Dziękuję za wizytę u mnie. Zajrzałam do ciebie i mam pytanie.
Czy możesz sprawdzić na podstawie daty fotki, kiedy kwitną te irysy? Dostałam w zeszłym roku ich sadzonki i teraz bym chciała je posadzić z rozsadnika na rabatę i muszę wiedzieć, czy kolory zagrają
To troszkę musicie poczekać. Jak Sylwia znajdzie troszkę czasu, to pokaże swój projekt do dyskusji. Chwilowo zajęta sprawami rodzinnymi. Ale to nic. Do wiosny zdążymy.
Biję się piersi, bo oczywistym jest, ze napisałam babola...siedząc w nocy przy kompie taka odległość wydawała mi się prawidłowa, jednakże po wyjściu do ogrodu z linijką stwierdzam, że najlepszym odstępem będzie 20-25cm.
Na wąski zywopłot prócz Wojtka i Robusty może być też wąskokolumnowy Kris, Viridis (oba męskie). Jest jeszcze więcej, ale żeńskich.
Czytam kilkukrotnie, że niepokoi cię czy obrost będzie od samego dołu. Szczerze to myślę, że z dużym prawdopodobieństwem pierwsze do 10cm u nasady, może być rzadsze.
Kulki cisowe (lizaki i półkule) najlepsze i szczerze mówiąc to tylko z baccata. Mam takiego bidulę-lizaka, hicksii z którego ta kulka gorzej niż marnie wychodzi Po prostu do kulek potrzebne są poziome gałązki, których nawet nie mają odmiany rozłozyste np. Densiformins
W ciągu tego twojego czasu na Ogrodowisku twój M sporo się nauczył, jak reagować na twoje pomysły, hi, hi. Dobrze, że taki cierpliwy.
Pamiętam, kiedy nie mógł nadążyć nad tym, gdzie co rośnie. Ograniczyłaś gatunki, teraz ma łatwiej.
Za nazwy cisów dziękuję.
A kulki cisowe z czego się prowadzi?
U mnie nie może być wyższa od płotu. Nie wiem jeszcze, co zrobić z łukiem na betonowym płocie. Kratka nie powinna wystawać. Musi to być spójne. Doradzę się Zbyszka. On to będzie robił.
Ogla, róże pnące będziesz prowadzić rozkładając gałązki poziomo. Te 2 metry wysokości powinno starczyć. Wyżej będzie rosła swobodnie, kaskadowo.
Widziałaś filmiki, jak prowadzić pnącą różę? Wczoraj wstawiłam u Ewy z Ogrodowy Song. U mnie były 11 stycznia. Str. 1145. Skopiowałam wtedy od Ren.