Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:19, 06 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łąka ma przecudnisty płotek Przecudnisty
Moja łąka w pełni rozkwitu I pastelowa.

Takie płotki mi się z górami i naturą kojarzą właśnie Jak wycinaliśmy samosiejki wiśni w podwórku 4 lata temu to wiedziałam, że na to wykorzystam Teraz sobie hoduję wierzbowe żerdzie, wiosną będziemy ogławiać
bardzo się cieszę, że Ci się spodobał
Kosiarka 21:15, 06 sie 2018

Do góry
Aż takich ekspertów od testowania i znajomości kosiarek to u nas nie ma. Tak jak w poprzednim poście, pójdź do najbliższego marketu i zapytaj sprzedawcę.\ Albo pisz do poszczególnych marek wymienionych powyżej.
Poszukuję rozmarynu zimotrwałego 21:13, 06 sie 2018

Do góry
Ja nie znam, ale mój normalny rozmaryn przezimował w namiocie foliowym w donicy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:45, 06 sie 2018

Do góry
Adrian1992ii napisał(a)
Witam wszytskich forumowiczów

Na podwórku posiadam ok 200-250m2 trawnika jeśli wgl można to tak nazwa
Trawnik jest przerośniety chwastami różnego rodzaju, mleczami, są również ubytki w niektórycb miejscach na obecną chwile napewno nie stać mnie na jakikolwiek tranik z rolki bo wiele razy mi juz taki proponowano w załączniku podsyłam zdj. jak to obecnie wyglada czy macie jakis pomysł na uratowanie tego co na zdj. są jakieś sródki na chwasty ale w moim przypadku to chyba wypadałoby popsikać cały trawnik czy wgl jest sens ładować w to pieniądze czy to pomoże. PROSZĘ O POMOC pod trawnikiem jest zamontowane nawadnianie

Myslę, że można go uratować, trzeba opryskać Starane lub Mniszek na chwasty dwuliścienne. Poczekać aż znikną, dopiero zająć się naprawą trawnika.

1. Skosić
2. wzruszyć grabiami puste miejsca
3. posypać nasionami trawnika sportowego
4. Posypać ziemią do trawników z worków (bez nasion chwastów)
5. Posypać nawozem wielskładnikowym do trawników
6. Lać wodę przez dwa dni w ilości 15 l/m2
7. Będzie dobrze.

8. Potem lać wodę co dwa, trzy dni w ilości 10 l/m2

Potem na końcu zrobić kanciki. Jak już będzie nowa trawa.
Potrwa to z miesiac ale będzie warto.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:39, 06 sie 2018

Do góry
Łąka ma przecudnisty płotek Przecudnisty
Moja łąka w pełni rozkwitu I pastelowa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:37, 06 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Te kule to różowa hortensja drzewiasta 'Invincibelle Spirit' Pink Annabelle

Pani Danusiu, ja mam pytanie odnośnie hortensji Pink Annabelle, ona u mnie przebarwiła się na zielony, oliwkowy kolor. Czy to prawidłowe czy może coś nie tak zrobiłam?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:13, 06 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sylwia, zbuduj basen oczyszczany naturalnie, jak my. Bez chemii, nie trzeba nic lać do niego.
Jak skończymy budowę, zaproszę cię na wypróbowanie

Danusiu chętnie się popluskam Obawiam się jednak, że mój basen przy Twoim to jak maluch będzie przy mercedesie
U nas pewnie woda z basenu będzie wykorzystywana do podlewania ogrodu i często podmieniana

Marzył mi się kiedyś taki o jakim piszesz, ale u mnie to spore ryzyko, że po wylaniu rowu od nowa by trzeba zakładać za każdym razem, tak jak u Was po tej ulewie

Mam znajomych blisko co mają staw kąpielowy, byliśmy u Nich ostatnio, w takie upały to zbawienie woda w ogrodzie gdzie można się pociaprać
Ściskam i kibicuję bo dzisiaj masz kamery
Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:41, 06 sie 2018

Do góry
Sylwia, zbuduj basen oczyszczany naturalnie, jak my. Bez chemii, nie trzeba nic lać do niego.
Jak skończymy budowę, zaproszę cię na wypróbowanie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:30, 06 sie 2018

Do góry
Jedyne co się zmieniło w moich pomysłach, to to, że będą raczej linie proste w większości ogrodu, więc meandrujących zatoczek i wysepek będzie mało
Ale kwiecie na pewno w różnorakiej postaci
Gunnera - parzeplin 00:10, 06 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bez substratu torfowego, ona jest bardzo żarłoczna a torf jej nic żarcia nie da. Obornik spróchniały załatwiaj.

Dzień dobry Danusiu! Nie zauważyłam wcześniej tego Twojego wpisu, jakoś mi umknął- przepraszam! A cóż to takiego ten obornik spróchniały?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:23, 05 sie 2018

Do góry
Interpretuję te słowa Ewo w ten sposób: piękniejsza niż zamorska, bo własna.
Nieśmiało chciałabym żeby tak było, może kiedyś osiągnę ten pułap całościowo, nie wyrywkowo. Na razie moje "fragmenty" Anglii mnie zadziwiają.

W tym artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/116-ogrodnictwo-czym-jest-dla-mnie

pisałam:

Mówią, że ogród jest odzwierciedleniem duszy człowieka. To prawda. Ciągle dążę do perfekcji. Przecież to nic złego, bo widzę, że nie jest możliwe stworzenie ogrodu "doskonałego". Zawsze coś się wydarzy, zaatakują szkodniki, albo silny podmuch wiatru połamie konary. Niezliczona ilość innych nieszczęść spowoduje, że ogród wymknie się spod kontroli. A ogród przecież nie musi być idealny, aby był piękny.

Ogrodnictwo nauczyło mnie, że nie można zrobić wszystkiego, gdy nie wiesz nic. Trzeba się dużo uczyć, poznawać tajniki i doświadczać samemu lub uczyć się od innych. Po wielu latach nauki i praktyki, dużo wiem o ogrodnictwie, ale ciągle nie wiem wszystkiego.

Marzę, aby być ogrodnikiem w wielkim stylu. Wyznaczyłam sobie nowy cel: mieć ogromny ogród, ale podzielony na wnętrza. Taki ogrodowy ocean pełen wysp, zatoczek, półwyspów i archipelagów. Morze kwiatów pojawiających się falami i znikających wraz z upływem ich czasu. Ogrody, które zadziwią mnie samą.

Wiem już jak to zrobić i będę dążyć do tego wytrwale.

I to marzenie nareszcie się spełnia Ogrody, które zadziwią mnie samą.

Przeczytajcie, może ktoś skomentuje i coś od siebie doda? Pisałam ten tekst w styczniu 2011. Minęło parę lat
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:15, 05 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale jest też taki jegomość, więc ten żywy może się nabrał?

Jegomość jak z Alicji w Krainie Czarów, ale to jest Kraina Czarów. Jak miło do niej zaglądać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:08, 05 sie 2018

Do góry
Smaczny bo świeży i słodki.. Jak nie swój.
Jutro skosztujemy połowę na programie Zostawiliśmy drugiego w namiocie na później.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 21:03, 05 sie 2018

Do góry
Lać wodę i czekać, herbicydy selektywne stosuje się na trawniku w drugim roku od założenia. A teraz to przynajmniej mogli doradzić połowę dawki. Czyli słabe stężenie. to może nic by sie nie stało.

Lać wodę. Lepiej rzadziej a obficie niż kapać codziennie po troszku.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:57, 05 sie 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Danusiu, a jak on tam wszedł przecież ogrodzone macie. Ostrzegam bo ja tak miałam, że mały zajączek wypełz(taki był mały) z łąki jak kosiłam i ja go przez oczko w siatce na druga stronę, a on wracał, ale szybko urósł i zasmakował w moich drzewkach, a w następnym roku okazało się, że to samica i powiła 3 zajączki w naszym ogrodzie, od tamtej pory przed zimą muszę wszystkie drzewka owijać bo ogryzają Mamusia dorwała się do złotokapu rok temu i już się nie pokazała, ale młode nadal w zimie przychodzą....Są słodkie jak są małe, a potem w ogrodzie taki zając to szkodnik ogromny.

Pod bramą, bo jak uciekał, to smyrnął w szparę pod bramą

W takim terenie sarny występują, bobry, dziki i lisy. Stado dzików przed samochodem mi przebiegło, a dziś dwie sarny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:55, 05 sie 2018

Do góry
Po raz pierwszy wycięłam kwiaty do okazałego bukietu

Do usłyszenia Jutro u nas Maja w ogrodzie Drugie nagranie.
Pierwsze było podczas tulipanów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:53, 05 sie 2018

Do góry
Tnę dalie z przekwitłych kwiatostanów, wtedy szybciej wytwarzają nowe kwiaty

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:51, 05 sie 2018

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:50, 05 sie 2018

Do góry

Karczochy

Wielkie dalie fioletowe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies