Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:09, 10 sty 2021

Do góry
nijaka pogoda, pichcę, mam już światłowód, zobaczę jak foty się będą wgrywać...
był któryś październik, to dalej coś powrzucam, bo w styczniu nic nie fociłam, a był nawet śnieg i ładnie było przez chwilę

24,10

ale szybko wskakują!
Zieleń, drewno i antracyt 13:01, 10 sty 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Dziewczyny,
właśnie dostałam cynka z dowodem rzeczowym w prezencie , że w J. w Swarzędzu ciemierniki są przecenione o 50%. Podobno są już mocno przebrane.
Ja będę we wtorek w tamtych okolicach, więc pewnie zajrzę sprawdzić, czy coś jeszcze zostało, no i doniczkom się przyjrzę
Może ktoś chętny na spotkanie? Będę koło południa

A oto dowód rzeczowy - fajnie mieć fajne koleżanki, które znają mojego bzika

Ha ha, Zuza jak napisałaś info o przecenie, to na bank do wtorku wykupią Ci te ciemierniki. Dużo ludzi podgląda nasze O. i się nie ujawnia.

Do Swarzędza nie dam rady. Jesteśmy w kontakcie
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:52, 10 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Trzy pokolenia i Wszystkie piękne
Irenko samych pomyślnych dni w tym Roku

Dzięki Sylwia
A nie tak dawno było tak....
Ogród z koniczynką 12:13, 10 sty 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)
Moja ogrodowa choinka zapomniała pokazać się przed świętami, więc czyni to teraz...

Pomysłowa. Fajnie, że już po wszystkich świętach i sezon coraz bliżej
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:59, 10 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Pozdrawiam wszystkich

z wnusią i córcią

Trzy pokolenia i Wszystkie piękne
Irenko samych pomyślnych dni w tym Roku
Przerwa na kawę... 11:48, 10 sty 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Darcia myślałam o ścieżce jak na tyłach tylko ona tu miałaby maksymalnie 60 cm. Płytki chodnikowe odpadają. Kostką byłoby to do zrobienia ale zamknęli mi punkt, gdzie je kupowałam. Takie kostki jak ja mam nigdzie w okolicy nie ma szukam bo potrzebuję na placyk na tyłach. No i problemem jest połączenie jej z trawnikiem.
O w tym miejscu zaznaczonym na zielono.

Powiem wam szczerze, że nie wyobrażam sobie robienia projektu ogrodu tylko przez internet i na podstawie zdjęć, bez wizji lokalnej. Tak trudno jest przekazać słowami i zdjęciami pewne niuanse.

A co to jest za kostka?
Ja tą ścieżkę widzę tak:

Zdjęcia z 13lipca 2020, nie czytaj tam opisu
Ogród wśród pól i wiatrów 11:44, 10 sty 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Przycupnę bo też chcemy posadzić brzozy

Asia, no to będę Ci kibicować, bo ja brzozy bardzo lubię.
Na początku wiązałam do patyków, żeby ich wiatr nie wywrócił, podlewałam żeby szybciej rosły, a teraz tylko chodzę i myślę, gdzie tu przyciąć... żeby nie zeszpecić, ale też dać sobie miejsce na przejście a roślinom poniżej trochę światła i powietrza

Białe pnie fajnie się komponują z białymi czosnkami
Przerwa na kawę... 11:43, 10 sty 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
A jakos tak ?
Rysunek bardzo nieudolny bo palcem w telefonie
Wydaje mi się ze lepiej żeby sciezka nie była ślepa
Ale tam gdzie wchodzi na rabatke przy podjeździe nie likwidować rabatki tylko polozyc płyty do przejścia które płynnie zanikną na ścieżce trawiastej
Nie wiem czy jasno się wyrażam

Fajnie
I rośliny trochę dalej od tujek powinny lepiej rosnąć
Ja tam widzę białe hortensje i inne białe
Przerwa na kawę... 11:31, 10 sty 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
A jakos tak ?
Ale tam gdzie wchodzi na rabatke przy podjeździe nie likwidować rabatki tylko polozyc płyty do przejścia które płynnie zanikną na ścieżce trawiastej
Kasia, bardzo jasno i czytelnie i to jest bardzo realne do zrobienia! W sensie nie będzie wymagało wrzucenia bomby a i rabata zyskałaby komunikację od strony wejścia do domu. Obecnie skaczę przez rabatę lub idę w koło. Zostałyby focal pointy (ach te Asine wpisy). Zapisuję! Wystarczy, że ścieżkę w rabacie dam między bukszpanami... Do wysadzenia jedna trawka i lilak, kilka drobiazgów na dole... Inny układ na części pod katalpami ale sporo miejsca zyskane.

O ile prostsze było robienie zmian na tyłach domu jak tam nic nie było...
Przerwa na kawę... 11:09, 10 sty 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
myślałam i myślę nadal Ewa już też podsunęła podobny pomysł. Wiąże się to z wrzuceniem bomby w nasadzenia i stratą na rzecz trawnika lub kostki centralnego miejsca na którym skupiam wzrok robiąc cokolwiek w kuchni czy pracując w jadalni (tam jest teraz moje domowe biuro, ogólnie sporo czasu tam spędzamy). Owalna jest nieznacznie podwyższona, jakieś 10-15 cm na jej środku. Niby niewiele ale nasadzenia na niej są lepiej widoczne z domu. Patrząc z okna kuchennego widziałabym głównie... trawę

Wydaje mi się, że gdybyś dała rośliny ładnie odznaczające się na tym ciemnym tle tujek np białe to wzrok kierował by się na te rośliny.
Myślałaś przecież o biało zielonej rabacie

Bez wrzucenia tam bomby chyba nie będzie takiego efektu...
Przerwa na kawę... 10:40, 10 sty 2021

Do góry
A jakos tak ?
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:29, 10 sty 2021

Do góry
mira napisał(a)
pieniążki - uciekła mi prawidłowa nazwa - mam w kilku odmianach i chce żeby się same wysiewały - ja je uwielbiam za kwitnienie i jesienne cudowne plateczki

Moja Mama nazywała je okularami

Czekam na cd.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 10:15, 10 sty 2021

Do góry
Pola napisał(a)
A teraz trochę zdjęć z całego ogrodu.....

Pięknie. Bardzo mi się u ciebie podoba
Przerwa na kawę... 10:10, 10 sty 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
Hmm, a jak nie chcesz tak dużej rabaty i patrząc na ten przesmyk trawkowy, który ładnie się wije to nie myślałaś ewentualnie żeby zamienić miejscami wysepka by była trawnikiem a na około nasadzenia?
myślałam i myślę nadal Ewa już też podsunęła podobny pomysł. Wiąże się to z wrzuceniem bomby w nasadzenia i stratą na rzecz trawnika lub kostki centralnego miejsca na którym skupiam wzrok robiąc cokolwiek w kuchni czy pracując w jadalni (tam jest teraz moje domowe biuro, ogólnie sporo czasu tam spędzamy). Owalna jest nieznacznie podwyższona, jakieś 10-15 cm na jej środku. Niby niewiele ale nasadzenia na niej są lepiej widoczne z domu. Patrząc z okna kuchennego widziałabym głównie... trawę
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:09, 10 sty 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)

Pięknie
Z przyjemnością obejrzałam twoje prezentacje ogrodowe
Pozdrawiam
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:01, 10 sty 2021

Do góry
Anitka napisał(a)

Basiu wzajemnie, tylko moje to bardzo spóźnione życzenia

By choć trochę klimatu świątecznego było to coś ustawiał, coś powiesiłam, skopiowałam sama siebie z zeszłego roku Gałązki, których nie była w stanie pociąć położyłam na korycie przed domem i na parapecie ( to była kopia zeszłoroczna).

Na szafce na tarasie.

Anitko, przepiękne dekoracje
Pozdrawiam i wszystkiego Dobrego, pięknego w tym 2021 roku ci życzę
Doświadczalnia bylinowo-różana 09:52, 10 sty 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Teraz już ostatnie fotki z połowy listopada.

Pięknie.
Co to za kwiatuszki z 1 zdjęcia ?
Przerwa na kawę... 09:44, 10 sty 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Dziewczyny, jak dacie radę namówić Iwonkę na zrobienie jednej, dużej rabaty to stawiam wam co najmniej cappuccino Już parę razy próbowałam ją na to namówić, wersja była i z przejściem na płytach i bez, nawet z małym grysowym rondem pod centralnym drzewkiem, ale Iwonka twarda Mnie sie nie udało jej przekonać.
Ewcia, to, że na razie myślę to nie znaczy, że odrzuciłam . Mam i pamiętam i kombinowałam z takim układem. Jedyne co mi nie pasuje to samotne drzewo na środku - coś bym pod nim posadziła a więc wracam do opcji mini rondka ;( dodatkowo ta wersja to zmiana nasadzeń praktycznie po całości bo nie będą pasować i tu nie da się wtedy zrobić wymiany kilku roślinek. Kilkaset roślin trzeba by było wysadzić i przesadzić, pogrupować inaczej. To mnie wewnętrznie przeraża. Stąd mój opór.
To plan, o którym mówimy
Dębowe zakątki 09:23, 10 sty 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu obraz bardzo udany. Talentów ci nie brakuje.
Ciemierniki już kwitną? Szybko. Na Nowy Rok byłam u mamy i tam ledwo im pąki widać.
W sumie nie wiem od czego to zależy, że jedne kwitną teraz a inne dopiero na wiosnę.
U mnie śniegu nie ma wcale, troszkę ma tylko mrozić w nocy. Taka zima.
Gosieńko dziękuję. Staram się.
Ten biały ciemiernik to zawsze kwitnie od końca listopada do kwietnia
To z tym ich kwitnieniem chyba zależy od odmian.
Oj szkoda,ze śniegu i zimy białej nie masz.
Pozdrawiam cieplutko

A to moje wczorajsze, nowe w tym roku nabytki
Dziewczyna ma wgłębienie fartuszku. To będzie poidełko dla ptaszków

Dzban pewnie będzie na rojniki

Przerwa na kawę... 09:22, 10 sty 2021

Do góry
Trochę zmierzyłam cały ten obszar. Wszystkie rabaty do kostki mają głębokość 5,8 metra. Długość to ok. 9 metrów przy płocie i ok. 4-5 m od strony kostki. Wszystko zależy od tego do którego miejsca jest mierzone. Narysuję potem plan w skali.

Tak głównie pada mój wzrok.
W kuchni - teraz widać dlaczego goły płot między forsycją a pniem katalpy mnie denerwuje - zaznaczony na zielono. Są tam derenie, które nie rosną. Miały dawać kolor zimą od łodyg. Tiaaaa... Miały. Za kulkami bukszpanowymi hortensje Strong Anabelle miały dawać kulkowe tło. Też nie rosną, nie kwitną.

I w jadalni. Tu głównie skupiam wzrok na rdzawej rzeźbie. Ona jest mała, 30 cm. Nie przytłacza a jednocześnie jest innym elementem niż kwiaty, których w sezonie tu jest sporo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies