Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:26, 01 maj 2021

Do góry
Posadziłam dziś także dwa oleandry.
Jeden na tarasie, a jeden stoi przy wejściu.

Ogród Basi 22:25, 01 maj 2021

Do góry

Klon ussuryjski. Młody, posadzony rok temu.

Ogród Basi 22:24, 01 maj 2021

Do góry

Ogród Basi 22:22, 01 maj 2021

Do góry
Na wrzosowisku ubyło wrzosów.

Ogród Basi 22:20, 01 maj 2021

Do góry
Kalina sztywnolistna już wkrótce będzie kwitła.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:20, 01 maj 2021

Do góry
Co mogę posadzić na tej rabacie wokół derenia kousa Schmetterling, by nie zasłonić rabaty z różami? Myślałam o róży stadt rom w lini z tawułami, ale czy nie za dużo tych róż? Chcę by dereń się w przyszłości mocno wyróżniał. Z czasem urośnie dość spory. Podobają mi się rozchodniki. Czy to dobry kierunek? To pomarańczowe drzewko to klon palmowy Orange Dream. Sadziec i trawy, moje pomysły.

Z tyłu rabata z różami Aspirin Rose i hortensją Pinky Winky. Wokół tawuła goldflame.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:19, 01 maj 2021

Do góry
Jak ja się cieszę, że nie ma już tego klunkra, grilla
Nie zasłania już widoku na ogród

Ogród Basi 22:19, 01 maj 2021

Do góry

Wzgórze chaosu 22:17, 01 maj 2021

Do góry
Dziś tylko tulipanowy raport, cały tydzień nic w ogrodzie nie robiłam.

Nie dziwię się, że tak się podobają. Są śliczne, takie inne. Piękny kolor.
Ogród Basi 22:16, 01 maj 2021

Do góry
Zauważyłam, że hakonki rozłażą się. Wykopałam więc te moje pięć sztuk i wsadziłam je do donic plastikowych. I oczywiście zakopałam na rabacie. Zobaczymy jak będą rosły.

Tu jedna z pięciu miejscówek. Nie za bardzo czysto wyszło. Poprawię, może jutro.

Nadal cieszę się pierwiosnkami. I tymi ząbkowanymi i tymi czerwonymi z żółtym środkiem.

Ogród Basi 22:10, 01 maj 2021

Do góry
Do betonowych donic posadziłam Hakonechloa All Gold. Ale w plastikowych donicach aby na zimę je wyjąć z donic betonowych i schować w zaciszne miejsce w ogrodzie.

Tu muszę obniżyć bo za bardzo ją widać.

Znowu na wsi 22:09, 01 maj 2021

Do góry
Beta, pomimo że niewiele roślin jeszcze kwitło nastrój w ogrodzie dla mnie był niesamowity. Kasia oprowadzała, ale nie czekałam bo gonił mnie czas . Zresztą znam ten ogród dość dobrze.

C.d. Okolice szklarni

Bardzo podobała mi się aranżacja budyneczku pełniącego funkcję m.in. kasy

Inspekt

Można było kupić sadzonki, zjeść ciastko, wypić kawę, herbatę.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:08, 01 maj 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Piękne rabatki, kolorowa wiosna u Ciebie i tak wszystko dopieszczone, przemyślane. Podziwiam!
Miłej majówki!
Dziękuję , ja też podziwiam Twój ogród i bardzo czekam na rozkręcenie się sezonu ogrodniczego w Twoim ogrodzie.
Przyznam, że gdyby nie to forum ogrodnicze i wykopy kanalizacyjne mój ogród na pewno nie wyglądałby tak jak teraz. Tu zdobyłam sporą wiedzę ogrodniczą.
Ja również życzę Ci udanej i słonecznej majówki.

Zacisze Alicji 22:07, 01 maj 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Siedziałabym sobie na tej ławeczce zawsze po dniu pracy w ogrodzie ale się rozmarzyłam
Hiacynty - Hyacinthus 22:07, 01 maj 2021

Do góry
Zacisze Alicji 22:05, 01 maj 2021

Do góry
Zakwitły żółte zawilce.

Igor kontempluje wiosnę przez okno...

Ogród Basi 22:05, 01 maj 2021

Do góry
Dzisiaj pomalowałam ściankę zasłaniającą beczki na deszczówkę.
Było tak.

Jest tak. Trochę niższa byłaby lepsza. Ale nie wiem czy to nie za duży kłopot obniżyć o dwie deseczki. Jutro męża zapytam.

Pomalowałam też drabinę na poziomki i skrzynki z poziomkami. Muszę trochę wyrównać te skrzynki z poziomkami bo krzywo postawiłam je.

Pomalowałam tez krzesła i stół ale nie zrobiłam zdjęcia.
Mirkowy ogród (początki) 22:02, 01 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ja nie robię już doświadczeń nic mi się z patyczków nie udaje. Kiedyś chciałam perowkie z patyków rozmnożyc. Bacówka tak robiła po miesiącu miała korzenie jak miotły. U mnie na 20 patyków 1 się ukorzeniła ale i tak zdechł o przesadzeniu.

Mam zamiar w tym roku trochę sadzonek zrobić . Podpatrzyłam na you tubie chińczyka jak to robi. Z jednej łodygi można nawet kilka sadzonek zrobić.
Mam kilka róż już starszych, ładnych i chciałabym je rozmnożyć.

Zresztą on wszystkie krzewy rozmnaża w ten sposób. Nacina pęd w 2-3 miejscach odchyla nacięcie podkłada patyk. Zawija nacięcie ziemia taka maź w woreczki wiąże szczelnie i po miesiącu półtora widać korzenie w woreczku. Wtedy przycina gałązkę tyle ile nacięć i wsadza róże do ziemi torfu i sobie rośnie.
Czerwcowe pędy są najlepsze.

Pozdrawiam

Ela ja lubię robić sadzonki. Większość roślin w ogrodzie mam przez siebie
wychodowane z nasion lub z sadzonek.
W zeszłym roku w czerwcu robiłam sadzonki zielne z hortensji Kjusju .
I zobacz efekt

To zdjęcie z jesieni już spora sadzonka.
Teraz ją przycięłam i powinna się ładnie rozkrzewić i zakwitnąć
Wzgórze chaosu 22:02, 01 maj 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Iwonka, trafiłam do Ciebie przez molinię 'Heidebraut', zachwyciłam się klimatem, jaki stworzyłaś w ogrodzie. Pięknie komponujesz. Kolejny krakowski ogród, do którego będę zaglądać, jeśli pozwolisz.

Martka witam Co to za obraz w miniaturce?
Zaglądaj, zapraszam Dużo u mnie dylematów i przeróbek. Pierwsza roślina ma jakieś 20 lat.
Byłam u ciebie, zazdroszczę tej "czystej zielonej, karty", piękny płaski teren do zagospodarowania.
Molinię polecam bardzo, jest taka zwiewna. Trzeci rok będzie u mnie, w zeszłym sezonie dokonałam brutalnego podziału, poszłam dziś na przegląd, chyba żyje
Widziałam pytanie o hakone albostriata. Mam posadzoną w cieniu, słońca nie ma prawie wcale. Kolor śliczny, pasek raczej biały niż żółty. I faktycznie jest to jedna z tych większych odmian. Beni Kaze i Aureola są mniejsze. Z innymi nie mam doświadczenia. Anitka ma Nicolasa, też ładny limonkowy kolor, z tych mniejszych.
Wrzucam fotkę Albostriaty z wiosny i jesieni

Aureola

Beni Kaze

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:01, 01 maj 2021

Do góry
GorAna napisał(a)
Dorotko, wiosenna rabata przepiękna
W sam raz na pozimowe przebudzenie
W różnorodności jednak siła
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa od Ogrodniczki, która ma najładniejszy wiosenny ogród.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies