Paprotnik skradł moje serce
Przypomnij mi proszę nazwę rośliny na tym zdjęciu, juz kilka razy sobie ją na różnych karteczkach zapisywałam, ale karteczki pogubiłam
Przerobiłam taką fotkę, na niej jeszcze bza nie widać, bo był malutkim patyczkiem ale nagryzdałam w paitcie Za liliowcami byłby ten sadziec
Za irysami po prawej jest tawuła van houtta ale też ją słabo widać
Wszystko takie małe... Ale wielkościowo to graby mają jakieś 3,5 metra wysokości chyba albo już 4???
Muszę chyba robić lepsze zdjęcia
I znalazłam taką fotkę z liliowcami z października, miejsce jest tam, gdzie te stipy (są tam tylko zadołowane tymczasowo)
Tak trawy są ładne duże kępy porosły ale słabo z kwitnieniem. Nie kwitną tak obficie jak u ciebie
Troszkę je dokarmia i zobaczę jak zakwitną w tym sezonie.Aż tak bardzo mi na tych kotkach nie zależy
Dla ciebie kwitnący Trzcinnik KF
Szałwia omszona też kupiona w zeszłym roku.
Rabata przy szklarni, od lewej do prawej. Tutaj chociaż żurawki, funkie i bukszpany widać. Mam nadzieję, że w tym roku ładniejsza będzie, rośliny dostaną nawóz na wiosnę.
Ewuś, wydawało mi się, że pisałam, nawet napisałam, że wyrysowałam bardzo podobny plan równocześnie z Asią. Twój był bardzo podobny , dodana była ścieżka. Na Twoim planie nie było rozrysowanych nasadzeń, więc sugerowałam się roślinami, które Asia narysowała.
Myślałam, że mam już prawie plan gotowy ale zaczynają mi się rozjeżdżać nasadzenia.
A więc, żeby już nie mieszać
Pasują mi hortensje na środku i tam je posadzę, w kilku grupach.
Do nich trawy, rozchodniki, jeżówki, bodziszki, caradonna, irysy, astry, kulki bukszpanowe. Kolory biały, fioletowy, różowy, pomarańczowy (słoneczniczek Bleeding Hearts)
Rabata po lewej pod płotem: trzcinniki na tyłach, róże przeniosę do New dawn w nogi, bodziszki, rozchodniki, kocimiętka, caradonna, dalie pomarańcz, czerwony, bordo, magenta, astry, carexy, cisy fastigiata
Przytarasowa: coś wyższego pnącego lub na pniu po prawej stronie, lawenda, kocimiętka, bratki fioletowe, caradonna, aksamitki pomarańczowe, liliowce stella d oro. Kolory: fiolet, niebieski, pomarańcz, srebrny, żółty.
Pod drewutnię sąsiada przeniosę funkie, które teraz są przed kompostownikiem.
śś zostaje przy bramie wjazdowej.
Dereń sibirica variegata jeszcze nie wiem, przymierzę w realu gdzie pasuje.
Jaśminowce przed kompostownikiem.
Klon palmowy atropurpureum na razie zostaje po lewej stronie, zawsze mogę go dac na prawo.
Na pewno dojdzie coś w bordo, jakieś berberysy, żurawki, byliny o bordowych liściach.
Kolumnowe drzewka będą, Asia narysowała Amanogawy, szukam jeszcze innych kolumnowych jakiś dających owoce.
Na pewno będzie ścieżka z tyłu rabaty i cała rabata przesunie się do przodu.
To na tyle
Dziękuję wszystkim za pomoc i tak sobie myślę, że bardzo trudno, jest planować ogród tylko ze zdjęć i opisów, nie widząc go w realu.
Podziwiam osoby, które to umieją Ja bym nie umiała, tu mam tą przewagę, że wiem, co, gdzie rośnie, ile, jest miejsca...
Pierwszy plan był Ewy Andy
Drugi Asi Makadami
A trzeci to, trochę krzywepołączenie, tych poprzednich Taki mix
Być może ścieżka , którą Ewa narysowała będzie się kończyła na wysokości rodka z prawej strony i wtedy trawnik miałby taki kształt jak u Asi Makadami.
Zobaczymy w realu
Tak trochę pamiętam podobne historie z moich czasów, mieszkałam na wsi i kiedyś rolnicy oddawali mleko w kanach , jeden taki pan je zbierał na taki wóz, a my dzieciaki zaczepialiśmy się za ten wóz i biegliśmy tak za nim czasami spory kawał drogi w drodze do szkoły on wiedział, że my jesteśmy z tyłu na doczepkę, chyba mu to nie przeszkadzało jeny jak to dawno było ale to były fajne czasy