Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym do góry... :)

Zielonym do góry... :)

Konieczki 21:43, 06 lip 2015

Co racja to racja. Ja narazie w końcu trafilam do szkółki, polecanej przez moją projektant i Syle, ale traw nie mają dużego wyboru. Myślę coby na giełdę sie przejechać
22:02, 06 lip 2015
Konieczki napisał(a)
Co racja to racja. Ja narazie w końcu trafilam do szkółki, polecanej przez moją projektant i Syle, ale traw nie mają dużego wyboru. Myślę coby na giełdę sie przejechać

a co to za szkółka?

trawy dopiero sie zacznają ...wczoraj byłam w goczłkowicach już jest spory wybór i ceny niższe niż w necie a sadzonki 2x lub 3x większe.

miskanty ML kupiłam w pisarzowicach - duża ładna kępa w cenie z netu ..moje netowe maja 3 badylki i ledwo co sie zabrały to nastały tropiki

jesli myślisz o Tychach - to sprzedawcy sprzedają co mają ...kompletnie dla nich nie ważne o co chodzi z rożlinami ...liczy się opchnąć - w tym roku nie byłam ani razu ...wylczyłam sie wiosną jak kupiłam cebule ..niby z Benexu bo takie kartony były ..ale niestety słabej jakości i pomylone odmiany.

Krakus 22:35, 06 lip 2015

07_Rene napisał(a)
Zobacz, czy nie masz misecznika na swoich cisach, bo takie obsychanie może być właśnie tym spowodowane. U mnie też kilka gałązek uschło, ale nie prysskałam, bo larwy biedronki uporały się z misecznikiem - przynajmnie tak mi sie na razie wydaje, obserwuje.

A co do benzyny i wojaży do szkółek... Też się nacięłam kilka razy na internetowe zakupy i teraz wolę już w benzynę zainwesstować, niż za kuriera płacić - często dwukrotnie, bo zazwyczaj odsyłanie też na koszt kupującego.

poczytaj nowe prawo o zakupach przez internet...jak zgłosisz niezgodność towaru z umową to koszt transportu pokrywa sprzedawca...i Ty decydujesz o formie rozwiązania sprawy..nie wiem jak to sie ma do roślin ale w sumie to też zakupy przez neta

kilka razy juz takie zdanie do sprzedającego szybko zadziałało "
...prosże o zaproponowanie rozwiązania srpawy bo nie chce jeszcze korzystać z przysługujących mi praw a polubownie rozwiązac sprawę..." szybko działa
Krakus 22:36, 06 lip 2015

Konieczki napisał(a)

a co to za szkółka? na Marchoł....?
sylwia_slomc... 22:51, 06 lip 2015

Na Martchoł.... jest strasznie drogo, a gwarancja towaru żadna. Sąsiadka dużo roślin u nich kupiła, z reguły magnolie, świerki wężowe i różaneczniki i przynajmniej połowa jej padła, teraz dogorywa magnolia alba, mimo, że warunki mają moim zdaniem niezłe( ziemię odpowiednio przygotowaną, podlewanie, nawożenie wg wymagań, a i tak kicha)
Krakus 23:04, 06 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Na Martchoł.... jest strasznie drogo, a gwarancja towaru żadna. Sąsiadka dużo roślin u nich kupiła, z reguły magnolie, świerki wężowe i różaneczniki i przynajmniej połowa jej padła, teraz dogorywa magnolia alba, mimo, że warunki mają moim zdaniem niezłe( ziemię odpowiednio przygotowaną, podlewanie, nawożenie wg wymagań, a i tak kicha)

a mślałem że to dobra szkółka a Tu taka lipa...Koło Niepołomic tez jest..drogo maja ale opinii żadnych o nich nie znam..
07_Rene 23:10, 06 lip 2015

Krakus napisał(a)

poczytaj nowe prawo o zakupach przez internet...jak zgłosisz niezgodność towaru z umową to koszt transportu pokrywa sprzedawca...i Ty decydujesz o formie rozwiązania sprawy..nie wiem jak to sie ma do roślin ale w sumie to też zakupy przez neta

kilka razy juz takie zdanie do sprzedającego szybko zadziałało "
...prosże o zaproponowanie rozwiązania srpawy bo nie chce jeszcze korzystać z przysługujących mi praw a polubownie rozwiązac sprawę..." szybko działa

W wielu przypadkach w sprzedaży internetowej zdjęcia są nieadekwatne do otrzymywanych roślin, a potem się okazuje, że gdzies na stronie drobnym drukiem albo w regulaminie pisze coś typu "wysyłane rosliny w doniczkach p9", "zdjęcia pokazowe" itd. że reklamacja nie wchodzi w grę. Sprzedawcy wykorzystują, że ktoś się nie zna np, na rozmiarach doniczek, nie doczyta i klops. Poza tym w przypadku bylin i traw na fotkach zazwyczaj jest roślina z okresu "pełni rozkwitu", a nie z dnia w którym kupujemy.

Każdy może wybierać, gdzie kupuje. Ja wolę w szkółce z dojazdem, gdzie mogę nawet do doniczki zajrzeć, czy jest rozrośnięta bryła korzeniowa
Zeta 23:48, 06 lip 2015

Przyjedź do mnie po rozplenicę !!!
Konieczki 06:51, 07 lip 2015

Tak - szkółka na Marchołta. Kupiłam tam graby w super cenie. Projektantka tam kupuje i twierdzi że mają dobre i zdrowe rośliny, ja cały czas też myślałam że kupowałam na Marchołta a kupowałam u sąsiada L. Warto sprawdzić. Ja myślałam o naszej krakowskiej giełdzie kwiatowej, do Tych mi się nie chce jechać
Ja chyba przez neta się już nie skuszę, ale to moja decyzja. Teraz na razie nie przewiduje większych zakupów roślin, ale jak już będę osadzać donice (trzymajcie kciuki) to pojeżdże po okolicy tej bliższej i dalszej.
Zeta a czemu Ty tak daleko mieszkasz ode mnie
Zeta 07:34, 07 lip 2015

Konieczki napisał(a)
Tak - szkółka na Marchołta. Kupiłam tam graby w super cenie. Projektantka tam kupuje i twierdzi że mają dobre i zdrowe rośliny, ja cały czas też myślałam że kupowałam na Marchołta a kupowałam u sąsiada L. Warto sprawdzić. Ja myślałam o naszej krakowskiej giełdzie kwiatowej, do Tych mi się nie chce jechać
Ja chyba przez neta się już nie skuszę, ale to moja decyzja. Teraz na razie nie przewiduje większych zakupów roślin, ale jak już będę osadzać donice (trzymajcie kciuki) to pojeżdże po okolicy tej bliższej i dalszej.
Zeta a czemu Ty tak daleko mieszkasz ode mnie

Daleko niedaleko w prostej lini autostrada!!!