Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

30 arów wietrznej pustyni 08:25, 18 sie 2024

Do góry
Plan sobotni zrealizowany. Obsadziłam tą rabatkę budlejową. Oprócz budlei i kulek cisowych (nadal przed fryzjerem) miały być tam rozchodniki i sesleria jesienna. Finalnie wsadziłam tu jeszcze 3 rozplenice Little Bunny, bo jakoś tak na baczność wszystkie te rośliny były-rozchodniki są sztywne, sesleria też, o krzewach nie wspomnę. Nie wiem czy nie za gęsto, pewnie tak, bo ja mam z tym duży problem, ale nie umiałam tego poukładać sensownie żeby to sie przeplatało.

Rozplenice (ciemna zieleń) dałam 2 przy ścieżce i 1 w centrum, bo tutaj mogą się przewieszac nad kostką. Seslerie (żółta zieleń) i rozchodniki rozrzuciłam niby ot tak a jak patrzę z różnych stron, to i tak mi jakieś rządki wyszły.
Wybaczcie ten obszarpany trawnik- najpierw chciałam ogarnąć rabatki żeby potem nie deptać po tych dosiewkach.
Hortensjowo 08:05, 18 sie 2024

Do góry

Tu na środku bym zaległa z kawą i co godzinę obracałabym leżak żeby się przyglądać innej stronie. Na koniec bym wstała i poszła wąchać każdego ślicznego kwiata.

Helen -tu jest pięknie!!!

Zieleń, drewno i antracyt 08:00, 18 sie 2024

Do góry
Muszę sąsiadce informację o fasolce przekazać, bo chciała wyrywać pierwszą partię, która skończyła owocować.
Świetlana przyszłość? - to ja poproszę deszczu odpowiednią dawkę zamiast konewki

PS. Okazało się że jednak znalazłam cukinie Uwielbiam czas, kiedy mogę zjadać potrawy prawie w całości przygotowane z ogrodowych składników Tu dodałam jedynie "nie moje" oliwki i ser
Hortensjowo 07:53, 18 sie 2024

Do góry
Zanosi się na kolejne kwitnienie róż

Floksy jeszcze zostawiam, chociaż mocno już w przekwicie. Jest tam mnóstwo motyli, więc względy estetyczne muszą poczekać

Miłego wypoczywania dzisiaj

Hortensjowo 07:51, 18 sie 2024

Do góry
A to był wieczór, poprzedni poniedziałek

Zdjęcia nie oddają tego, co widzi oko, ale mam nadzieję, że chociaż czuć atmosferę
Hortensjowo 07:48, 18 sie 2024

Do góry
Leniwe, letnie poranki

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 06:00, 18 sie 2024

Do góry

Kurcze czy ktoś wie kiedy spadnie deszcz sucho na pól metra rośliny żyją dzięki podlewaniu miejscowemu .Czas pomysleć o podlewaniu stałym.
Ogród długi 22:54, 17 sie 2024

Do góry
A był tu kiedyś kurnik...

Pozdrowionka dziewczyny:*
Niech Wasze rady rozkwitną! 22:22, 17 sie 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Tak nawiązując do wcześniejszego posta.

Jeśli jest możliwość, to przesunąć warzywnik jak najdalej tych thuji, czy ogrodzenia. Może szklarnię dać w innym kierunku? A następnie zasłonić tę część ogrodu żywopłotem lub szpalerem (jasno zielone prostokąty). Wówczas można zrobić zrobić rabaty przed tym żywopłotem, który jednocześnie będzie tłem dla roślin i zasłoni warzywnik. Ja tak będę robił u siebie. Z jednej strony jest to fajne, ale były też głosy, że optycznie zmniejsza działkę i wprowadza sztuczny podział, którego nie trzeba robić. To poddaję już do Twojej oceny
[/img]

I jeszcze bania, pomysł Lidki mi się podoba, żeby ją obrócić. Ustawiłam tak, bo mamy tam wylany głęboki fundament, poprzedni właściciel chciał tam postawi garaż.
Podobnie z kompostownikiem, to miejsce po starym gnojowniku na głębokim fundamencie.

Niech Wasze rady rozkwitną! 22:01, 17 sie 2024

Do góry
Tak nawiązując do wcześniejszego posta.

Jeśli jest możliwość, to przesunąć warzywnik jak najdalej tych thuji, czy ogrodzenia. Może szklarnię dać w innym kierunku? A następnie zasłonić tę część ogrodu żywopłotem lub szpalerem (jasno zielone prostokąty). Wówczas można zrobić zrobić rabaty przed tym żywopłotem, który jednocześnie będzie tłem dla roślin i zasłoni warzywnik. Ja tak będę robił u siebie. Z jednej strony jest to fajne, ale były też głosy, że optycznie zmniejsza działkę i wprowadza sztuczny podział, którego nie trzeba robić. To poddaję już do Twojej oceny

Podobny pomysł dała Sylwia, ale zamiast rabaty z żywopłotem - rabata wyspowa.

A te warzywa mogły by być jak najdalej w lewo na rysunku, bo tam bym już nic ozdobnego nie dawał. Chyba, że kwiaty jednoroczne. Druga opcja te same elementy ułożyć wzdłuż wschodniej ściany koło bani. Wtedy można uzyskać inny kształt trawnika i rabat, wchodząc za czereśnię z tymi elementami. Pytanie tylko co tam ma być? Czy jest tam cień itd.

No i przy ułożeniu tych elementów przy wschodniej granicy, kompostownik zostaje odkryty. W mojej wersji pierwszej byłby za żywopłotem i rabatą. Niewidoczny.
Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 21:17, 17 sie 2024

Do góry
Magdic napisał(a)
Podsyłam zdjęcie z tarasu. Wiem, że nie jest mikroskopijny ogródeczek, ale duży też nie jest. Chciałabym go podzielić na strefy, ale nie mogą to być typowo strefy w poprzek, bo mi wyjdą szerokie wąskie prostokąty.
No i za płotem mam krajobraz zapożyczony jak widzicie. Nie chcę go zasłaniać.

Czy ten las jest lasem czy kiedys może stanąć tam dom?

Masz juz czysto i elegancko!
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 20:50, 17 sie 2024

Do góry
Rozłożyłam dziś na koło tarasu i na przyszłej platanowej dwa kompostowniki. Zmachałam się zdrowo. W nagrodę sobie kupiłam na próbę po jednej jeżowce i upolowałam ładne hortensje tylko nie wiem jaka to odmiana. Polar bear? Mocne, sztywne gałązki ma. Od razu pomyślałam o zrobieniu sadzonek na wiosnę, po cięciu. Chyba że można jeszcze teraz?

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:32, 17 sie 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Kilka fotek okołoszklarniowych

I czosneczek bylinowy, który w USA jest wszędzie. Trzeba go będzie rozmnażać, bo jest faktycznie cudny. Zakup z tamtego roku.

Piękna ta dalia Zbierz nasiona gdyby zawiązała. I z tej fioletowej dziewanny jakbyś mogła też.
Sezon 2017 u Hanusi 20:31, 17 sie 2024

Do góry
Zbyszku, ja nie mam już chęci na nowego psa. Chociaż spacery w pojedynkę, też mi nie służą, chyba że do celu.
Czekam jeszcze do zmiany księżycowej fazy i może do lasu się przejadę. Ponoć jest masa grzybów, a mnie tam nie ma. Pogoda też nie była dla mnie- za gorąco. Ale po niedzieli u mnie folga, może choć za opłotki koszalińskie się "kopnę".

Ogród już nie potrzebuje takiego doglądu- doglądałam, owoce zbierałam. A teraz już tylko relaks. Zaczynam powoli wyrzucać na kompostownik wyrośnięte byliny, może uda się sprzątnąć ogród do czasu zimy.

Na zachętę własną- ubiegłoroczny zbiór...

Niech Wasze rady rozkwitną! 20:29, 17 sie 2024

Do góry
MarKra napisał(a)

Lidko, dołączam plan działki i to w skali
-winobluszcz już rośnie na płocie.Ogrodzenie będzie zmieniane w przyszłym roku i wtedy mogę z niego zrezygnować.
-pomysł z rabatą na całej powierzchni, po prawej stronie jest genialny.
Tam będą okna z kuchni, oko musi się cieszyć.
- okno tarasowe, wychodzić będzie na te stare tuje. Nie wiem co z nimi zrobić?

A tam z prawej strony nie miały być leżaki? W rabacie będą?

Lidka te schody na parking to chyba z domu wyjście( ja to tak rozumiałam)
Niech Wasze rady rozkwitną! 19:51, 17 sie 2024

Do góry

1 Poszłabym w linie proste. Licząc żywopłot 1 m to rabaty po 3-4 m minimum. One tylko na początku wydają się duże. A rośliny szybko rosną.

2 Koło tarasu i z prawej strony rabaty po całości i ścieżki w nich.

3 Jeśli jeszcze nie ma tej bani -to czy można ją obrócić i niejako schować w rabacie?

4 Przemyślałabym jeszcze ten winobluszcz bo on może i ładny na jesieni ale nie osłoni cały rok.

Żywopłoty z graba czy buka sa piękne ale pracochłonne.
Dzieci masz dorosłe to pewno jesteśmy w podobnym wieku.
Sił bedzie ubywać a nawet jeśli bedą jeszcze długo to życie to nie tylko ogród. Dlatego ja mam tuje. Jakby kasa pozwoliła to byłby cis.

Za budynkiem gospodarczym lekko cofnąć trzeba kompostownik od płotu tak by żywopłot sie zmieścił.

5 taras od wschodu szybko docenisz. Wiem bo mam. Latem sie fajnie przesiaduje w cieniu.

Niech Wasze rady rozkwitną! 17:25, 17 sie 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)

1. nie robiłabym ścieżki z parkingu po prawej aż do bani.
2. po prawej stronie domu jest wąsko.
Tam tylko żywopłot, wąska rabata i ścieżka z trawy.
Albo rabata po całości do budynku ze ścieżką z płyt przez rabatę.
3.za tarasem też wąsko. Ładną rabatę trzeba zrobić żeby oko cieszyła.
4.winobluszcz masz czy dopiero chcesz?
Zimą liści nie ma i badyle tylko bedą widoczne.

Kierunki świata poprosze i metraż działki.

Edit
Metraż doczytałam.

Lidko, dołączam plan działki i to w skali
-winobluszcz już rośnie na płocie.Ogrodzenie będzie zmieniane w przyszłym roku i wtedy mogę z niego zrezygnować.
-pomysł z rabatą na całej powierzchni, po prawej stronie jest genialny.
Tam będą okna z kuchni, oko musi się cieszyć.
- okno tarasowe, wychodzić będzie na te stare tuje. Nie wiem co z nimi zrobić?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:15, 17 sie 2024

Do góry
Tak na szybko wrzucam fotkę z geoportalu . Dwie działki 17/5 (stara część) i 17/2 (nowa część).
Sezon 2017 u Hanusi 16:41, 17 sie 2024

Do góry
Basiu, całe życie byłam niezależna, samowystarczająca, i dbająca o innych. Teraz czas zadbać o siebie. Przecież nikt nie wie, jak się czujesz po otwarciu oczu rano.

Jak mówiła moja mama: Dbaj o siebie! Co nie wyklucza dbałości o swoich domowników.

Ogród w malinówkach 16:29, 17 sie 2024

Do góry
Drugie kwitnienie szałwii. A miskant Kleine Silberspinne ma już pierwszą "miotełkę".

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies