Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

leon60 08:20, 28 sty 2016

Iwk4 napisał(a)

Nie jestem przekonana co do folii. Miałam dwa zbiorniki wodne wcześniej. Folia wytrzymywała 3 sezony i robota w łeb szła. Rozbieranie wszystkiego i robienie od nowa mnie przerosło. W ogrodniczych sklepach są tylko zwykłe czarne folie pcv. Teraz bym chciała kupić coś lepszego i też nie wiem, gdzie.

Iwonko w ogrodniczych głównie bywają folie takie typowe zwykłe (niebieskie, zielone, czarne), folia PCV jest jak guma to zupełnie coś innego, jest gruba zgrzewana z pasów i widziałam ją tylko w kilku sklepach.. We wcześniejszym oczku miałam pięć lat a teraz służy innym na obecnej leży ze trzy tony kamieni i bez obaw można wejść.
EPDM to jeszcze coś innego tylko cena... tej samej grubości na moje oczko wychodziła ponad 1,5 tyś, za pcv dałam 500zł. Jeśli zbiornik niewielki można kupić najlepszą u mnie ze względu na koszty wybór był oczywisty
ren133 08:40, 28 sty 2016

Karol99 napisał(a)
Tak, u Kasi "Nadzieja ze kiedyś będzie pięknie"

A z jakich ona jest rejonów?
Kasya 08:48, 28 sty 2016

Renia a bralas pod uwage takie rozwiazanie ?
https://pl.pinterest.com/pin/399764904400594523/

na upaly jak znalazl
ren133 08:55, 28 sty 2016

Iwk4 napisał(a)

Rozpracowuję temat. Moja ścianka w mojej głowie od zeszłego roku ewaluowała.
Więc jeszcze poczekam. Już bym ją robiła, ale:
Zmienia mi się koncepcja tej okolicy i kształt wody
Czeka mnie kładzenie blachy na gospodarczym w tym roku, dopiero po...
Kasy brak na część rzeczy: folię, pompkę...
Nie jestem przekonana co do folii. Miałam dwa zbiorniki wodne wcześniej. Folia wytrzymywała 3 sezony i robota w łeb szła. Rozbieranie wszystkiego i robienie od nowa mnie przerosło. W ogrodniczych sklepach są tylko zwykłe czarne folie pcv. Teraz bym chciała kupić coś lepszego i też nie wiem, gdzie. W ogrodzie w Tarnowie oczko wysmarowane jest masą epoksydową. Droga sprawa...
Więc czekam cierpliwie... Na lepsze czasy.

Aaaa... Nawet wylewkę znajomy mi zespawał. Tylko pomalować. Wg tej pinteresowskiej inspiracji mam. Tylko tam jest z nierdzewki, ja mam zwykłą blachę.

Zaskoczyłaś mnie ścianką wiedziałam o oczku i myślałam, że o wodzie w ogrodzie już nie myślisz Jeśli chodzi o wykonanie zbiornika radziłam się Oli i ona polecała folię ... miałam zamiar znaleźć jakiś sklep może nawet internetowy z tego typu asortymentem. Ewa polecała firmę Oase Masa epoksydowa? Muszę się zorientować w cenie Wylewkę chciałabym zrobić we własnym zakresie - potrzebuję jedynie dokładne wymiary takiej już sprawdzonej Może Ola mi podeśle?
Na razie zbieram wszelkie możliwe informacje na ten temat
ren133 08:55, 28 sty 2016

bacowa napisał(a)

Dobrze myślisz.

Dzięki
ren133 08:56, 28 sty 2016

Dominika11 napisał(a)
Widze, że u Ciebie to się już robi wiosennie - wschody czosnkowe już są
Wiosna wiosna wiosna ach to ty

Domi No właśnie poza czosnkami nic wiosennego nie ma
ren133 09:23, 28 sty 2016

leon60 napisał(a)

Iwonko w ogrodniczych głównie bywają folie takie typowe zwykłe (niebieskie, zielone, czarne), folia PCV jest jak guma to zupełnie coś innego, jest gruba zgrzewana z pasów i widziałam ją tylko w kilku sklepach.. We wcześniejszym oczku miałam pięć lat a teraz służy innym na obecnej leży ze trzy tony kamieni i bez obaw można wejść.
EPDM to jeszcze coś innego tylko cena... tej samej grubości na moje oczko wychodziła ponad 1,5 tyś, za pcv dałam 500zł. Jeśli zbiornik niewielki można kupić najlepszą u mnie ze względu na koszty wybór był oczywisty

Olu
A gdybym zdecydowała się na taką lepszą folię (czy coś takiego sprawdziłoby się? http://allegro.pl/oase-epdm-oasefol-folia-do-oczka-1-02-mm-6-10-mb-i5095591825.html)
to wystarczyłoby zrobić wykop i wyłożyć folią? czy jednak trzeba by wylać betonową posadzkę? U mnie przewidziany jest zbiornik troszkę nietypowego kształtu:
ren133 09:27, 28 sty 2016

Kasya napisał(a)
Renia a bralas pod uwage takie rozwiazanie ?
https://pl.pinterest.com/pin/399764904400594523/

na upaly jak znalazl

Znam Kasiu tą inspirkę Ale zależało mi przede wszystkim na przesłonięciu trochę jałowców ... dlatego wybór padł na taki rodzaj ścianki wodnej jak w inspiracji od Oli z tym, że u mnie planuję jednej wysokości ścianki
leon60 09:34, 28 sty 2016

ren133 napisał(a)

Olu
A gdybym zdecydowała się na taką lepszą folię (czy coś takiego sprawdziłoby się? http://allegro.pl/oase-epdm-oasefol-folia-do-oczka-1-02-mm-6-10-mb-i5095591825.html)
to wystarczyłoby zrobić wykop i wyłożyć folią? czy jednak trzeba by wylać betonową posadzkę? U mnie przewidziany jest zbiornik troszkę nietypowego kształtu:

Folie da się ładnie ułożyć na nietypowych kształtach i jeśli na nią się zdecydujesz to nic bym nie wylewała pod spód. Są specjalne podkłady ale nigdy tego nie stosowałam w żadnym ze swoich oczek
Czym planujesz wykładać brzegi bo jakoś tą folię trzeba zamaskować ?
ren133 11:12, 28 sty 2016

leon60 napisał(a)

Folie da się ładnie ułożyć na nietypowych kształtach i jeśli na nią się zdecydujesz to nic bym nie wylewała pod spód. Są specjalne podkłady ale nigdy tego nie stosowałam w żadnym ze swoich oczek
Czym planujesz wykładać brzegi bo jakoś tą folię trzeba zamaskować ?

To odchodzi nam dużo pracy jeśli tego zbiornika nie trzeba betonować
Wykopać w sumie sama mogę Gorzej z osprzętem ... to już pozostawię eMowi
Myślę, że brzegi można zamaskować żwirkiem ... Ale jak umocować tą folię przy brzegach żeby się dobrze trzymała?