Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Moja działka na Dębowym Lesie 11:24, 20 lip 2018

Do góry
Witam Aniu
Bylas pod Warszawa widze i ze nawiozlas roslin. Masz gdzie sadzic beda dobrze rosly.
Mnie tez chca raczyc roslinami mam gdzie sadzic, ale nie jestem w stanie juz tego obrabiac za duzo mam. Najpierw sucho teraz popadalo i chwasty gonia aby nadrobić panowanie. Jeszcze na dodatek mam duzo ciecia wczoraj duzo scielam, ale deszcz co chwile przegania.

Lubie to co mam i nic wiecej jedynie roze mnie nie zniecheca.

Ptasi gaj 01:15, 20 lip 2018

Do góry
andziurex napisał(a)

Też sobie strzeliłam parę fotek nadchodzącej burzy wczoraj. Od wczorajszego popołudnia spadło u mnie chyba zylion litrów deszczu. Nie spałam pół nocy, bo pies się boi grzmotów i szumu deszczu, więc szalał po całym domu. W dodatku mój młodszy syn na obozie harcerskim i ciągle sprawdzam czy tam wszystko ok i czy jeszcze ich nie ewakuują.

W dzien u mnie troche pokropiło, ale poprzednia noc to tak padalo, ze tez nie spalam deszcz walił w szyby nie do zniesienia. Dwie ulewy z godzinna przerwa. Z corka przenioslysmy sie do pokoju ktory ma okna pod balkonem na parterze. A bylam z nia w domu pietra mialam. Zasnelam jak bylo juz widno.

O dziwo mamy studnie melioracyjne na dzialce i w zadnej wody nie ma.
Jeszcze nie jest mokro.
Ptasi gaj 01:05, 20 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Elu nawet slonecznika posadzilas mialam w tym roku posadzic tez i zapomnialam a chyba z 15 lat nie jadlam kiedys zawsze u babci na wsi sie sadzilo fajne czasy byly

Kasiu to samosiejka jede jedyny.

Kazdego roku siałam dla. Ptakow jedza cala jesien az wyjedza. W tym roku wiosna byla latem wiec prace tak szybko biegly, ze zapomnialam o wysiewach.

Mam jeszcze duzego ogorka z jednego nasiona w cyniach rosnie. Liscie czarne juz kwitnie.

Cynie, łaczka, stipa, roze, jezowki, patagonska posiane lub posadzone na 3letniej ziemi kompostowej wszystko bardzo dorodne.
Ptasi gaj 20:26, 19 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ogórki samosiejka

U mnie siąpi, mży i takie tam tałatajstwo.
To możemy sobie teraz pooglądać słoneczne ogrody
Ptasi gaj 19:17, 19 lip 2018

Do góry
Takie chmury następna burza trzecia.

Też sobie strzeliłam parę fotek nadchodzącej burzy wczoraj. Od wczorajszego popołudnia spadło u mnie chyba zylion litrów deszczu. Nie spałam pół nocy, bo pies się boi grzmotów i szumu deszczu, więc szalał po całym domu. W dodatku mój młodszy syn na obozie harcerskim i ciągle sprawdzam czy tam wszystko ok i czy jeszcze ich nie ewakuują.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:10, 19 lip 2018

Do góry
Od Wisły na Wschod leje z dokladka. W dzien nie padalo do tej pory. Przechodziły chmury z grzmotem ale rozeszło sie troche pokropilo ale znajac teren wroci i z nawiazka poleje.

Lało w nocy jak z konewki 2 razy. Bardzo parno.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:14, 19 lip 2018

Do góry
Corny_Sean napisał(a)
Chciałem pokazać efekty koszenia, podlewania, dosiewek i nawiezienia. Trawa Barenburg Elite/Exclusor.

Trawnik 6 lipca:

Trawnik dziś:

Dosiewki jeszcze wschodzą, ale już jest świetnie. Dziękuję za pomoc!

Co to znaczy sila nawozu.!
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:12, 19 lip 2018

Do góry
Przemek2018 napisał(a)
Witam.
Jakiś miesiąc temu ,a dokładnie w poście 24.06.2018 pokazałem
Nasz słabo i blado zielony trawnik. Pani Gardenarium trafnie wskazała powód, rozsialem nawóz (na wyglodnialy trawnik) i ruszyła jak szalona.
Teraz niestety mam wrażenie ,że trawa traci na barwie
Chciałem zapytać czy ,albo kiedy najlepiej zrobić aerację na młodym trawniku.

Przemku nawoz dziala do pewnego czasu ale niecaly miesiac od nawozenia to powinien miec jeszcze soczysta zielen po nawozeniu i takim podlewaniu z nieba.

A moze rzeczywiscie tylko ci sie wydaje bo po skoszeniu wyrasta mloda trawka i jest bledsza od skoszonej.
Areacje chyba mozna zrobic ale raczej po deszczu np. Widły beda dobrze wchodzic w glebe zawsze patrze praktycznie.
Nigdy nie robilismy areacji, wertykulacje tak.

Ogród kwiatowy 23:35, 18 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
jeżówki

Wiola. Juz drugi raz ogladam twoj watek tyle bylin cos pieknego.
U ciebienzobaczylam mieczyki w kepie sadzone i w tym roku nakupilam 3 siatki mieczykow i tez tak posadzilam. Wyrosly prawie po 1,5 metra i juz kwitna ale sie przewracaja bo ciezkie po tym deszczu i musialam je dzisiaj powiazac.
Powyzsze fotki cud miod te jezowki.

Przed chwila przeszla taka ulewa deszcz lał jak z wiadra 10 minut.
Najpierw ukrop przez 3 mce a teraz woda sie leje z nieba. Deszcz potrzebny bo wszystmo wsiaka jak w gabke. Ale dla. Kwiatow takanpogoda nie dobra.

Cynie od 2 lat sieje na stalym miejscu bo wczesnjej sialam i rozsadzalam i to nie dobrze wygladalo. Sieje zawsze cynie chryzantemowe widzisz sa bardzo ladne pelne posialam w roznych kolorach nke wszystkie jeszcze kwitna.

EksperymEntowalam z roznymi cyniami, ale te sa najladniejsze.
W przyszlym roku posieje kepami w roznych miejscach ogrodu innymi kolorami.
Te cynie u mnie posiane w bardzo dobrej ziemi na komposcie 3 letnim i tak dobrze wygladaja. Co tu duzo mowic wszystko chce dobrze zjesc.

Bede wpadac bo warto masz ogrod cudowny i duzy. Nke wiem czy pytalam ale ile masz m2 bo wyglada spory, albo tak pieknje urzadzony ze sprawia takie wrazenie.
J
Moj ma ponad 40 arow i nje wyrabiam sie w doskoku go obsluguje razem z eM bo dzieci to cholery mozna dostac. Tylko imprezy by tutaj robili a my obydwone zasuwamy.

Mam bardzo duzo ciecia a deszcz mnje dzisiaj przegonil i jutro z rana zaczynam ciac tuje i irgi.

Pozdrawiam serdecznie

Czy moze byc piekniejszy widok niz ten na pierwszej focie.

Ptasi gaj 22:47, 18 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Elu, masz piękne cynie. Ja w tym roku postawiłam na skabiozową. Słabo kiełkowała, a to co przetrwało nie zachwyca. W przyszłym roku wracam do tej wysokiej, takiej jak Twoja. Czy siejesz bezpośrednio do gruntu?

Wiolu tak bezposrednio do gruntu na stale miejsce od dwoch lat.
Wczesniej sialam byle gdziei potem przenosilam na stale ale to glupiego robota.
Pamiętajcie o ogrodach 21:45, 18 lip 2018

Do góry
U nas pada co dziennie. Dzisiaj sroda przeszly 2 burze na szczescie nie szalejace. W poniedzialek tak lało w Wawie ilicami rzeki płynęły 4 burze.

Jestem na dzialce mam wiadro zostawione aby sprawdzic ile wody spadlo przyjechalam a tu pol wiadra. W oczku ostatni schodek kaskady w połowie w oczku.

Chwasty sie dobrze wyrywa.

U mnie juz pierwsza trawa zaczyna kwitnac. Wszystko przyspieszone.
Pozdrawiam Gregory

Elu u mnie pada już dwa dni i to tak mocno, ale wczoraj skoczyłem do szkółki zobaczyć czy mają jakieś jeżówki. Kupiłem dwie. Przez chwilę nie padało, kopię w ziemi a tu sucho, kurka wodna.e
I tyle mamy z tego deszczu. Jutro mają być przelotne to pewnie w piątek już będę sam podlewał.

Jedno proso już kwitnie i jedna trawa ale nie znam nazwy.

Pozdrawiam
Stary ogród zamkn. 19:14, 18 lip 2018

Do góry
MariuszG napisał(a)
Moja ulubiona część

Bylam widzialam ale jesienia, rzeczywiscie najladniejsza pewnie wiosna.
Jesienia klony nie maja konkurensji.
Anna i Ogród 18:46, 18 lip 2018

Do góry
Ania zobacz u Gobasi co sie dzialo.
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:42, 18 lip 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
po 10 minutach wyglądało tak...teraz tylko kropi ale już słychać następną burzę

U nas tak bylo w poniedzialek ulice jak strumienie u mnie dzisiaj trzecia przechodzi. Przychodzi chmura i leje przez 10 minut za chwile slonce swieci.

Ale nie zle ze skrajnosci w skrajnosc.

Piekna ta hortensja u mnie kwitna, ale nie tak jak u ciebie.
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:37, 18 lip 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

tak!!! wyłam lub wytnij tylko kwiatostany i to jak najszybciej...

Z bokow wypuszcza? U mnie cos w tym roku nie tak maczniaka dostaly pryskalam ale teraz deszcze to guzik to daje tak samo winogrona.
Ptasi gaj 18:27, 18 lip 2018

Do góry
Takie chmury następna burza trzecia.

Ptasi gaj 18:10, 18 lip 2018

Do góry
Jestem na dzialce juz 2 burze zaliczylam na szczescie bez blyskow.
Wszystko podlane.
Mialam przycinać tuje, ale burza mnie przegonila wiec inne prace mozna zrobic.
Skalniak czeka od dawna.

Mam bardzo duzo ciecia

Przed burza

Pamiętajcie o ogrodach 18:00, 18 lip 2018

Do góry
U nas pada co dziennie. Dzisiaj sroda przeszly 2 burze na szczescie nie szalejace. W poniedzialek tak lało w Wawie ilicami rzeki płynęły 4 burze.

Jestem na dzialce mam wiadro zostawione aby sprawdzic ile wody spadlo przyjechalam a tu pol wiadra. W oczku ostatni schodek kaskady w połowie w oczku.

Chwasty sie dobrze wyrywa.

U mnie juz pierwsza trawa zaczyna kwitnac. Wszystko przyspieszone.
Pozdrawiam Gregory
Ogród Cioci cz. 3 19:48, 17 lip 2018

Do góry

Munstead Wood bardzo piekna. U mnie jak na pierwszy rok tez ma duzo a zapach zniewalajacy, kwitnie akurat teraz w czaske bardzo duzych opadow wiec wytrzepana na calego.
Nie wiem gdzie rosnie u Malgosi chodzi mi o slonce czy polcien.
Jednak u mnie posadzilam ja na sloncu i przy tych upalach i sloncu zaczyly jej sie zgrzewac platki to samo dzialo sie z grafin diana.
Zobacze w przyszłym roku moze dlatego, ze mlodziutkie nie mogly sie oprzec mocnemu sloncu.

A gdzie wasze rosna?

Moja ma dużo słońca ale wschodniego tak do południa potem już cieńDaje radę chociaż sadzona miesiąc temu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies