Przez wiele lat nasz działka z domem to było aż 5 arów, ale dwa lata temu powiększyliśmy ją do.... 20 arów. I rozpoczęły się zmiany, niestety patrząc na Wasze ogrody dech zapiera, i chciałoby się mieć takie cudo, ale czasu i pomysłów brak. Przedogródek jest bardzo mały i w oczekiwaniu na zmianę płotu nie jest zrobione w nim nic. Rośnie tam magnolia wychodowana z kilkunastocentymetrowej sadzonki. Z tyłu powstał natomiast warzywniak w skrzyniach. Dwa lata temu wyglądało to tak:
Witam
Po długim czasie oglądania i zastanawiania postanowiłam założyć swój wątek. Nie bardzo mam się czym pochwalić, ale wklejam pierwszych parę zdjęć. Proszę o rady i podpowiedzi.
Moja magnolia niestety już trochę przekwitła
Tulipany - zdjęcia z poprzedniego roku.
Foty z okna - na razie wszystko na co mogę sobie pozwolić...
Od wczoraj zaczełam masażei lekkie naciąganie prez rehabilitantkę i jest coraz lepiej... Gorzej z siedzeniem bo na krzesle nie ma dla mnie pozycji bez bólu, ale przynajmniej do okna mozna czasem podejść Jeszcze kilka dni i zrobie sobie spacerek Ciekawa jestem jak magnolia? I azalie I rh... ach koniec z wyliczaniem bo uświerknę
Widoczek z okna z jadalni
Dziękuję Mazan za odpowiedź.
Dziś sprawdziłem ph. Było moim zdaniem zbyt niskie, około 4,5. Stąd też może się wzięły te przebarwienia. Podsypałem [podlałem] trochę wapna, przy pierwszym pomiarze ph podniosło się do 5,5. Mam nadzieję, że to może być przyczyną tych przebarwień. Co do fosforu i potasu, tu mam trochę mieszane odczucia. W tym roku na wiosnę magnolia dostała standardową dawkę npk 12-12-17-2 + MICRO. Trochę ją przeleję. Jeszcze raz dziękuje.
P_Kemot
też uwielbiam te majowe cudowności...tyle świeżej zieleni, pięknych kwiatów i cudownych zapachów ... szkoda tylko, że chwasty tak galopują i masę czasu mi konsumują
agniecha973 Chabry siane -nasiona legutko, raczej nie były trudne do kupienia. Do istniejącej łąki można wsiewać mieszankę usuwając tylko rozsiane punktowo "placki" potem powinny się rozsiać na całość- tak radzi Pan Łuczaj nicol21 Woda jest bezpośrednio przy szklarni i w środku tez jest doprowadzone ujęcie żeby nawadnianie podłączyć
magnolia będę uważać na inwazję chabrową , mam nadzieje że już nie długo kula doczeka się odpowiedniego towarzystwa
Pokaże Ci jak kwitła magnolia. Niestety kupowałam Nigrę a jest całkiem coś innego (i to w renomowanej szkółce)- ładnie kwitła w tym roku ale po liściach widzę że wymaga nowej kwaśnej ziemi.
Posiedziałam powzdychałam u Ciebie jak zawsze....magnolia az pachnie wanilia jak sie na nia patrzy, stol tak piekny ze sie rozstac trudno ) I moje number one
Posiąpiło wczoraj cały dzień i tyle. Z wierzchu zmoczone, ale głębiej sucho
Mlekiem mszyce traktuję. Powoli się wykańczają. Ale jeszcze spróbuję wodą z octem, bo tej jednej róży trzeba chyba szybciej pomóc.
Nic nie daję. Mleko i trochę wody. W tamtym roku pomagało.
Patriot. Ładnie poszły w tym roku. Widać je w końcu. Liliowce na all kupiłam 20 szt pojedynczych sadzonek. Mało.Ale babki na rynku mówiły, że mają, więc jak zaczną kwitnąć, to będą przynosić
Magnolie uważam, że ładne. Takie zadbane. Na rynku pan miał spory wybór, ale nie wszystkie opisane i bardziej rozczapirzone - tu gałąź, tam gałąź i to takie mdlejące te gałęzie. Te zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie. Tylko listki trochę bladawe, ale dojdą w ziemi.
Klasyka Nie mogę się już doczekać aż zakwitną, ha ha. Za dwa lata?
Te Alby to dzieki tobie. Dzięki. Artemisy tez gołe były jeszcze miesiąc temu. Powoli się bujają. Posadziłam do doniczek, bo jeszcze nie gotowe miejsce dla nich.
Kasiu, nie wiedziałam, że dąbrówkę mączniak łapie. Szkoda, że się dowiedziałam, bo wcześniej go na niej nie miałam. A teraz będę wypatrywać
To tak, jak z opuchlakami. Póki o nich nie wiedziałam, byłam szczęśliwa. W tym roku jednego rh zaatakowały i dorosłego dwa razy już znalazłam i ciągle się gapię, czy już mi nie zeżarły wszystkiego
Magnolia posadzona.Azalie też.Chyba zły moment bo nie mamy dużo czasu przed komunią i się spieszymy.Trzeba podziałać w domku a nie w ogrodzie.A do tego jest deszcz.
Inaczej nie bardzo wychodziło porozrzucanie azalii i oddalenie tych roślin.Nie wiem czy dobrze wyszło.
Teraz ustawiłąm te bagatella z trawkami na tej rabacie i gdybyśmy je jakoś tu posadzili to rabata byłaby zakończonaLub prawie
prosiłas omoja tojeść- ni mam dobrego zdjęcia, tylko takie stare z daleka na rabacie w trakcie przewalanki
ale może powie Ci coś o pokroju.
i jedno samego kwiatka