich kilkanascie to wiem. Lubia wilgotna glebe. Co ile masz je zamiar sadzic. Odsun od muru co najmnie ok 1 metra. Teraz sa małe, ale za 3 lata juz beda duze. Dobrze jest je przycinac aby byly geste.

Trawniczek masz piekny. Ile dalas za deba. Chce porownac bo moje kosztowaly 180 zl za szt.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:44, 02 paź 2018

Do góry
Ja tam dzisiaj przywloklam Memory do domu w czwartek posadze. Jak cos ladne to trzeba kupic koniec kropka. Dalam 20 dyszki ale ladna sadzonka kwitnaca.

Super. Będziesz zadowolona. Lecę do Ciebie polukać. Ja kupowałam w sklepie internetowym i zapłaciłam ok. 15 z plus wysyłka.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:37, 02 paź 2018

Do góry
Ja tam dzisiaj przywloklam Memory do domu w czwartek posadze. Jak cos ladne to trzeba kupic koniec kropka. Dalam 20 dyszki ale ladna sadzonka kwitnaca.

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:32, 02 paź 2018

Do góry

U mnie kazdy pagorek wzniesienie to ziemia zmieszana z glina. Z szamba pozniej z oczka i fundamentow gliny od groma.
Zawsze glina byla przesypywana nawet liscmi, trawą skoszona. Na drodze rosly wierzby po obcince wszystko bylo mielone i posypywane w kazdym razie glina byla mieszana ze wszystkim.
Skalniak tez na glinie i gruzie po budowie. Wszystkie swierki mtore mam rosna na mieszance z glina. A sosny jakie piekne wyrosly.
Co jeszcze robilam gline rozsypywalam na ziemi wysychala kruszylam na drobny mak. Mieszalam z kompostem i scieta trawa. Teraz na tej mieszance rosna swierki, igly czarne pieknie rosna.

Tez mam glebe 2 sztychy lopata ziemia a potem glina. Jakos wszystko rosnie najgorzej jak sa trwełe opady deszczu woda nie przesiaka.

Właśnie jak się tą glinę rozluźni czymś to jakoś rośnie....a w tym roku jak miałam oberwanie chmury to masz rację,że nie przepuszcza szybko wody i roślinki stały mi w wodzie....
Najgorsza wlasnie u mnie jest ta rabata na szambie....po tych ulewach zrobiłam prowizoryczne odwierty i nasypałam przepuszczalnej ziemi...może bedzue lepiej...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:27, 02 paź 2018

Do góry
W niedziele byla przynajmniej u nas piekna pogoda. Dzisiaj troche chlodniej ale jeszcze jeden dzien i znowuma byc cieplutko.

U nas tez byl przymrozek, cynie, kosmosy i bielun padly.
Sylwio mas, co pokazywac kamerzysci wiedza co filmować u ciebie mozna nagrac dwa programy tyle tego masz.

Astry sa piekne jesienia tak jak floksy wiosna.
Ogród Muszelki 20:55, 02 paź 2018

Do góry
Muszelko zurawki przepiekne zapisalam nazwy i w przyszlym roku posadze. Najlepsze rosliny to polecone.
Napisz jeszcze gdzie one u ciebie rosna na oncu czy w cieniu bo to tez wazne.

U mnie rosną na słonecznej wystawie (od ok. godz. 10.00 do wieczora). Listki nie przypalają się. W tym roku słońce dawało czadu, a one rosły niewzruszone
Fajne w tych odmianach jest również to, że kwiaty bardzo długo wyglądają świeżo, nie więdną. W tym sezonie chyba tylko jeden raz wycinałam pojedyncze, przekwitnięte kwiatostany.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:41, 02 paź 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

No właśnie tą okropną glinę mam na szambowej rabacie...

U mnie kazdy pagorek wzniesienie to ziemia zmieszana z glina. Z szamba pozniej z oczka i fundamentow gliny od groma.
Zawsze glina byla przesypywana nawet liscmi, trawą skoszona. Na drodze rosly wierzby po obcince wszystko bylo mielone i posypywane w kazdym razie glina byla mieszana ze wszystkim.
Skalniak tez na glinie i gruzie po budowie. Wszystkie swierki mtore mam rosna na mieszance z glina. A sosny jakie piekne wyrosly.
Co jeszcze robilam gline rozsypywalam na ziemi wysychala kruszylam na drobny mak. Mieszalam z kompostem i scieta trawa. Teraz na tej mieszance rosna swierki, igly czarne pieknie rosna.

Tez mam glebe 2 sztychy lopata ziemia a potem glina. Jakos wszystko rosnie najgorzej jak sa trwełe opady deszczu woda nie przesiaka.
Ogród Muszelki 20:26, 02 paź 2018

Do góry
Muszelko zurawki przepiekne zapisalam nazwy i w przyszlym roku posadze. Najlepsze rosliny to polecone.
Napisz jeszcze gdzie one u ciebie rosna na oncu czy w cieniu bo to tez wazne.

O ty. Mleku to slyszalam juz sporo razy. Tak sie zastanawiam mam 3 roze bardzo ladne vevrossa ale je lapie maczniak moze w przyszlym roku opryskam mlekiem tez mozna dodac jeszcze citroseptu.
Ptasi gaj 11:48, 02 paź 2018

Do góry

Wiolka, kupilam wczoraj 2 szt Gracillimusa i jeszcze 1 szt Memory. Zrobie fote jak przyniose do domu trawy.
Ten co posadzony na dzialce bedzie go trudno calego sfotografowac bo rosnie miedzy trawami. Wiosna musze go trocze odsunac wiec bedzie mial wiecej miejsca.
Rosnie bardzo ladnie potrzebuje wody, bo po 3 dniach jak przyjechalsm na dzialke potrafil miec liscie blade i omdle mimo wczesniejszego mocnego podlania.

Jak bym mia wybierac, nie wiem czytalam troche o Graci.... Jest piekna dostojna waskie liscie szaare ale podobno problematyczna z kwitnieciem moze to w Polsce nie kwitnie.
Jest bardzo malo fot w internecie jak kwitnie. Ale dla mnie ona jest bez kwitniecia bardzo ladna.

Jezeli chodzi o Memory tak nadobra sprawe nikt nie ma neszcze duzego krzaka to zeszloroczny hit i kazdy sadzil jesienia zesego roku lub wiosna tego romu i trzeba poczekac ze 2 lata jak bedzie po 2-3 latach wygladala.
Co zauwazylam kwitnie od srodka kepy na rozowo pozniej przechodzi w faze srebrnego wlasciwie prawie bialego przebarwienia. Boczne odrosty wyrastaja non stop i rozowo, pozniej srebrne.
Jeszcze ma taka zalete, ze jest sztywny i wysoki ok 2 m bo to tez trzeba wziac pod uwage jak sadzimy na jakims tle.

Jezeli chodzi o odstepy nie wiem musisz poczytac w necie i gdzje chcesz posadzic. Soliter tez bedzie piekny.
Ja kupie jeszcze w przyszlym roku na pewno kupilabym teraz ze 4 szt ale juz nie bylo. Posadze jako solitery w roznych punktach bo jest piekny.

Ja chciałabym posadzić na tle ogrodzenia, fajnie by te wiechy wystawały nad nim

Gracillimusy mam, i mi się podobają takie niekwitnące, ale korci mnie ten Memory
Piszą,że rosnie 1,50 szer . więc mysle,że taki rozstaw będzie ok.
Dzięki za odpowiedź i czekam na fotki
Ptasi gaj 11:30, 02 paź 2018

Do góry
Wczoraj bylam w pobliskim ogrkdniczym i kupilam trawki Memory 1 szt i 2 szt Gracillimusa oraz roze Sanny skay ktora czekala aby ja ktos kupil chodzilsm kolo niej cale lato i kupilam.
Mam juz jedna od 3 lat i jest piekna a ten zapach cudowny.
Musze odebrac zakupy dzisiaj.

To tyle pozdrawiam
Ptasi gaj 11:26, 02 paź 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Elu, te trawy masz obłędnie piękne!

Dziekuje Muszelka ta piekna pogoda tak je eksponuje.
Siedze przed domem i je podziwiam jak faluja a tego nie odda zadna fota.
Ptasi gaj 11:24, 02 paź 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Witaj Elu
Przychodzę z prośbą...masz miskanta Memory...mogę prosić fotkę całego miskanta?
Chyba posadzę Memory zamiast Gracillimusa na nowej rabacie,bo tak mi się on podoba
W jakich odstępach trzeba go posadzić ?

Pozdrawiam

Wiolka, kupilam wczoraj 2 szt Gracillimusa i jeszcze 1 szt Memory. Zrobie fote jak przyniose do domu trawy.
Ten co posadzony na dzialce bedzie go trudno calego sfotografowac bo rosnie miedzy trawami. Wiosna musze go trocze odsunac wiec bedzie mial wiecej miejsca.
Rosnie bardzo ladnie potrzebuje wody, bo po 3 dniach jak przyjechalsm na dzialke potrafil miec liscie blade i omdle mimo wczesniejszego mocnego podlania.

Jak bym mia wybierac, nie wiem czytalam troche o Graci.... Jest piekna dostojna waskie liscie szaare ale podobno problematyczna z kwitnieciem moze to w Polsce nie kwitnie.
Jest bardzo malo fot w internecie jak kwitnie. Ale dla mnie ona jest bez kwitniecia bardzo ladna.

Jezeli chodzi o Memory tak nadobra sprawe nikt nie ma neszcze duzego krzaka to zeszloroczny hit i kazdy sadzil jesienia zesego roku lub wiosna tego romu i trzeba poczekac ze 2 lata jak bedzie po 2-3 latach wygladala.
Co zauwazylam kwitnie od srodka kepy na rozowo pozniej przechodzi w faze srebrnego wlasciwie prawie bialego przebarwienia. Boczne odrosty wyrastaja non stop i rozowo, pozniej srebrne.
Jeszcze ma taka zalete, ze jest sztywny i wysoki ok 2 m bo to tez trzeba wziac pod uwage jak sadzimy na jakims tle.

Jezeli chodzi o odstepy nie wiem musisz poczytac w necie i gdzje chcesz posadzic. Soliter tez bedzie piekny.
Ja kupie jeszcze w przyszlym roku na pewno kupilabym teraz ze 4 szt ale juz nie bylo. Posadze jako solitery w roznych punktach bo jest piekny.
Ptasi gaj 11:06, 02 paź 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Piękne.
Dęby zresztą też. Bardzo lubię wszelkie przebarwiające się drzewa i krzewy jesienią.
Czy u ciebie miskantowi memory przebarwiają się liście? U mnie łapie kolorek taki rudobrązowy.

Gosiu u mnie misksnt Memkry pierwszy rok i nie przypatrzylam sie na lisciom zawsze zafascynowana jestem wiechsmi, az musze spojrzec.

Kupujac krzeki czy drzewa zawsze patrze jak beda wygladaly jesienia.
Wiosna piekna soczysta zielen, jesien gra kolorow wszystko musi byc barwne to jest to na co czekam od wiosny do jesieni.
Kupilam deby, klony, brzozy derembos, tulipanowca, wypadlo mi z glowy.... Amerykanski powinno byc juz w przyszlym roku pieknie.
Ptasi gaj 11:00, 02 paź 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Elu znalazlam troche czasu wiec. Buszuje po twoim watku i podziwiam kolekcje traw. Ja sie w tam roku troche zatrawkowalam corazvwiecej ich mam. Pozdrowki posylm z bawarskiej stilicy.

A ja pozdrawiam ze stolicy Polski Warszawy bardzo slonecznej.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:59, 02 paź 2018

Do góry
U nas pogoda cudowna w dzien od kilku dni w nocy ok 4 stopni. Na wsi ok 0 ale zmrozilo cynie, kosmos delikatne liscie. Kiedys musial nadejsc przymrozek.

Dalie piekne. Odnosnie guary tez mam ale biala ktora pieknie wyglada. Podobno nie zimuje ale u mnie zeszloroczna przezimowala byla przykryta liscmi.
W tym roku tez okryje i zobacze czy przezimuje.

Poza tym horty, roze i trawy maja sie dobrze.

Co roku wybieram sie do Monachium na Oktoberfest, chcialaby to zobaczyc wszystko bo to unikat folklorystyczny i piwowarski w skali swiata i zawsze cos tam wypadnie.
Jak widze te kelnerki z tymi kuflami miedzy goscmi zawrotu glowy dostaje. Sama lubie piwo i az slinka leci jak to widze.

Pozdrawiam Iza
Ptasi gaj 22:09, 01 paź 2018

Do góry

Piękne.
Dęby zresztą też. Bardzo lubię wszelkie przebarwiające się drzewa i krzewy jesienią.
Czy u ciebie miskantowi memory przebarwiają się liście? U mnie łapie kolorek taki rudobrązowy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies