Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 11:33, 02 lis 2018

effka napisał(a)

Elu, piękne ujęcia ogrodowe, błękit, trawy, drzewa, słońce, cudo! Powiedz mi co za odmiana sosny na ostatnim zdjęciu? Wspaniała

To jest sosna czarna. Sosen czarnych mam sporo, ale nke wszystkie sa tak piekne czyli rownomiernie rozkladaja sie przyrosty. Ta sosna pieknie przyrastala w tym roku wczesna wiosna zostala podcieta u dolu miala ok 5 m srednicy i przy opadzinie w srdku byla juz pusto.

W sosnach czarnych nie uszczykuje koncow nie wszystkie ale rozkladaja swoje przyrosty jak sosny limby. Trzeba poprostu trafic z kupnem. Po tylu latach doswiadczen jak kupowac to trzeba patrzec na gestosc przyrostow wtedy bedzie dobrze rosla.

Jednak trzeba wszystko focic bo nigdy nie wiadomo kiedy fota bedzie potrzebna. Gdzies mam foty innych tez bardzo ladnych sosen czarnych w fazie wypuszczania swieczek. Bardzo ladny widok. Jak znajde to pokaze.
ElzbietaFranka 11:35, 02 lis 2018

anpi napisał(a)
Trochę tej przestrzeni spacerowej masz...jest gdzie pooddychać
A tą sosenkę skubiesz z przyrostów ,czy sama tak się zagęszcza?

Jestem na wyjezdzie. Aniu nie skubie sam sie tak zageszcza to sosna czarna odpisalam wpis wyzej szczegolowo.
ElzbietaFranka 16:09, 02 lis 2018

Pogoda przepiękna. Nie pamiętam abym chodziła z krótkim rękawem 2 listopada.

Figaro 16:15, 02 lis 2018

Jakbys chciala jeszcze te trawy u mnie zobaczyc co kilkanascie tygodni temu pisalismy to przyjdz bo wlasnie je wstawilam. Nie wiem czy jeszcze aktualne czy nie zapomnialas. To Ci przypominam jakby co.
ElzbietaFranka 16:34, 02 lis 2018

Figaro napisał(a)
Jakbys chciala jeszcze te trawy u mnie zobaczyc co kilkanascie tygodni temu pisalismy to przyjdz bo wlasnie je wstawilam. Nie wiem czy jeszcze aktualne czy nie zapomnialas. To Ci przypominam jakby co.

Juz lece.
eVka 16:51, 02 lis 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

To jest sosna czarna. Sosen czarnych mam sporo, ale nke wszystkie sa tak piekne czyli rownomiernie rozkladaja sie przyrosty. Ta sosna pieknie przyrastala w tym roku wczesna wiosna zostala podcieta u dolu miala ok 5 m srednicy i przy opadzinie w srdku byla juz pusto.

W sosnach czarnych nie uszczykuje koncow nie wszystkie ale rozkladaja swoje przyrosty jak sosny limby. Trzeba poprostu trafic z kupnem. Po tylu latach doswiadczen jak kupowac to trzeba patrzec na gestosc przyrostow wtedy bedzie dobrze rosla.

Jednak trzeba wszystko focic bo nigdy nie wiadomo kiedy fota bedzie potrzebna. Gdzies mam foty innych tez bardzo ladnych sosen czarnych w fazie wypuszczania swieczek. Bardzo ladny widok. Jak znajde to pokaze.

Mam dwie sosny czarne ale na razie maluszki, piszesz, że nie uszczykujesz przyrostów, a taka piękna gęsta, no cudo. Radzisz w przypadku sosen czarnych nie uszczykiwać?
Chętnie obejrzę inne fotki sosnowe u Ciebie
Musze też zrobić sosnowa dokumentację fotograficzną.
Figaro 16:55, 02 lis 2018

Czarne sosny?
ElzbietaFranka 16:59, 02 lis 2018

effka napisał(a)

Mam dwie sosny czarne ale na razie maluszki, piszesz, że nie uszczykujesz przyrostów, a taka piękna gęsta, no cudo. Radzisz w przypadku sosen czarnych nie uszczykiwać?
Chętnie obejrzę inne fotki sosnowe u Ciebie
Musze też zrobić sosnowa dokumentację fotograficzną.

Ewa ja nie radze uszczykiwac tylko nie uszczykiwalam bo albo 6 lat temu nie mialam pojecia o uszczykiwaniu i same z natury tak pieknie rosły co niektore.

Uszczykiwalam natomiast w tym roku sosny samosiejki te zwykle bo wybujaly za bardzo i ladnie sie rozkrzewy nie mam fot, ale jak przyjade to zrobie i pokaze na watku. To cie powiadomie.

Trzeba wszystko focic nawet kamjenie bo moga zmienic posadowienie.
ElzbietaFranka 17:01, 02 lis 2018

Figaro napisał(a)
Czarne sosny?

Figa nie wiem o co chodzi ale mam czarne sosny mozesz tez posadzic w twoim ogrodzie. Poczytaj troche o nich sa bardzo ladne.
Figaro 17:02, 02 lis 2018

Juz wszystko ogladnelam i zachwycam sie razem z kolezanka ( ale ona Niemka wiec musze jej czytac) i ona mowi ze tak pieknego ogrodu to nie widziala.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies