Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:38, 15 lip 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Wynalazki XXI wieku. Siatki, szmaty, kamienie, kolorowe zrebki i tylko prawdziwego ogrodnictwa coraz mniej. Wole miec kreta i trawnik jaki mam niz setki problemow bez kreta.

Waldek jestes naturszczykiem.
To nie sa wynalazki 21 wieku to juz jest od dawna. Dlaczego nie korzystac z udogodnien?
Mam siatke i nie narzekam. Kazdego roku wertykuluje trawnik i mam siatke. Siatka musi byc polozona na odpowiedniej glebokosci.
Ja dziekuje jakby mi sie zeszly wszystkie krety z osciennych łak.
Czy uwazasz jak mam zwir, siatke, kamienie to nie jest ogrodnictwo?

Przesadzasz Waldek
Mirkowy ogród (początki) 00:28, 15 lip 2018

Do góry
Mirka nie wiedzialam o kosmosie. Moje takie wypasione w maju siane jeszcze nie maja zalazkow kwiatow.
Wsialam je w łake kwiatowa dzisiaj zagladałam na laczke a tam tyle makow w roznych kolorach. Jak zakwitna to pozbieram nasiona i rozsieje gdzie indziej.

Dobrze podlało.
Japoński ogród Reni i Matiego 00:17, 15 lip 2018

Do góry
Renii napisał(a)

To smutne
Mogłam kupić inne. Nie wiedziałam

Dobrze kupiłas, jakie smutki, sa bardzo ladne. Zobacz w internecie jak wygladaja pieknie. Mam i nie narzekam. Kazda hortensja jak mloda ma miekie galazki i jak sa dlugie opady kwiaty ciezkie i obwisaja. Wystarczy wode strzepnac i po obwisaniu.

Widac, ze maja dosyc mocne lodygi.

A co to za problem je obwiazac troche. Ja moich nie wiąże.
Ptasi gaj 22:43, 14 lip 2018

Do góry
Róże mają. Dużo pąków

Ptasi gaj 22:37, 14 lip 2018

Do góry
Trawy od tyłu

Proso ciężkie od wody pokłada się

Rabata pod sosnami funkie maleństwa caczynaja wypuszczać kwiaty

Ptasi gaj 22:29, 14 lip 2018

Do góry
Byłam na działce dobrze popadało, alew studzienkach wody nie ma.

Ogród w wersji mikro (będzie) 22:17, 14 lip 2018

Do góry
estre napisał(a)
Rabata z Artemiskami powstaje, ale jeszcze będę tam dosadzac.
Czekam na trawki, myślę czy dać tam jeszcze lawendy.
Na razie wygląda to tak.

Z racji braku sąsiadów za płotem efekt mizerny i konieczność stosowania szmaty aż zaczną coś robić
Nikt tam nic nie robi i nasiało się tyle mleczy w tym roku, że szok. Ciągle walczymy z chwastami, ale przecież nie będę kosić cudzej, ogrodzonej działki

Jak masz taki syf za płotem to trzeba było coś wyższego posadzić osłaniającego. Co to za trawy posadzilas? Jakieś delikatne.
Pomysl o żywopłocie bukowym który nie traci liści na zimę. Lub innym.
Wiem co to znaczy też mam łąki za płotem wiosna fruwają dmuchawce i osiadają na moich tujach brabantach.
Tylko radzę.
Piękne te hertensje w szpalerze jak się nazywają.
Też chce coś takiego zrobić, ale ciągle się zastanawiam horty czy roze rabatowe.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:13, 14 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Dorotka ja to twoje fotki powiekszam i duzo widze. Widze piekne maki czerwone na 1 fotce zrob fotki jutro w zblizeniu.
Masz tez piekne cynie tez mam takie.
Co tu pisac wszystko piekne.
U nas przeszly dzisiaj 3 ulewki krotkie ale rzesiste.

Maki kończą już kwitnienie, te zdjęcia są zrobione kilka dni temu. Dobrze, że i do Was dotarł deszczyk, bo ziemia i roślinki bardzo spragnione.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:05, 14 lip 2018

Do góry
Dorota ty masz jakies ciemne bordowe roze. Co ty na to gdzie je sadzic, bo u mnie na otwartym słoncu zaczynaja platki sie smażyć.
Mam ten sam problem, też mi przypala bordową różę, zauważyłam, że jak ją więcej podlewam to jest w stanie się obronić.

