Wstępny plan linii trawnika mam ale będzie zmieniony bo myślimy, żeby po wybudowaniu ścian w maju jeszcze raz na żywo ocenić kształt i wielkość rabat/tarwy. Pod uwagę biorę wciąż jeszcze ten kółkowy - ale baza podobna.
Jednak nie ma to jak odczucia skali i przestrzeni w terenie nie tylko na kartce. Napewno będą jeszcze wyspowe rabaty. Jednak trzon jest, choć jeszcze będą rabaty przy domu na skarpie to zmieni trochę układ. ALe i tak wiem gdzie sadzić na wiosnę

Założymy też na szybko podniesione grządki, żeby ratować humus z działki. Jak wiedzie sprzęt i wymiesza to z piaskiem nic z tego już nie będzie. Humusu mało... dwa wbicia łopaty i jesteśmy w żółciutkim piasku. Jestem gotowa z taczką,wraz z mężem ratować to co jest. Plan wiosenny taki: pierwsze cięcie drzewek owocowych i dosadzanie nowych, podwyższane grządki chociaż kilka (ile starczy siły i zapału). Wzdłuż ogrodzenia będzie żywopłot z jagody kamczackiej i porzeczki(osłona przy warzywniku)- ostatnio siedziałam i wybierałam gatunki tych słodszych odmian. Do sadu pójdzie pigwowiec. Ostatnie zdjęcie to właśnie sad z przekroju. Próbuje stworzyć jakąś ładną kompozycję

Jeśli ktoś może polecić jagode kamczacką smaczną lub porzeczkę śmiało piszcie!
sylwik69 dziękuję za rady, spisuje co nabyć i czym wzbogacić ziemię.