Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród Mirelli 19:46, 28 sty 2016

Do góry
Mirelko, zapraszam cię do mnie. Sylwia zrobiła fajny projekt mojej trójkątnej rabatki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1187

Ogródek Iwony 19:38, 28 sty 2016

Do góry
Ten pierwszy berberys jest bardziej kolumnowy.

Aniu, zdjęcie przypadkowe z netu wzięłam, żeby zobrazować wygląd. Za hortkami go nie posadzę, bo nie będzie go widać. Ale mam pomysł na niego na innej rabacie. Za drzewkiem magnoliowym naprzeciwko mam tuje i trochę wolnego miejsca. Obok w donicy rośnie żółta róża Graham Thomas. Tam by pasowały na tle zielonych tuj.
Ogródek Iwony 19:18, 28 sty 2016

Do góry
Zastanawiam się tylko na nimi:
berberys golden tower
http://mkrzewy.pl/wp-content/uploads/Berberis-thunbergi-Golden-Tower.jpg
"Wąski, ciernisty krzew z wyprostowanymi pędami, z wiekiem rozkładającymi się na boki. Osiąga 1,5 m wys. i 0,6 m średnicy. Jaskrawożółte liście jesienią przebarwiają się na pomarańczowo. Kwiaty żółte. Stanowisko słoneczne lub lekko cieniste. Nie ma specjalnych wymagań glebowych. Doskonała roślina żywopłotowa."

berberys kolumnowy golden torch
http://d.allegroimg.pl/original/16/53/12/81/43/5312814333
Atrakcyjny ciernisty krzew osiągający 0,7 m wysokości i 0,5 m szerokości. Posiada pędy wzniesione ku górze, bogato ulistnione. Liście jaskrawożółte, jesienią czerwonawe. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty żółte i niepozorne. Po przekwitnięciu na krzewie pojawiają się czerwone owoce. Może rosnąć na stanowisku słonecznym i półcienistym, w przeciętnej, ogrodowej glebie. Polecany do ogrodów przydomowych i zieleni publicznej, do sadzenia w grupach i szpalerach.

Bardzo ładny. Tylko za hortensjami nie będzie widoczny. A zimą podobnie, jak one zgubi liście. Obecnie za hortensjami posadziłam wiosną bluszcz. Może wejdzie na drugi rok na kratki, to byłby ładnym tłem. A ten berberys może posadzić w innym miejscu? Warty przemyślenia.
Ogródek Iwony 18:50, 28 sty 2016

Do góry
Wow, Sylwia. Czapki z głów
Pięknie wymyśliłaś. Po przemyśleniach też mi się podoba wersja nr dwa bardziej Zastanawiam się tylko nad cisem przy ścianie. Docelowo ok, ale obecnie jest tam sucha, martwa strefa. Trzeba tam podlewać. W przyszłości planuję nawadnianie, to nic nie będzie przeszkadzać, by tam posadzić. W tym roku musiałabym się skupić nad posadzeniem pozostałych roślin. Podobałby mi się też w rogu miskant. Tylko kalina go chyba przesłoni
Obwódka z bukszpany wszystko pięknie scala, do tego kulki i kolorowe kwiaty pomiędzy. Super

A twoje rysunki chyba w ramki włożę
Będę szukała takiej kaliny na pniu. Ładnie to wygląda

Sylwia, wielkie dzięki kochana

Widzę, ze innym też podoba się 2. Nawet głosowanie się odbyło, jak ja w papierach szkolnych siedzę. Dzięki. łatwiej podjąć decyzję
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:36, 28 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
W styczniu to ja jeszcze nie słyszałam, żeby sezon zaczynać
Ale fakt, że w zeszłym roku ziemia była zmarznięta, teraz wszystko wodą podszyte. Mokro i miękko

Mokro to fakt ale chwasty elegancko wychodzą.
W tamtym roku pod koniec lutego wycinałam wszystkie miskanty, w tym roku coś czuję, że będzie to szybciej
Moja codzienność - ogród Oli 14:16, 28 sty 2016

Do góry
Myślałam, że Danusia coś już wymyśliła. Gdyby jednak nie miała czasu, twój plan Ola mi się podoba.

Co do kopania ... W grudniu kopałam dołując roślinki. Było Zakończenie sezonu. W styczniu rozpoczynać nowy ?
Dobrze, że zaraz luty.

Ola, dzięki za opis folii do oczek u Ren. Nie wiedziałam, że jest alternatywa dla EPDM. Myślałam, że to ta sama, co w sklepie. Ta zwykła.
Ogród Mirelli 09:24, 28 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jak się podoba, to się doczekasz
Wiosną możesz zamówić róże i wsadzić do dużych donic. Poczekają na donice, nawet do jesieni możesz mieć w doniczkach. Ja tak planuję w tym roku

Jak pomysły się podoba to już połowa sukcesu. Teraz muszę cierpliwie czekać
Nie wiem czy w tym sezonie donice powstaną, bo M powiedział, że mam kupić, będzie prościej Ale też powiedział, że jak ogrodnik będzie to mam z nim pogadać

Czuję, że małymi kroczkami idę do celu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:55, 28 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Rozpracowuję temat. Moja ścianka w mojej głowie od zeszłego roku ewaluowała.
Więc jeszcze poczekam. Już bym ją robiła, ale:
Zmienia mi się koncepcja tej okolicy i kształt wody
Czeka mnie kładzenie blachy na gospodarczym w tym roku, dopiero po...
Kasy brak na część rzeczy: folię, pompkę...
Nie jestem przekonana co do folii. Miałam dwa zbiorniki wodne wcześniej. Folia wytrzymywała 3 sezony i robota w łeb szła. Rozbieranie wszystkiego i robienie od nowa mnie przerosło. W ogrodniczych sklepach są tylko zwykłe czarne folie pcv. Teraz bym chciała kupić coś lepszego i też nie wiem, gdzie. W ogrodzie w Tarnowie oczko wysmarowane jest masą epoksydową. Droga sprawa...
Więc czekam cierpliwie... Na lepsze czasy.

Aaaa... Nawet wylewkę znajomy mi zespawał. Tylko pomalować. Wg tej pinteresowskiej inspiracji mam. Tylko tam jest z nierdzewki, ja mam zwykłą blachę.

Zaskoczyłaś mnie ścianką wiedziałam o oczku i myślałam, że o wodzie w ogrodzie już nie myślisz Jeśli chodzi o wykonanie zbiornika radziłam się Oli i ona polecała folię ... miałam zamiar znaleźć jakiś sklep może nawet internetowy z tego typu asortymentem. Ewa polecała firmę Oase Masa epoksydowa? Muszę się zorientować w cenie Wylewkę chciałabym zrobić we własnym zakresie - potrzebuję jedynie dokładne wymiary takiej już sprawdzonej Może Ola mi podeśle?
Na razie zbieram wszelkie możliwe informacje na ten temat
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:20, 28 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Nie jestem przekonana co do folii. Miałam dwa zbiorniki wodne wcześniej. Folia wytrzymywała 3 sezony i robota w łeb szła. Rozbieranie wszystkiego i robienie od nowa mnie przerosło. W ogrodniczych sklepach są tylko zwykłe czarne folie pcv. Teraz bym chciała kupić coś lepszego i też nie wiem, gdzie.

Iwonko w ogrodniczych głównie bywają folie takie typowe zwykłe (niebieskie, zielone, czarne), folia PCV jest jak guma to zupełnie coś innego, jest gruba zgrzewana z pasów i widziałam ją tylko w kilku sklepach.. We wcześniejszym oczku miałam pięć lat a teraz służy innym na obecnej leży ze trzy tony kamieni i bez obaw można wejść.
EPDM to jeszcze coś innego tylko cena... tej samej grubości na moje oczko wychodziła ponad 1,5 tyś, za pcv dałam 500zł. Jeśli zbiornik niewielki można kupić najlepszą u mnie ze względu na koszty wybór był oczywisty
Ogródek Iwony 07:07, 28 sty 2016

Do góry
Ewa, no właśnie o taką mi chodzi. Muszę się rozejrzeć. Wczoraj sobie w paincie projektowałam linie rabat i nasadzeń w tamtym miejscu przy kostce. I muszę w realu wymierzyć wymiary zbiornika, bo mi się koncepcja ciut zmieniła. Podobają mi się prostoką tne, mocno wydłużone i ścianki niskie. Muszę w realu wytyczyć miejsce i pomierzyć.

Ewa, twoja pompka byłaby u Ren za słaba?
Może muszę większą szukać? Jak myślisz?
Ogródek Iwony 06:52, 28 sty 2016

Do góry
Renia, to dopiero styczeń. Szaro i buro za oknem. Roślinki słońca potrzebują do życia.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 06:49, 28 sty 2016

Do góry
Ewa, to u ciebie jest za słaba? Lepiej mocniejszą wziąć?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 06:47, 28 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A Ty też planujesz ściankę wodną?

Rozpracowuję temat. Moja ścianka w mojej głowie od zeszłego roku ewaluowała.
Więc jeszcze poczekam. Już bym ją robiła, ale:
Zmienia mi się koncepcja tej okolicy i kształt wody
Czeka mnie kładzenie blachy na gospodarczym w tym roku, dopiero po...
Kasy brak na część rzeczy: folię, pompkę...
Nie jestem przekonana co do folii. Miałam dwa zbiorniki wodne wcześniej. Folia wytrzymywała 3 sezony i robota w łeb szła. Rozbieranie wszystkiego i robienie od nowa mnie przerosło. W ogrodniczych sklepach są tylko zwykłe czarne folie pcv. Teraz bym chciała kupić coś lepszego i też nie wiem, gdzie. W ogrodzie w Tarnowie oczko wysmarowane jest masą epoksydową. Droga sprawa...
Więc czekam cierpliwie... Na lepsze czasy.

Aaaa... Nawet wylewkę znajomy mi zespawał. Tylko pomalować. Wg tej pinteresowskiej inspiracji mam. Tylko tam jest z nierdzewki, ja mam zwykłą blachę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:10, 27 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, każda pompa wskazuje, na jaką wysokość obsługuje słup wody. Musisz poczytać i zdecydować sama. Ja się nie upieram. Sama taką chciałam kupić.

A Ty też planujesz ściankę wodną?
Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:05, 27 sty 2016

Do góry
Ewuniu, sto lat. Wszystkiego naj.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:03, 27 sty 2016

Do góry
Reniu, każda pompa wskazuje, na jaką wysokość obsługuje słup wody. Musisz poczytać i zdecydować sama. Ja się nie upieram. Sama taką chciałam kupić.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:32, 27 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kupowała ją Ewa Bacowa do swojej ścianki, zdaje egzamin bez zarzutu
Poleciła mi ją

Ale jeśli dobrze pamiętam Ewa ma za wylewkę 3 rurki i tam chyba przelewa się mniejsza ilość wody niż przez szeroką wylewkę? ... to może jednak pompa powinna być mocniejsza? Tak sobie tylko głośno myślę
Ogród Mirelli 21:19, 27 sty 2016

Do góry
Jak się podoba, to się doczekasz
Wiosną możesz zamówić róże i wsadzić do dużych donic. Poczekają na donice, nawet do jesieni możesz mieć w doniczkach. Ja tak planuję w tym roku
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:16, 27 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Iwonko
A z jakich względów akurat ta?

Kupowała ją Ewa Bacowa do swojej ścianki, taką też planuję kupić
Poleciła mi ją
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies