Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:38, 10 cze 2015

Do góry
Madżenko, porady i pomocy potrzebuję - moja magnolia Genie ma młode liście w kolorze czerwonawym lub prawie bordowym -nie wiem czy to norma, a najgorsze, że liście zaczynają przybierać dziwny kształt - są nierówne, podwijają im się brzegi, mają takie jakby małe guzki. Szkodnika gołym okiem nie widziałam.
Strasznie mi na tej magnolii zalezy, bo to mój urodzinowy prezent od najbliższych. Mogłabyś rzucić okiem? O tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4933-twardy-orzech-do-zgryzienia-moje-ogrodowe-rozterki-i-marzenia?page=43#post_1
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:46, 09 cze 2015

Do góry
Kapibara napisał(a)
Kasiu dobrze przeczytać, że u Ciebie już lepiej Powtórzę za Kasią, bo cóż innego można napisać? Uwielbiam ten busz u Ciebie i to lustro, którego za pierwszą wizytą nie zauważyłam A magnolia robi wrażenie i liściem i kwiatem

Co do zdrowia to niestety nie jest najlepiej, przechodze kolejne badania i wszędzie gdzie się nie pojawię słyszę - to Pani jeszcze chodzi? Kurcze jakoś czasem czuje sie jak kosmita
Teraz wrażenie robia róże giganty - to kolejna na płocie.

Obok czerwonej jest łososiowa, po tym jak wyleciało drzewko - odbiła...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:42, 09 cze 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale ta magnolia ma piękne liście.

Magnolka a faktycznie liście nieziemskie

ale co do kwiatów... hm piekne przez chwilę, po przyjeździe kwiatek wyglądał juz tak...

A na następny dzień tak:

Drugi zakwitł i trzymał sie 2 dni

Nie narzekam już bo znowu oberwę że mi cos kwitnie a ja kręcę nosem
Dla odmiany czas na zmiany... 14:54, 09 cze 2015

Do góry
te są wielkokwiatowe- wiosenne.
Ty szukasz japońskich albo mieszańcowych
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:26, 09 cze 2015

Do góry
Magnolia, dzięki za info

Malkul...mój powojnik jeszcze nie ma pąków. Jak zwykle jestem 2 tyg do tylu

A widzisz...Ty masz Obiedkę z jarzmianka!
No ale ja na zawilce się napaliłam...

Pomimo plag i tak masz pięknie...trzymam kciuki aby się w końcu jakoś wszystko wyleczyło.

Buźka
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:42, 09 cze 2015

Do góry
może za słabo widać tego hakuree na gabionie faktycznie. Ale jak podrośnie sam i jak klon da parasol przy nim, to bedzie znacznie bardziej widoczny.
Choć do donicy tez fajnie go przenieść, wtedy tu można jakiś ciemniejszy, ciut większy, ale niewielki nadal, żeby nie zeżarł gabionu.

Może Sizaia Ptitsa
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:07, 09 cze 2015

Do góry
Alex-nie wierzę w czarownice ale w anioły tez nie

Beatko- ja mam wędrówki mrówek do domu, nawet na stole znalazłam raqz już kupiłam jakś trotkę.

Ewa- myslę że na pewno to amsz tez wpływ na bieżący stan rzeczy

Kasia- wstawiłaś swoje u siebie ? daj linka zerknę

Danusiu- miseczników na 100% nei mam i w zeszłym roku tez nie miałam.

Kamasja-tez mi sie nei podoba, ale cóz musze z tym zyć

Magnolia- nie podmroziło go , cały czas od wisony był super , teraz mu sie pogorszyło.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:48, 09 cze 2015

Do góry
beta napisał(a)

moje trzcinniki o spodu tez tak zaczynają wyglądać...może taka ich uroda?....proszę żeby ktoś doradził, bo nie wiem czy się zacząć martwić?

to rdza je łapie u Gosi. U Ciebie jest sucho, więc może tak maja fizjologicznie, albo złapały rdzę, ale nie powinna się rozzszaleć- nie przejmuj się.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:46, 09 cze 2015

Do góry
nie,u mnie tez wiecznie kanty szlag bierze i robimy brzegi z kant ówki. początkowo tez świeci,ale z czasem jest ładnie i kształty sa wyrysowane ładnie.
Cegła to cegła- fajny materiał. To stara cegła tak?- nowe się szybko zlasuja, tylko stare, dobrze wypalone dadza radę.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:34, 09 cze 2015

Do góry
a właśnie, to cegła jest! trzymaj się tego pomysłu. Zobaczysz że taki brzeg pomaga. A teraz łatwiej z dużymi montanami z pielęgnacją?- nie sieja się tak masowo chwasty?
Frosted faktycznie wieelkie- ta rabata jest super. Kiedyś tez jej zrób cegiełki- od razu nabierze wyrazistości bo odetnie się brzeg optycznie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:27, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
i jeszcze derenie kwieciste

ten tegoroczny kupionu u Kapisa szybko zaczął marnieć
dzis juz nie ma liści wygląda strasznie
dwa dni i po lisciach

a ten zeszłoroczny tez choruje wygląda to taK:

tego od kapiasa wyslij do Kapiasa- foty. W stresie jest po posadzeniu, ale dlaczego nie wiem. Być może się zbierze jednak

A ten drugi- wygląda jakby go podmroziło- możliwe to jest?
Ale ma też małe przyrosty, więc nie jest tak źle.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:13, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Danuś- apropo tych carexów to moje wyglądają dzis nieciekaiwe (zastanawiam sie czy jakbym wyciąła je wiosną na krótkiego jeża to by lepiej wyglądały?)
tu one :

tu sa tez dwa amazon mist

chyba niekoniecznie. Próbowałam ciąć wiosną na jeża i zbierały się tego roku wyjątkowo długo, dopiero jesienią wyładniały. twoje wydaje się że juz za momencik, juz za chwileczkę będą piękne, bo juz przyrastają silnie. Próbowałaś teraz wyrwać suche?- muszę spróbować u siebie czy da się.

Z cisami- nie wiem co im niestety.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:06, 09 cze 2015

Do góry
i pęcherznica jakie podrośnięte! Fajnie im z brzozami.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:06, 09 cze 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Aga, jaka śliczna,bujna rabata montanowo- buksowa! Urosła baardzo, piękna jest.

Trzcinnikowa zapowiada się pieknie- mimo że młoda, to całkiem krzepka
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:58, 09 cze 2015

Do góry
obiedka rośnie do ok metra, u Gosi może nawet i większa być.
Magdus do zawilców obiedka chyba nie- za wysoka. Drżączka by fajnie się z nimi wymieniała- ona kwitnie jak one jeszcze się klują (o zawilcach mieszańcowych mówimy, tak?). Tylko zawilce jak się dobrze mają to szaleją, nie wiem czy obronisz drżączkę przed nimi.

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 07:01, 09 cze 2015

Do góry
Jak duża jest ta magnolia? Moim zdaniem nie ma szans, nie przesadza się drzew w okresie wegetacji, a tym bardziej magnolii..
Eksperymentarium 23:37, 08 cze 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)
Karabelciu, ja też mam ziemię wsiową.
Suchą bardzo.
Dają radę u mnie: sosny, jałowce, berberysy, wierzby (hakuro), brzozy (w mokrzejszym miejscu), jabłonka.
O dziwo rośnie u mnie jedna magnolia.

Też nie wiem co sadzić, bo jesteśmy tam góra dwa razy w miesiącu…

Planuję zasadzić jarząbki szwedzkie (polecała mi Pszczółka), jedno duże drzewo (nie wiem jakie, ale szybko rosnące, co by cienia dało).

Zasadzę jeszcze derenie i choinę kanadyjską.

Buziak!

u nas to kawałek prawdziwego lasu - 40 metrowe brzozy, sosny, akacje i nawet jeden dąb suuuucho... rok temu posadziłam hosty i dały radę więc dosadzę, hortensje stoją na razie w miejscu ... teraz próbuje derenie, tez myślę o jarzębinie (to jarząb szwedzki? bo muszę wybrac odmianę), chcę na jesień dosadzić z 5 mniejszych brzóz - chyba doorenbosy

dzięki za info buziak
Dla odmiany czas na zmiany... 22:35, 08 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
pięknie Beatko. Nówka rabata przy tarasie- piękna jest i bardzo obiecująca!

...Twoje odwiedziny to dla mnie zaszczyt...a jeszcze tak miłe słowa...chyba nie zasnę....merci

malkul napisał(a)
sliczna ta rabatka przy tarasie co to za drzewko? całość jak się rozrośnie będzie wyglądala bardzo apetyczniE

Gosieńko, mam nadzieję że będzie apetycznie...a to drzewko to grujecznik...buziaki Piękna

Tess napisał(a)
O matko, jak pięknie!
Zgapiam od Ciebie rabatkę z perowskią. Muszę ją mieć, po prostu muszę!
Zrobiłam już sadzonki - chyba się udało, bo listeczki wypuściła.

Rany, jak tu teraz pięknie!
no Szalona...zgapiaj do woli....będzie mi bardzo miło...

martaibartek napisał(a)
Beatko no to teraz zazdrość mnie dopadła!
Lewa strona tarasowa obłędna!!! świetna jest ta rabata w "skrzyni"- z berberysową prezentuje się powalająco!
Warzywnik- katalogowy!
Naparstnice urzekające!
Czosnki, trawy... tylko siedzieć i podziwiać.

Buziaki i pozdrawiam!

Marta, no fiesz co?!...chyba się zaczerwieniłam...a jak patyczki?....będzie coś z nich?...a wiesz, ze dziś o Tobie myślałam?...serio, serio...chwalę się....wczoraj na targu staroci wyszperałam śliczny drewniany młynek i prześliczną turkusową szklaną buteleczkę z korkiem...a widziałaś w L te koszyki z trawy?

ps. jakbyś chciała nasion naparstnic , może uda się też siewki, to się chętnie podzielę
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 22:18, 08 cze 2015

Do góry
Witajcie. Znajoma zaoferowała mi magnolię ze swojego ogrodu. Powiedziała ze ma za dużo więc jednej chce się pozbyć, ale teraz latem. Powiedziałam jej by poczekała do wiosny, ale.... uparty człowiek. Powiedzcie czy jest cień szansy ze magnolia wykopana teraz w czerwcu przyjmie się w innym miejscu?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:17, 08 cze 2015

Do góry
Ja nie uzywam, tylko w sumie miedzian, bo go obawiam się najmniej. Mam apteczkę wypełnioną, ale armata czekała na wojnę, którą teraz wydam. Magnolia Grandiflora doprowadza mnie do łez. Ma piękne pąki kwiatowe i znowu chorobę bakteryjną. W tamtym roku zatrzymałam miedzianem. W tym roku nie pomógł. Jak pryskałaś Amistarem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies