Zimowe widoczki przepiękne, ale te zdjęcia oglądać to prawdziwa przyjemność, aż się weselej robi. Słoneczne ranniki - muszę sobie w końcu zakupić, te biało-fioletowe orliki też bardzo mi się podobają, w ogóle te letnie rabaty piękne.
Witam serdecznie.
Basiu. Nie mogę się już doczekać wiosny. Zresztą, jak każdy ogrodnik. Siedzę w komputerze, przeglądam zdjęcia z zeszłego roku na poprawę humoru. w zeszłym roku w lutym swoje słoneczne kwiatki pokazywały ranniki.
Alicjo, mam nadzieję, że już takie mrozy nie wrócą. Dzisiaj u mnie -1.
Małgosiu, lubię kolorowe rabaty wiosną, latem, z jesienią u mnie trochę gorzej.
Za domem mam tylko 3 m szerokości. Dom wysoki na 9 m, a ściana bez okien. Przy ogrodzeniu na wiosnę będzie sadzony cis Hicksii, muszę odgrodzić się od sąsiada. Zakładając że posadzę go 50 cm od ogrodzenia i będę prowadzić na szerokość max 1m - zostaje mi 2 m wolnego miejsca. Z tych 2m - ścieżka zajmie kolejny 1 m. Wówczas zostaje 1m wolnego miejsca, z którym nie bardzo wiem co mam zrobić. Aby zrównoważyć wielką bryłę budynku może dobrze byłoby tam posadzić jakieś wąskie drzewa kolumnowe (może grab Frans Fontain) Nie wiem tylko czy się zmieszczą. Zakładając że tak, co posadzić między drzewami? Wolałabym coś średniego, mogłoby nachodzić na ścieżkę (ona i tak jest rzadko używana, zdecydowanie częściej korzystamy ze ścieżki z drugiej strony domu). Hortensje Limelight się zmieszczą? A może zrezygnować z drzew i posadzić same hortki, albo same hortki bez drzew? Co zrobić z tym 1m? Macie jakieś pomysły?
Rysunek może nie do końca proporcjonalny ale chciałam lepiej zobrazować
Jer- u mnie nowy zauważony gatunek
(zdjęcie niewyrażne bo przez okno i przez moskitierę)
Modraszka- dobrze znana
Bogatka- też dobrze znana
Uboga- tych jest mniej