Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Viola 08:41, 12 sty 2015

Luki napisał(a)
Violu kiedyś liczyłem w centrum ogrodniczym ile musiałbym zapłacić za tą rabate gdybym nie miał własnych roślin i nie pojechałbym na plantacje. Duża kula bukszpanowa jest z mojego ogrodu i ma co najmniej 10 lat. Wszystkie mniejsze kule wycięte są z bukszpanów z plantacji oraz jeden stożek. Średni stożek kupiłem w markecie, a tak naprawdę największym kosztem rabaty był duży stożek za 150zł. Do tej pory to była najdroższa roślina do mojego ogrodu.

Naczytałem się też sporo o brzozach i już na 90% są skreślone z planów, bo byliny i brzozy to złe połączenie na dłuższą metę.

To fajnie Ci wyszło to formowanie, ja też przymierzam się do własnej produkcji bo mam kilka bukszpanów, ale u mnie co najwyżej trzy kulki wyjdą. Stożek mi się marzy. Może od sąsiada bym wydębiła?

Jak to brzozy skreślone? A czemuż to ? Tak czekałam na rabatę brzozową, a Ty takiego psikusa zrobiłeś Foch.
wojtas2101 18:40, 12 sty 2015

Witaj Łukasz
Plan ogrodu super, ja też niedługo będę zmagał się z projektowaniem. Jakiego programu używasz. Pozdrawiam
Iwk4 22:27, 12 sty 2015

Luki napisał(a)
Alka

Haniu
Co do lili to zależy jakie będziesz zamawiać. Jeżeli lilie OT to najlepiej posadzić je na tył rabaty bo dorastają nawet do 2 metrów i na tyłach poradzą sobie najładniej. Jeżeli niższe odmiany to w sumie nie wiem bo nigdy pod tym kontem na to nie patrzyłem, ale fakt moje rosną np za lub wśród innych bylin, za niskimi krzewami typu azalie, berberysy i kosodrzewiny. Można posadzić za rozplenicami. Mam też posadzone w liliowcach lilie, ale jedne i drugie po pewnym czasie są mało dekoracyjne.
Nie ma się co bać lili po przekwitnięci, bo gdy się je zetnie są po prostu zieloną masą do końca sezonu, a gdy żółkną to wycinam i po kłopocie

Ja czegoś nie rozumiem: lubimy podziwiać, jak trawy zółkną, hortensje brązowe zostawiamy na zimę, bo piękne, a żółte albo zielone liście liliowców też mogą robić za trawy Może warto zauważyć piękno w żółknących łodygach lilii? Wszystko ma przecież początek, rozkwit i koniec
Łukasz, jak Cię odnaleźć na Pincie?
Luki 23:19, 12 sty 2015

Violu z tym cięciem roślin to nawet pewna anegdotka o mnie w rodzinie krąży, najgorsze, że jest na faktach, ale dziecko przecież może się pomylić Lubie formować krzewy i robię to od 8 lat, więc troszkę wprawy chyba mam.
Z tymi brzozami to same problemy, płytko się korzenią przez co zabierają bardzo dużo wody, do tego mam piaszczystą glebę, a pod brzozami chciałem posadzić byliny, które w suszy nie dadzą racy, a ja może od przyszłego roku nie zawsze będę w ogrodzie. W tej kwestii muszę myśleć przyszłościowo, niestety nie wiem czym zastąpić brzozy.

Wojtku witam, muszę w końcu odwiedzić Twój wątek bo miesiąc temu cały przeczytałem, ale nic nie napisałem.
Moje projekty rysuje w programie AutoCad, całkowicie nie przeznaczonym do tego celu ale jak widać można wykorzystać.

Iwonko ja oczywiście nie wycinam od razu żółknących lili, czasem jednak mają brzydkie plamy to kilka zdarzy mi się wyciąć. Przedogródek z lili zawsze sprzątam sobie wcześniej bo jak nie chce nie muszę tam zaglądać to pustki na rabacie mi nie przeszkadzają W 2013 lilie zostały do zaschnięcia, w zeszłym musiałem się pozbyć dużo wcześniej z powodu różnych plam na liściach. Mój Pinterest jest skromny, ale zbieram tylko to co bardzo mi się podoba Zapraszam tutaj.

Uciekam kończyć projekt dachu... już mi się w oczach od kreseczek miesza.
Iwk4 23:37, 12 sty 2015

Łukasz dziękuję, byłam.
Katkak 08:47, 13 sty 2015

Łukaszek looknij do mnie na ostatnią stronę. Mam tam malutką rabatkę, która delikatnie mówiąc straszy o tej porze roku. Podrzuć jakiś pomysł co? . PAsuje dać tam coś zimozielonego. Żurawki? Trawki? W rogu będzie polecona przez Bogdzię azalia Kermesina. Marzył mi się rh, ale Bogdzie odradziła, bo jak się rozrośnie będzie miał tam mało miejsca. Poradź coś, Tobie to z taką łatwością przychodzi...
Viola 09:56, 13 sty 2015

Luki napisał(a)
Violu
Z tymi brzozami to same problemy, płytko się korzenią przez co zabierają bardzo dużo wody, do tego mam piaszczystą glebę, a pod brzozami chciałem posadzić byliny, które w suszy nie dadzą racy, a ja może od przyszłego roku nie zawsze będę w ogrodzie. W tej kwestii muszę myśleć przyszłościowo, niestety nie wiem czym zastąpić brzozy.

Aaa rozumiem, u mnie mokro, celowo wybierałam takie rośliny, żeby mi trochę ogród wysuszyły. Mam trzy brzozy, 3 Hakuro i parę dereni, no i pięć serbów - wszystkie pijusy. Nie stać mnie na osuszanie terenu, ale chyba bez przesady, nie jest tak źle, myślę, że dobór odpowiednich roślin wystarczy.Mam wysoki poziom wód gruntowych, ale zdecydowanie nie zalewa mnie, tylko jak deszcze to parę dni chlupie woda w trawie.
Viola 09:58, 13 sty 2015

Ale masz fajne "pinty" Piwonie cudne też kocham.
wojtas2101 13:30, 13 sty 2015

Łukaszu
Ja zakupiłem gardenphilia designer, ale nie polecam program się wiesza czytałem że nie tylko jam mam takie problemy. Podobno ma wyjść nowa wersja programu ale od dwóch lat ją tworzą, czyli 2000 zł poszło w błoto. Pozdrawiam
Pszczelarnia 14:42, 13 sty 2015

Luki napisał(a)
Jakie plany na 2015...
- dokończyć 2 rabaty zaczęte jesienią
- oczywiście zmienić linie jednej rabaty, żeby czasem nie zapomnieć jak się kostke układa
- najważniejsze to wczesną wiosną rozłożyć linie kroplującą na większości rabat bo zbyt dużo czasu zajmuje podlewanie, automatyka może kiedyś zawita, na pewno nie w najbliższych 2 latach
- zmiany w przedogródku
- budowa wędzarni... ehh tego nawet nie komentuje, ale niestety nie ja rządze
- najważniejsza sprawa na ten rok: nowa i największa rabata w całym ogrodzie na samym końcu działki. Najważniejszym jej elementem będą drzewa (nie mam pojęcia jakie), które chyba wiadomo co mają zasłonić
Rabata będzie w kształcie litery L ( taki falisty jęzor ) 8x6 metrów. Oczywiście cały bałagan zniknie, łącznie z siatką zarośniętą trawą

- sporo kosmetycznych zmian na kilku rabatach.
- będzie też wielka rozróba spowodowana podłączeniem do budowanej kanalizacji
- jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem będe zakładał ogród wg mojego projektu u siostry.
Oczywiście projekt nie gotowy i nadal nie jestem niczego pewien
(wersja mało aktualna)

Chociaż jest miejsce z ławeczką przy altanie, którego jestem pewien na 100% i chciałbym je stworzyć już w tym roku najpierw jednak, brukowanie, nawożenie ziemi, równanie, nawadnianie, elewacja i jak posadzę jakieś rośliny to będzie sukces

Projekt imponujący. Poczytałam o kształtowaniu topiarów. I o tym, że brzozy nie. Podziwiam, podziwiam... .