Ta petunia to prawdziwa terminatorka, sama wysiała się w kostce. Podlewana sporadycznie i wygląda na prawdę dobrze. W przyszłym roku sypnę tam nasionek białych drobnych surfinii zobaczymy, czy będą rosły.
Ogród w wersji mikro (będzie) 18:54, 14 lip 2018

Do góry
Witam
Orzesze, Mokre, Bujakow kiedys moje tereny wycieczkowe. 400 m2 to wsam raz jezeli traktuje sie ogrod jako tlo domu. Masz juz porzadek i lad.
Moj ogrod duzy i nie wyrabiam sie. Jeszcze to lato wiosna dalo popalic w tym roku. U nas duza susza.
Pozdrawiam

Witaj
U nas już po największej suszy, teraz ciągle pada.
Fakt, tereny wycieczkowe tutaj w okolicy są super
Ogród za grosze 13:05, 14 lip 2018

Do góry
Ewo a ja juz dziekuje za wszelkie dobra kwiatowe. Ograniczam sie
Zeby nie moje oczy i chciejstwa nic bym nie sadzila.
Tak jak pisalam chodze do szkolki tylko raz w tygodniu a nie kazdy dzien jak to bywalo. Jak przechodze obok bo musze tam przechodzic to odwracam glowe.

Pozdrawiam jade zobaczyc co sie dzieje jeszcze napisze. Leje co 5 minut.
Ogród za grosze 12:52, 14 lip 2018

Do góry
Witam Ewo

Chyba nowych jezowek nakupilas kwitna bardzo ladnie. U mnie tez posadzila w ziemi kompostowej za dobra ziemia wyrosly wysokie.

W pobliskiej szkolce sa ladne w roznych kolorach te zielone tez ladne widze je u ciebie. Przez 3 dni nie byla w szkolce ale mnie ciagnie w poniedziałek zajrze.

Liliowce ładne ale mnie denerwuja te przekwitle. U mnie w tym roku cos nie za bardzo kwitna moze jeszcze rusza, ale jak zaobserwowalsm kwitna dobrze co drugi rok w zeszlym roku kwitly do samych mrozow.

Deszcz lał cala noc bardzo sie ciesze.

Pozdrawiam

Elu odpowiedziałam u Ciebie.
Nie mogę powiedzieć, że u mnie dobrze podlana ziemia. Deszcz popaduje, ale z dużymi przerwami. W piasek wsiąknie, pod drzewami nadal sucho. Żeby dobrze podlało, musiało by padać ze 3 dni non stop.
To nowy nabytek i nowa odmiana:
Jeżówka purpurowa Cherry Fluff

kolor taki nijaki, ale nie miała żadnego kwiatka rozwiniętego i jest niespodzianką
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:37, 14 lip 2018

Do góry
Basiu miłej zabawy. Trudno się mówi wesele będzie na mokro, ale jest czym oddychać.
U nas leje jak trzeba. Na moim wątku pokazałam jak.

Och te wesela. Też mnie to czeka syna kiedyś. Bo wiesz jak to jest teraz się docierają bardzo długo jak nie popędze to nie wiem czy się zdecydują.

U nas ta fala wesel co roku 2 już przeszła to wymyślają jakieś jubileusze, spotkania, złoty rodzinne każdego roku i też zabawa na dwa dni bez prezentu.

Jeszcze raz miłego.
Ptasi gaj 12:29, 14 lip 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Elu u mnie leje od wczesnych godzin porannych..Dziś mnie to akurat nie cieszy bo mam wesele,a może bliżej Wa-wy nie pada?

Zobacz jak u nas w tej chwili jest.
Lało cała noc i leje nadal chmury tarzają się o dachy.
Kałuże do połowy ulicy

Kiedyś będzie tu ogród 12:28, 14 lip 2018

Do góry
Anka 2 mce to nie tak dlugo. We wrzesniu tez mozna zrobic oczko.
Albo odlóz do wiosny, ale zakup folie aby juz byla.
Zreszta dol trzeba bedzie wyprofilowac zrobic jakies schodki jak chcesz trzymac ryby to co najmniej na srodku 1x1 m glebokosc 120 cm aby przezimowy.

Jest to troche roboty a pozniej tez dogladanie.

Elu dół wykopany już 2 lata czeka. Trochę brzegi rozmyło i musieliśmy poprawiać, stąd też ta rozbieżność w wymiarach folii.
Chwasty w trawniku 10:55, 14 lip 2018

Do góry
Borys nie jest tak zle z tym trawnikiem.
Ten rog najgorszy. Czy tam nie jest przypadkiem nizej i woda tam zalega lub nie dochodzi? Gorsza ziemia?

Wyrwij chwasty niepotrzebne wygrab w tym rogu podsyp dobra ziemia do trawnika wystarczy 1 cm i mozesz jeszcze troche nawozu dodac zmieszaj z ziemia nie duzo. Nastepnie posiej nasiona trawy lekko przegrab druga strona grabi nie zebami i ubij tez grabiami w pionie, podlewaj.
Powinno byc dobrze w reszcie trawnika zrob dosiewki ziemia i nasiona tak samo jak wyzej.
Trawa sie krzewi z czasem tych plam malych bez trawy nie bedzie.

Ja bym jeszcze troche odczekala az wszystkie chwasty wyjda kwestia 2-3 tygodni w sierpniu juz slonce tak nie piecze i trawka ladnie wschodzi.

Jeszcze jedno popatrzylam, ze przy obwodce domu trawa nie dosiana, albo splynela albo za sucho od kamieni i nie wzeszla.

Nie przejmuj sie doswiadczenie zdobedziesz za rok bedziesz doradzał.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:40, 14 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękna ta Twoja trawiasta rabata, a i trawniczek masz cudownie zielony.( ten podlewany). U mnie przechodzą ostatnio delikatne opady i trawnik nabiera zielonego koloru.

Po tym deszczu sie zrownaja przynajmniej kolorem. W ostatnich dniach nawet duze trawy musialam podlewac bo usychaly.

Pamiętajcie o ogrodach 10:36, 14 lip 2018

Do góry
Piszesz, ze przymierzasz sie do trawy pampasowej to nie lada sztuka ja miec w naszym klimacie. Miala trzy bo mi sie bardzo podoba i wystarczy.

Ty dobrze przeczytaj o jej wymaganiach eksperymentowalam i guzik z tego wyszlo.
Pierwsza zielona bylam - posadzilam w ogrodzie i zmarzla. Druga na zime okrylam 0,5 m sloma z traw i kora, na wiosne wypuscila jednego badyla.
Trzecia hodowana w donicy na zime przeniesiona w chlodne miejsce. Zaczela marniec. Wiosna na dworze dorwala jakiejs choroby pewnie grzyba pryskałam i tak to nic nie dalo wiec do trzech razy.... I juz nie kupie.

Grzesiu tez nie za bardzo przykladam wage do linijki. Sa obwodki bo jest wygodniej trawnik kosic e nic poza tym.
U nas ca noc lało wiec ziemia nasiaka nalezy sie cieszyc.

Pozdrawiam
Ogród za grosze 10:21, 14 lip 2018

Do góry
Witam Ewo

Chyba nowych jezowek nakupilas kwitna bardzo ladnie. U mnie tez posadzila w ziemi kompostowej za dobra ziemia wyrosly wysokie.

W pobliskiej szkolce sa ladne w roznych kolorach te zielone tez ladne widze je u ciebie. Przez 3 dni nie byla w szkolce ale mnie ciagnie w poniedziałek zajrze.

Liliowce ładne ale mnie denerwuja te przekwitle. U mnie w tym roku cos nie za bardzo kwitna moze jeszcze rusza, ale jak zaobserwowalsm kwitna dobrze co drugi rok w zeszlym roku kwitly do samych mrozow.

Deszcz lał cala noc bardzo sie ciesze.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:54, 14 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
No napewno patelnia za to ostatnimi dniami ulga pogodowa roslinkom dzisiaj mam gosci i nici z siedzenia na tarasie a szkoda bo co w tym domu

Kasiu szkoda tylko tych co wyjechali z dziecmi i nie maja pogody lad ej
Reszta to sie cieszy po tych spiekotach.
U nas cala noc lalo, kaluze duze do pol drogi.
Jade dzisiaj zobaczyc co sie u mnie dzieje.
Gosc w dom.....

Pozdrawiam miłej gosciny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies