Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

anuska2507 10:43, 28 maj 2025

Nadrobiłam relację z Twojego ogródka Fajnie, że masz już truskawki. Widzę, że słoma z miskantów się sprawdza. Szpinakiem się nie przejmuj. Mi też się nie udawał w gruncie: ledwo wyszedł, a już jadła go mszyca, szybko szedł w kwiaty. Dopiero w tym roku w szklarni się udał na tyle, że mogłam go zrywać codziennie
Polon 20:01, 28 maj 2025

Ja też zrywam codziennie , po kilka listków i do lodówki. Po tygodniu mam ilość na przekąskę dla jednej osoby

Wichura u mnie, pochowałam sadzonki, które jeszcze w doniczkach. Tak jak niskich temperatur się nie bałam, to teraz spękałam, że mi moje skarby wiatr zamorduje
Polon 18:47, 29 maj 2025

Wsadziłam dzisiaj w końcu papryki. Łyso koło nich. Ci tam można by dać użytkowego? Rzodkiewki można? Może coś innego?

Wykorzystałam patent Mrokasi do odsiewania ziemi. Chciałam odsiać kamienie i korzonki chwastów. Na pewno nie wszystko wyłapane, ale z taką pomocą znacznie szybciej idzie mi rozwożenie góry po wykopkach.

Posadziłam też jeden z dwóch szpinaków malabarskich. Mam nadzieję, że nie padnie.
Patrycja_KG_Lu 18:55, 29 maj 2025

Polon napisał(a)
Wsadziłam dzisiaj w końcu papryki. Łyso koło nich. Ci tam można by dać użytkowego? Rzodkiewki można? Może coś innego?

Wykorzystałam patent Mrokasi do odsiewania ziemi. Chciałam odsiać kamienie i korzonki chwastów. Na pewno nie wszystko wyłapane, ale z taką pomocą znacznie szybciej idzie mi rozwożenie góry po wykopkach.

Posadziłam też jeden z dwóch szpinaków malabarskich. Mam nadzieję, że nie padnie.

Sałaty na cięte listki, koperek, na rzodkiewki chyba za późno (one lubią chłodniejsze dni), może nagietki na maści/suszone płatki do herbat?
Polon 18:58, 29 maj 2025

W takim razie wygrały sałaty
Koperek też by się przydał, ale nie mam nasion.

Edit: posiałam dwa rzadki, nasiona nie najświeższe, więc efekt może być różny. Kupię jednak koper jeszcze i dosieję w trzecim rządku.
Dziękuję Patrycja
Polon 19:24, 29 maj 2025

Na wiśni, śliwce i czereśni mam mszyce w ilości przemysłowej. Co roku są, ale w tym, to już naprawdę inwazja.
Może jednak natura sobie poradzi

Jutro plan na posadzenie już wszystkich pomidorów do gruntu. Wczoraj moje zasoby wzbogaciły się o kolejne „forumowe” sadzonki , mogę już rozmieścić wszystko i czekać na owoce. Zdjęcia będą po posadzeniu
AgaBoso 19:59, 29 maj 2025

Ja obok pomidorów w gruncie mam posadzone selery i pory.
Mszyce są u mnie nawet w szklarni na pietruszce, dziś znalazłam kilka na pomidorze. Czym je wypędzić?
Marcin89 20:05, 29 maj 2025

AgaBoso napisał(a)
Ja pnok pomidorów w gruncie mam posadzone selery i pory.
Mszyce są u mnie nawet w szklarni na pietruszce, dziś znalazłam kilka na pomidorze. Czym je wypędzić?
Też kiedyś miałem na pomidorach. Musiałem opryskać...

Takie czarne latające były.
Polon 20:27, 29 maj 2025

Chyba to przez tą plagę mrówek tyle mszycy jest. W zeszłym roku mszyce zaatakowały mi Kalinę, a że była jeszcze w doniczce, to ją przestawiłam odcięłam od mrówek. Nastąpiło cudowne uwolnienie drzewka od mszyc.

Mocno zastanawiam się nad tym klejem, którym się pnie drzewa smaruje. Niestety nie rozwiązuje to problemu mszycy na wszystkim innym typu szpinak czy pomidory.
Pryskać niczym nie będę, przynajmniej na razie tak uważam
Polon 20:51, 29 maj 2025

AgaBoso napisał(a)
Ja pnok pomidorów w gruncie mam posadzone selery i pory.

Selerów jeszcze nie miałam, pory tak, ale kupowałam rozsady, nigdy nie siałam. Na wysiew porów to chyba już za późno, co?