Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Toszka 12:30, 23 sty 2016

polinka napisał(a)

Dziwny cis wyleci z rabaty i może gdzieś kupię Wojtka wyższego to będzie rozmiarowo pasował do trzech pozostałych.
Toszka 35-40 cm to nie za duże odstępy??
Te niskie żywopłoty nie mają nic przysłaniać, mają być takimi zielonymi, długimi i niskimi akcentami w kostce granitiwej. Nie będzie to dziwnie wyglądać jeśli będą miały tak duże odstępy od siebie?
Ja myślałam aby je posadzić jeden obok drugiego...tylko boję się czy one z czasem zagęszczą się od dołu, tzn. czy utworzą taką zwartą ścianę jak hilli?

Biję się piersi, bo oczywistym jest, ze napisałam babola...siedząc w nocy przy kompie taka odległość wydawała mi się prawidłowa, jednakże po wyjściu do ogrodu z linijką stwierdzam, że najlepszym odstępem będzie 20-25cm.

Na wąski zywopłot prócz Wojtka i Robusty może być też wąskokolumnowy Kris, Viridis (oba męskie). Jest jeszcze więcej, ale żeńskich.

Czytam kilkukrotnie, że niepokoi cię czy obrost będzie od samego dołu. Szczerze to myślę, że z dużym prawdopodobieństwem pierwsze do 10cm u nasady, może być rzadsze.

Iwk4 napisał(a)

A kulki cisowe z czego się prowadzi?

Kulki cisowe (lizaki i półkule) najlepsze i szczerze mówiąc to tylko z baccata. Mam takiego bidulę-lizaka, hicksii z którego ta kulka gorzej niż marnie wychodzi Po prostu do kulek potrzebne są poziome gałązki, których nawet nie mają odmiany rozłozyste np. Densiformins
Madzenka 14:15, 23 sty 2016

Nowy awatarek? Gdzie te piękne oczy?
leon60 15:14, 23 sty 2016

Macham pięknej dziewczynie
polinka 15:12, 24 sty 2016

Toszka napisał(a)

Biję się piersi, bo oczywistym jest, ze napisałam babola...siedząc w nocy przy kompie taka odległość wydawała mi się prawidłowa, jednakże po wyjściu do ogrodu z linijką stwierdzam, że najlepszym odstępem będzie 20-25cm.

Na wąski zywopłot prócz Wojtka i Robusty może być też wąskokolumnowy Kris, Viridis (oba męskie). Jest jeszcze więcej, ale żeńskich.

Czytam kilkukrotnie, że niepokoi cię czy obrost będzie od samego dołu. Szczerze to myślę, że z dużym prawdopodobieństwem pierwsze do 10cm u nasady, może być rzadsze.

Kulki cisowe (lizaki i półkule) najlepsze i szczerze mówiąc to tylko z baccata. Mam takiego bidulę-lizaka, hicksii z którego ta kulka gorzej niż marnie wychodzi Po prostu do kulek potrzebne są poziome gałązki, których nawet nie mają odmiany rozłozyste np. Densiformins

Iwona, miałam właśnie pisać do Ciebie czy jestes pewna, że tak daleko od siebie sadzić te cisy Ale wątpliwości rozwiane i tak właśnie planuję co 20 cm posadzić. Na konkretną odmianę pewnie zdecyduję się na miejscu w szkółce jak naocznie zobaczę wielkość i wysokość sadzonek. Kris i Virdis zapisany.

Trochę się martwię tymi dolnymi przerwami ale chyba nic innego nie wymyślę...Pewnie tylko z baccaty wychodzi taki idealny od dołu zwarty żywopłot a u mnie priorytet to wąski sposób prowadzenia.

Liczę jeszcze, że jeśli kupię takie sadzonki 30-40 cm i po posadzeniu skrócę je o 10-15 cm to może bardziej zagęści się na dole? Jest na to szansa czy nie da rady?

polinka 15:13, 24 sty 2016

Madzenka napisał(a)
Nowy awatarek? Gdzie te piękne oczy?

Dzisiaj śpią moje oczy Pogoda taka, że tylko ziewam. Jak dla mnie może wrócić śnieg, słońce i mróz
polinka 15:14, 24 sty 2016

leon60 napisał(a)
Macham pięknej dziewczynie

Ola, jesteś kochana ale piękne to są widoki za mną
lindsay80 15:20, 24 sty 2016

Polinka, ja sadziłam latem cisy na żywopłocik wokół huśtawki wsadzałam obok siebie tak, że gałązki niemal się stykały - mam Hilli.
Trochę się dokształciłam u Ciebie na temat różnych odmian cisa, kto wie może kiedyś mi się to przyda.
polinka 15:24, 24 sty 2016

Obiecałam Ani z ogrodu z pergolą, że poszukam tempo wzrostu kostek bukszpanowych. Trzy dni siedziałam szukałam na swoim wątku, strona po stronie i nie ma. Nie wiem co się stało ale to teraz mało ważne, zrobiłam nowe porówananie na przykładzie jednej i tej samej kostki. Zmieniają się tylko lata

Maj 2013

Kwiecień 2014

Pażdziernik 2014

polinka 15:29, 24 sty 2016

W kwietniu 2015, posadziłam w środek obwódki 4 małe kulki bukszpanowe aby utworzyć kostkę.

Wrzesień 2015

ren133 15:42, 24 sty 2016

Może za dwa lata doczekam się równie ładnych skarpet pod moimi grabami?