Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Makowo na Kociewiu 21:50, 12 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Kasiu, coś mi dzwoniło z tym lustrem A gdyby postawić pod kątem? Nawet minimalne ustawienie pod skosem, a nie idealnie przy płocie, da inne odbicie, a zamaskują je rośliny. Albo dwa lustra ustawione w narożnik za pniem brzozy?

edit
tak sobie dywaguję. Ty najlepiej wiesz, czy i co będzie pasowało.

No właśnie coś z kątem nachylenia musiałabym wymyślić. No ten płot mnie dobija a wciśnieta brzoza między dwie żółte tuje z lustrem może stałaby się mniej wciśnięta ?
Makowo na Kociewiu 21:38, 12 lis 2014

Do góry
Kasiu, coś mi dzwoniło z tym lustrem A gdyby postawić pod kątem? Nawet minimalne ustawienie pod skosem, a nie idealnie przy płocie, da inne odbicie, a zamaskują je rośliny. Albo dwa lustra ustawione w narożnik za pniem brzozy?

edit
tak sobie dywaguję. Ty najlepiej wiesz, czy i co będzie pasowało.
Makowo na Kociewiu 21:17, 12 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Nie wiem dlaczego, ale ilekroć pokazujesz brzózkę, mam ochotę postawić za nią lustro... Wydaje mi się, że fajnie by tam wyglądało... Płot by się schował całkowicie, a pod brzozę wpadłoby trochę odbitego światła...

Martuś o lustrze za brzozą myślałam i pisałam kilkanaście razy. Na przeciw brzozy jest nasz dom i dokładnie wnęka ze stołem . Całe lato stoi tam stół z krzesłami. To jest nasza letnia jadalnia i miejsce biesiad. Jest pod dachem więc jest użytkowana również w deszczu. Teraz przestawiliśmy tam paleciak aby dłużej nam służył. Wydaję się, że w lustrze za brzozą będzie się odbijał stół razem z gośćmi a to jak wiesz nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. Jednak działka tam gdzie jest brzoza jest wyżej położona niż wnęka ze stołem, Musze zdjęć lustro ze ściany i zobaczyć co wnim będzie się przeglądać
To zdjęcie z grudnia 2013 tak wygląda ta wnęka
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:10, 12 lis 2014

Do góry
Kamajla napisał(a)
A ja dzisiaj Violu nadgoniłam także w Twoim wątku jest pięknie i plany są byle do wiosny

brzozy teraz o wiele lepiej się prezentują, serio, serio

napisz proszę gdzie nabyłaś mączkę bazaltową, bo pamiętam, że udało Ci się zdobyć... czy to w jakimś seryjnym markecie?

Pozdrawiam

Kamilo, kupowałam przez internet, bo nigdzie z żadnym sklepie tego nie da się kupić; podam Ci na priva
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:08, 12 lis 2014

Do góry
Chcialam się przywitać
twój wątek czytam od paru tygodni, od lewa do prawa i spowrotem.
Kibicuję zmianom, podziwiam efekty.
Chciałam dołączyć do głosów za platanami tymi kulistymi.
Pięknie by się zrobiło geometrycznie. Kule bukszpanówna dołem, nad trawami unuszą się kule trzmielin, a nad gabionami kule platanów, w tle sześciany grabów.
Brzozy nie lubią zmian poziomu lustra wody gruntowej przerabiałam.
Zdrówka
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:58, 12 lis 2014

Do góry
A ja dzisiaj Violu nadgoniłam także w Twoim wątku jest pięknie i plany są byle do wiosny

brzozy teraz o wiele lepiej się prezentują, serio, serio

napisz proszę gdzie nabyłaś mączkę bazaltową, bo pamiętam, że udało Ci się zdobyć... czy to w jakimś seryjnym markecie?

Pozdrawiam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 16:56, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Violka widze, że jeszcze działasz zakupowo. U nas tez wczoraj taka fajna pogoda, że aż korci, żeby co jeszcze kupić. Juz wczoraj chciałam dzwonic do szkółki czy maja cyprysika nutkajsiego alebo kalinę watanabe, bo bym chętnie wsadziła, chośc nie wiem, czy miało by to jeszcze teraz sens, czy czekac do wiosny.
A tak w ogóle to muszę zdecydować się na jedną z tych roslinek i mam dylemat

Cześć Danusiu, ostatnie podrygi zakupowe na ten rok. Już miałam nic nie kupować, ale jednak po przesadzeniu brzozy weszły w nas nowe siły i postanowiliśmy pójść za ciosem i dokupić jeszcze dwa serby (co dzisiaj się udało).
Ja też rozglądam się za kaliną, ale tej odmiany nigdzie nie widziałam. Może przez internet chociaż nigdy nie kupowałam w taki sposób roślin. Lubię coś dotknąć, pomacać , zobaczyć czy się do mnie uśmiecha Nie wiem co Ci doradzić, ja bym jedno i drugie wzięłą Pozdrówka

P. S. Ja bym teraz kupiła
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:55, 12 lis 2014

Do góry
Madżenno, myślę o platanach, czy to nie za dużo do Twoich drzew i tak bogatego ogrodu na tej przestrzeni. Ich kora jest bardzo wyrazista. I to duże drzewa. Ja bym te brzozy u Ciebie widziała tyle tylko, że jednolite.
Zobacz, jaką wielkość ma jeden sam pojedynczy listek platana.
To drzewa wielkich przestrzeni, za duże na klejnot w Twojej ogrodowej koronie.
Zdrowiej.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:34, 12 lis 2014

Do góry
Madżen, fajnie wyglądają te drzewa na różance - przypomnij mi jakie tam masz posadzone? Buki pamiętam..a reszta?
W ogóle podobają mi się te drzewa u Ciebie, wszystkie bez wyjatku. Zwłaszcza zagrożone ostatnio brzozy.
Kulki i trawki to jedno, ale drzewa dają bezcenną strukturę i porzadkują przestrzeń. W wolnym czasie, napisz proszę jakie masz u siebie drzewa liściaste, szukam inspiracji
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:07, 12 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
to co pokazujesz jest piekne i nietrudne do osiągniecia.
Może nie musisz się trzymać wizji ostro wycietego żywopłotu, może podcinany szpaler derenia i brzozy będą ciekwsze?

Magnolio kochana tylko że tam musi byc ostro ciety bo mam dla niego niedużo miejsca.

edit: okolo 70 cm szeroki mogłby być taki zywopłocik
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:54, 12 lis 2014

Do góry
to co pokazujesz jest piekne i nietrudne do osiągniecia.
Może nie musisz się trzymać wizji ostro wycietego żywopłotu, może podcinany szpaler derenia i brzozy będą ciekwsze?

Brzoza - Betula 12:54, 12 lis 2014

Do góry
zgoda napisał(a)
Posadziliśmy wczoraj 10 sztuk brzozy brodawkowatej w rogu działki licząc, że w miarę szybko zasłonią nam niezbyt przyjemny widok na makabryłę sąsiada, ale chyba za gęsto je posadziliśmy, jest ok. 2 metry odstępu między nimi.

Brzoza (brodawkowa) ma niezbyt ładną korę, szkoda że nie braliście pod uwagę brzozy w odmianie DOORENBOS, Grayswood Ghost lub Grayswood Hill.
Brzoza - Betula 12:15, 12 lis 2014

Do góry
Za gęsto tak na logikę, ale brzozy lubią rosnąć w zagęszczeniu, nawet czasem sieją się i rosną takie po 3-4 z jednego miejsca. Ale tutaj tak regularnie blisko posadzone, może to się wydawać nieładne. sama nie wiem, co radzić

Brzozy mają dość rzadkie, prześwitujące korony, więc nie wiem czy to dobry wybór, przydałoby się drzewo o dużych liściach i dużej koronie, wtedy wystarczyłoby jedno w róg. (platan, tulipanowiec).
Od planów do... spełnienia marzeń 10:29, 12 lis 2014

Do góry
Kupiłaś brzozy? pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:29, 12 lis 2014

Do góry
Dziękuję wszystkim odwiedzającym

ana_art napisał(a)
piękną jesień pokazujesz, u mnie marne resztki listków na umbrach a u Ciebie płoną

W tym roku wszystkie drzewa gubią liście na raty Pierwsze brzozy, bo chorowały, potem klony, a wiśnie dopiero co się przebarwiły. Ale i tak mój sąsiad dąb przebija wszystko... Mam kożuch z jego liści na wszystkich rabatach. A Twoja jesień taka bardziej porządna

Ewkakonewka szkoda czasu na początek, początki były bardzo trudne
Ogród z widokiem na jezioro 08:19, 12 lis 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Brzózka piękna,wogóle lubię brzozy,ale u mnie taka malutka działka
Jolu czy ścinasz liliowce na zimę?
U nas było słonecznie i +18 st.
Pozdrawiam

Właśnie nie wiem co zrobic z liliowcami, narazie teżółte liście troche zdobia, ale pózniej juz nie, ale chyba zostawię, zawsze będą troche okrywać, dorzuce jeszcze scietej trawy
Ogród z widokiem na jezioro 07:47, 12 lis 2014

Do góry
Brzózka piękna,wogóle lubię brzozy,ale u mnie taka malutka działka
Jolu czy ścinasz liliowce na zimę?
U nas było słonecznie i +18 st.
Pozdrawiam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:07, 11 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, jak brzozy ruszyłaś, to trawkom też nic nie będzie. Sadź, jak wiesz, gdzie.

Tak się wczoraj odgrażałaś, że mnie dziś też na przesadzanie wzięło, a że sama bym nie dała rady, dziś przetestowałam inną taktykę wobec M
Najpierw zaczęłam kompost przewalać, taki dziś miałam plan. Jak się już dostałam do powiedzmy "złota", załadowałam taczkę i pojechałam przesadzać berberys wgłąb rabaty. A, zapomniałam powiedzieć, że najpierw M ściął derenia, bo na jego miejsce miał trafić berberys, a ja się uparłam, ze więcej robić nie musi:
1. Wiem kochanie, że masz swoją robotę, ja sobie korzenie pomału wykopię
2. (10 minut później) Kochanie, ja jednak nie dam rady ich ruszyć, pomożesz?
3. (korzenie zostały wykarczowane przez M)
4. Wiesz, tą taczkę ziemi kompostowej tu wsypię w dołek. ( M wsypał )
5. To może mi jeszcze tego berberysa podkopiesz, ja go przesadzę.
efekt końcowy - berberys przesadzony przez e-Ma

: Słaba płeć
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:57, 11 lis 2014

Do góry
Ogród pięknie nabrał kolorów. Tak czytam o tych dylematach z brzozami i rozumiem, że różnica w odmianach denerwuje i mnie również by to denerwowało. Tym bardziej, że te po lewej stronie bardzo ciągnie do stania się ogromnymi drzewami. Jednak ja nie wyobrażam sobie tam innych drzew jak brzozy, biel kory i żywo zielone liście to najlepsze co tam może być. Platany to ładne drzewa, ale mnie się tam jakoś nie widzą. Ja bym posadził znów brzozy, ale teraz już na 100% te same ale oczywiście ja sobie tylko tak gdybam
Co do emerytur, mój tato nie mundurowy, a w maju w wieku 48 lat poszedł na emeryture...
Zdrówka życze
Brzoza - Betula 20:32, 11 lis 2014

Do góry
Posadziliśmy wczoraj 10 sztuk brzozy brodawkowatej w rogu działki licząc, że w miarę szybko zasłonią nam niezbyt przyjemny widok na makabryłę sąsiada, ale chyba za gęsto je posadziliśmy, jest ok. 2 metry odstępu między nimi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies