Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Ewa777 18:16, 28 sty 2016

Mi też bardziej podoba się drugi projekt
Jest sporo roślin zimozielonych. Resztę można zmieniać, gdy zmieni się koncepcja - tak jak pisał Łukasz
polinka 18:23, 28 sty 2016

Sylwia, czapki z głów! Projekty rewelacyjne.
ren133 18:29, 28 sty 2016

No i mamy projekt i to jeszcze w dwóch wersjach
Bardziej podoba mi się wersja nr 2
lindsay80 18:40, 28 sty 2016

Mi jeśli chodzi o sam rysunek to bardziej 1, ale po analizie roślin też skłaniam się do 2.
Iwk4 18:50, 28 sty 2016

Wow, Sylwia. Czapki z głów
Pięknie wymyśliłaś. Po przemyśleniach też mi się podoba wersja nr dwa bardziej Zastanawiam się tylko nad cisem przy ścianie. Docelowo ok, ale obecnie jest tam sucha, martwa strefa. Trzeba tam podlewać. W przyszłości planuję nawadnianie, to nic nie będzie przeszkadzać, by tam posadzić. W tym roku musiałabym się skupić nad posadzeniem pozostałych roślin. Podobałby mi się też w rogu miskant. Tylko kalina go chyba przesłoni
Obwódka z bukszpany wszystko pięknie scala, do tego kulki i kolorowe kwiaty pomiędzy. Super

A twoje rysunki chyba w ramki włożę
Będę szukała takiej kaliny na pniu. Ładnie to wygląda

Sylwia, wielkie dzięki kochana

Widzę, ze innym też podoba się 2. Nawet głosowanie się odbyło, jak ja w papierach szkolnych siedzę. Dzięki. łatwiej podjąć decyzję
Iwk4 19:18, 28 sty 2016

Zastanawiam się tylko na nimi:
berberys golden tower
http://mkrzewy.pl/wp-content/uploads/Berberis-thunbergi-Golden-Tower.jpg
"Wąski, ciernisty krzew z wyprostowanymi pędami, z wiekiem rozkładającymi się na boki. Osiąga 1,5 m wys. i 0,6 m średnicy. Jaskrawożółte liście jesienią przebarwiają się na pomarańczowo. Kwiaty żółte. Stanowisko słoneczne lub lekko cieniste. Nie ma specjalnych wymagań glebowych. Doskonała roślina żywopłotowa."

berberys kolumnowy golden torch
http://d.allegroimg.pl/original/16/53/12/81/43/5312814333
Atrakcyjny ciernisty krzew osiągający 0,7 m wysokości i 0,5 m szerokości. Posiada pędy wzniesione ku górze, bogato ulistnione. Liście jaskrawożółte, jesienią czerwonawe. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty żółte i niepozorne. Po przekwitnięciu na krzewie pojawiają się czerwone owoce. Może rosnąć na stanowisku słonecznym i półcienistym, w przeciętnej, ogrodowej glebie. Polecany do ogrodów przydomowych i zieleni publicznej, do sadzenia w grupach i szpalerach.

Bardzo ładny. Tylko za hortensjami nie będzie widoczny. A zimą podobnie, jak one zgubi liście. Obecnie za hortensjami posadziłam wiosną bluszcz. Może wejdzie na drugi rok na kratki, to byłby ładnym tłem. A ten berberys może posadzić w innym miejscu? Warty przemyślenia.
AnnaCh 19:23, 28 sty 2016

Ta szkółka, z której jest zdjęcie jest przy granicy z moim miastem.
Ciągle się do nich wybieram i jakoś mi zawsze nie po drodze
Chcesz od nich kupić tego berberysa? Ładny.
Jak dla mnie też wersja nr 2

Sylwia pięknie rysujesz. Twoje zdolności podziwiam już po raz drugi, wcześniej u Dominiki
olga80 19:26, 28 sty 2016

Sylwia zrobiła projekt po mistrzowsku chylę czoła nr 2 to dla mnie bomba może i do siebie coś z tego zgapię
Karol99 19:30, 28 sty 2016

Ja osobiście wybrał bym ten pierwszy berberys.
Iwk4 19:38, 28 sty 2016

Ten pierwszy berberys jest bardziej kolumnowy.

Aniu, zdjęcie przypadkowe z netu wzięłam, żeby zobrazować wygląd. Za hortkami go nie posadzę, bo nie będzie go widać. Ale mam pomysł na niego na innej rabacie. Za drzewkiem magnoliowym naprzeciwko mam tuje i trochę wolnego miejsca. Obok w donicy rośnie żółta róża Graham Thomas. Tam by pasowały na tle zielonych tuj.