Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w remoncie 13:08, 20 sty 2021

Do góry
Spacer po ogrodzie dziś zaliczony, taki mocno okrojony żeby nie deptać trawnika.

Przyszły żywopłot cisowy

Bardzo szumnie powiedziane żywopłot

Zmasakrowane śniegiem hortki

Przy okazji widać, że tuje podrosły

Ogrodówki

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:53, 20 sty 2021

Do góry
A takie dzwoneczki od Reni-Rozark wisza u mnie na drzewkach teraz
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:46, 20 sty 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Dorotko
Twoje ozdoby są niesamowite wszystkie podziwiam i troszkę zazdroszczę zdolności ,bo mi ich brak
jakiś czas temu oglądałam z wielką przyjemnością Rok w ogrodzie z Tobą

Buziaki
Dziękuję i bardzo mi miło, nie wierzę że nie masz zdolności, bo widziałam kiedyś Twoje tarasowe dekoracje.

Przy -10 stopniach próbowałam robić zamarzające bańki mydlane, ale albo mróz do tego był za mały, albo płyn kiepski. Bańki nie zamarzały, ale ja przemarzłam.
Lubię taką śnieżną zimę.

Pamiętajcie o ogrodach 12:05, 20 sty 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
i już po zimie

Grzesiu, witaj w Nowym Roku 2021 czy to jest ciemiernik ??
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 11:54, 20 sty 2021

Do góry
m_gocha napisał(a)

Czyżby to te ode mnie ? Piękne
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:32, 20 sty 2021

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 11:17, 20 sty 2021

Do góry
Od rana deszcz, śniegu ubywa. I dobrze. W takiej postaci jak w tej chwili to dobry tylko w ogrodzie.

Spacer psi przesunięty, może się wypogodzi. A na dzisiejszy dzień jaka fotka wspomnieniowa? Może taka?

Ogród do odnowy 11:01, 20 sty 2021

Do góry
JoannA napisał(a)

Gosieńko,
ale u mnie to Ania zdjęcia makolągwy zrobiła

tak też napisałam, że Anka zrobiła tę fotkę
Jak się cieszę, że masz to zdjęcie i możesz je zaprezentować - piękny ptaszek i piękne zdjęcie
Ogród w dolinie 10:32, 20 sty 2021

Do góry
Mam i ja
A do kolekcji vademecum cięcia, może w końcu nie będę miała wątpliwości
Pamiętajcie o ogrodach 10:20, 20 sty 2021

Do góry
kupione w zeszłym roku derenie i kiścień.
Derenie będę przycinał za radą Eli (ptasi raj)

Pamiętajcie o ogrodach 10:19, 20 sty 2021

Do góry
i już po zimie

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:09, 20 sty 2021

Do góry

Na wspomnienie wiosny może szybciej przyjdzie.

Daleki od ideału..... 07:58, 20 sty 2021

Do góry
anpi napisał(a)
Ja taki mróz pamiętam, ale mój ogród w większości nie, bo jak były takie mrozy to nie miałam takiego ogrodu, ciekawe jak poradzą sobie byliny i trawy oraz róże?
Klimacik śnieżny Twoim ogrodzie piękny!
Dla ptaków przygotowałaś rarytasy

Ja też jestem ciekawa jak te mrozy przetrwają róże i co bardziej wrażliwe byliny. Dobrze że jest trochę śniegu to zawsze jakieś okrycie. Wieczorem otrzepywałam bukszpany że śniegu, Pozdrawiam.
Daleki od ideału..... 07:47, 20 sty 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Agnieszko piękna i Twoja zima
Trochę nam i pomrozila. Wszystko tak jak trzeba.
Roślinki ładnie puchem podekorowane. Super.
Pozdrawiam cieplutko

Ania ja również pozdrawiam.
Daleki od ideału..... 07:18, 20 sty 2021

Do góry
agapant napisał(a)

Agnieszko piękna i Twoja zima
Trochę nam i pomrozila. Wszystko tak jak trzeba.
Roślinki ładnie puchem podekorowane. Super.
Pozdrawiam cieplutko
Za drzwiami do ogrodu... 07:13, 20 sty 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Wreszcie mamy prawdziwą biała śnieżna zimę. I z mrozem.
U mnie było i -20. Teraz już lżej.
Pięknie Aniu u ciebie. A niby prawie czarno -bialo a jak urokliwe.
Kwitnące różyczki że śniegiem wyglądają prześlicznie. Jak z zaczorowago ogrodu.
Tylko pawie trochę na wygnaniu i mrozie. Moje też na zimę zostały.
Pozdrawiam cieplutko Aniu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 04:01, 20 sty 2021

Do góry
Anna_I napisał(a)
Witam,

Mam prośbę do Was Kochani, czy moglibyście podpowiedzieć mi coś w kwestii rabat przed domem? Rozrysowałam wstępny projekt, jednak czuję niedosyt
Rabaty będą praktycznie cały czas w słońcu (strona południowo-wschodnia), ziemia przepuszczalna. Chcę wysypać je białym żwirkiem, a roślinki chciałabym raczej zimozielone. Dwie rabaty pod domem będą miały 4m x 3m, natomiast łezka 10m długa , szerokość 3,5 - 4m. Rabata 1 będzie odzwierciedleniem rabaty 2.

Poniżej legenda do rysunku:
1 - Tuja Danica
2 - Tuja formowana na bonsai
3- bukszpan
4- klon szczepiony Globosum
5- sosna na pniu (nie zdecydowałam jeszcze jaka)
6 - Sesleria jesienna
7 - iglak zimozielony (nie wiem właśnie jaki, czy coś na pniu czy jakiś inny?)

Myślałam też żeby gdzieś wkomponować jukkę karolińską, lawendę oraz niższą odmianę przetacznika.

Dziękuję z góry za każdy pomysł.

Lawenda mogłaby się fajnie komponować z seslerią kolorystycznie, więc może połączyć je razem, plamami oczywiście? Jukkę widziałam bym albo w miejscu pytajników, albo zamiast iglaków nr 7? Jej liście utrzymują się zimą, więc nie będzie tam aż tak łyso z kolei na łezce wprowadziłyby zmienność.
Widzę też, że są cisy, może zamiast bukszpanu wybrać właśnie niższą odmianę cisa na obwódkę? Co do przetacznika, to albo wkomponować jakoś razem z seslerią i lawendą albo zrezygnować.
Jako nr 7 ciekawy byłby modrzew o zwisającym pokroju, ale on zrzuca igły, w każdym razie coś o takim pokroju mogłoby być ciekawym urozmaiceniem. Nie wiem jak wiele miejsca tam jest i czy na wprost tych rabat są jakieś okna, ale np iglak o pokroju typowej choinki też byłby ciekawy np świerk 'conica' i w sam raz na zimowe ozdobienie lampkami ew coś o stożkowatym pokroju np Sosna limba 'Stricta'. Albo cyprysiki 'Boulevard' 'Ellwoodii''Van Pelt's Blue' srebrne by wprowadzić kolor. Berberys o bordowym kolorze [Red pillar, Helmond pillar,Red rocket] mógłby tam ciekawe wyglądać, ale on nie zimozielony
Mały podmiejski 00:49, 20 sty 2021

Do góry
Projekt 3

Tu podoba mi się placyk po prawej stronie, wyobrażam sobie na końcu tego placyka umieszczone lustro (nie musi być tam ławeczka czy inne miejsce do wypoczynku, to miejsce po lewej i taras w zupełności wystarczą), a ja tak marze o lustrze w ogrodzie, choć faktycznie może okazać się, że ono tam w ogóle nie będzie pasować, a wpasuje się w zupełnie innym miejcu.
Ogród ma być zielony, biały i moooże akcenty fiotet/róż. Ma być dużo hortensji Limelight -uwielbiam Wolę przewagę krzewów (może też trawy) niż byliny. Byliny tak, ale jako dodatek, akcent niż dominanta. Oprócz lustra marzy mi się jaki element wody (żeby coś ciekło, kapało, jakeś źródełko? tylko gdzie?).
I zgadzam się, że 1 drzewo to mało, tu chyba trzeba elementów pionowych żeby zrównoważyć bryłę budynku, gdzie jeszcze dodatkowo posadzić, macie pomysł?

Pomóżcie proszę, bo już sama nie wiem co wybrać, a im dłużej sie wpatruję w plany tym bardziej nie wiem i nie widzę błędów i płakać mi się chce bo u męże nijak pomocy bo "zrobimy jak będziesz chciała, mnie wszystko jedno, co będzie to będzie dobrze".
I jeszcze wrzucam fotkę tylnej ściany domu, bo przecież ogród powinien do niego pasować
Mały podmiejski 00:28, 20 sty 2021

Do góry
Projekt 2

Analogiczny do poprzedniego
Mały podmiejski 00:23, 20 sty 2021

Do góry
przepraszam że się nie odezwałam, ale internet wysiadł, dopiero dziś wrociłam do świata i od razu dorwałam się do Ogrodowiska
antracytdziękuję za odzew
inka74 Tobie również, a zaproponowane przez Ciebie zmiany są super też chodziło mi po głowie aby falbanki ścieżek uprościć i plan po Twoich poprawkach wyglada dużo lepiej, podoba mi się. Wyjście na taras celowo nie było spasowane z zejściem z tarasu na ścieżkę, w przeciwnym wypadku siedząc na kanapie w salonie, siedziałabym w świetle ścieżki, ale wydawało mi się że lepiej w zieleni.
ale...
zaczęłam sie zastnawiać czy na pewno chcę te kręte ścieżki, co prawda naczytałam się, że krętymi można "oszukać" i wizualnie powiększyć przestrzeń, ale teraz nabrałam wątpliwości.
Lubię rytm, powtarzalność, symetrię, porządek, klasykę (choć za niskimi strzyżonymi żywopłotami nie przepadam ale kule czy stożki bukszpanowe już tak), nie jestem przekonana czy kręte, nieregularne ścieżki do mnie pasują, boję się że będą u mnie wywoływać wrażenie chaosu i mam wątpliwości czy pasują do wyglądu domu. Lubię być otulona roślinami, podobają mi się zakamarki, zakątki, stąd nie chcę trawnika (zresztą nie jest mi potrzebny) choć samą trawę lubię, może gdzieś ją wprowadzę. Planowałam ścieżki trawiaste, ale może wyłożyć je kamieniem i zrobić na niektórych rabatach pasek trawnika graniczący ze ścieżką, jeszcze nie wiem, ponieważ najpierw plan zagospodarowania ogródka
I tak sobie siedziałam i tak sobie myślałam, wzięłam kartkę, ołówek, kredki i linijkę i zaczęło się kolejne planowanie. Zrobiłam 13 projektów, ale pokażę 3 (kolejność przypadkowa), ponieważ część się nie nadaje do pokazania (zupełnie nieudane), a pozostałe różnią się jedynie detalami. Dla ułatwienia przyjęłam wszystkie ścieżki o szerokości 1 m, ale można je zwęzić albo poszerzyć
Projekt 1

Placyk po lewej stronie np. na leżaczki (w tym miejscu jest najdłużej słońce, ale latem do popołudnia nie da się tam wysiedzieć, po prawej może jakaś ławeczka albo fotele (tam z kolei rano i do południa jest słoneczko). W tym projekcie podoba mi się, że jest punkt centralny, a półkolem chciałam złamać kąty proste
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies