Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Makowo na Kociewiu 19:44, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gertruda niedobra.
A rozchodniki nawet zielone fajną podusię zrobiły

Liczyłam na to, że szybciej pokażą kolor, akurat ten, który mam bardzo późno się różowi.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:22, 20 sty 2016

Do góry
Jak pięknie to napisałaś. Badylki, które budzą się do życia.
Ogród Mirelli 18:37, 20 sty 2016

Do góry
Smagliczka ?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:13, 20 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
A ja jestem przeciwnego zdania: Bylinówki są zawsze piękne. To tylko kwestia podejścia do piękna Ja osobiście uwielbiam obserwować byliny od powolnego wyczołgiwania się z ziemi, przez czekanie na pierwsze kwiaty, gwar jaki mamy w szczytowym okresie po powolne zasychanie (umieranie) na zimę. To niesamowita przygoda Taki ogród jest żywy, prawdziwy Ma swój urok

A że ogrody pokazowe to majstersztyki szykowane na kilka dni to rzecz oczywista. Służą temu aby pokazać ideał / możliwość. I jak najbardziej trzeba się nimi inspirować, ale mając jednocześnie świadomość że rośliny nie zawsze wyglądają tak idealnie. Warto chociaż zerknąć za kulisy przygotowywania takich wystaw: te rośliny których kwiaty zapakowane w szkielety i płatki oddzielone bibułkami... Nie do podrobienia

Jankosiu, w imieniu Reni i moim dziękuję za ten głos. Nie uważam, by do ogrodów nie zapraszać bylin. Wszystkie rośliny kwiatowe kwitną od dwóch tygodni do miesiąca. Potem w dobrych warunkach powtarzają kwitnienie. Nie powinno się ich dyskwalifikować z tego powodu.
Trzeba tylko być świadomym ich możliwości witalnych, pokroju, wysokości wzrostu, ja np. w tym roku ( tzn. w 2015 ) zachwycałam się młodą sadzonką odętki wirginijskiej. Takie to małe, ładne, drobne kwiatki. Dopiero dziś mi Juzia uświadomiła, że to maleństwo się rozrasta na szerokość metra i wysokość 1,60 metra. Gdyby nie to forum i nasze dyskusje, wiele więcej błędów byśmy popełniały. A tak możemy dzielić się naszym doświadczeniem.

Co do długości kwitnięcia: zachwycamy się rododendronami. Jak długo kwitną? Sprawdzał ktoś? Ok. miesiąca, a jak są upały, to krócej.
A hortensje? Dość późno nas cieszą, a potem wystarczy jedna mroźna noc i mamy koniec zachwytów.
Są byliny długo kwitnące: jeżówki, rudbekie, szałwie... Wystarczy poobserwować rabatę bylinową u Łukasza i można się zakochać.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/933439/original.JPG
A inspirował się właśnie nasadzeniami z CHFS. Przyznaję, ze tworzenie kompozycji bylinowych nie jest łatwym zadaniem, ale ogrodnik wcale nie musi mieć łatwo. I to dzięki temu, że mamy różne podejście do nasadzeń, do tego, co lubimy - nasze ogrody się różnią. I dlatego tak często do siebie zaglądamy, aby móc się nacieszyć innością.

Renia, kończ planować. To bez sensu. I nudne już Przyjdzie czas, ustawisz kilka kulek i roślin i będziesz sama wiedziała, jak ma być

Buziak
Ogródek Iwony 17:47, 20 sty 2016

Do góry
Naniosłam potrzebne wymiary. Przy okazji odkryłam w narożniku błąd, poprawiłam. Proszę bardzo

Ogródek Iwony 17:10, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Narysowałam plan mojej rabaty trójkątnej. Nic nie nanoszę,żeby nie sugerować czegokolwiek.
Sylwia, tak może być? Ciekawa jestem, co wymyślisz? Zdaję się na twój pomysł

Brakuje mi jeszcze tych wymiarów

Witam ponownie
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:12, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko. Oba chyba. To są dwa miejsca przy tarasie. Z prawej i lewej strony tarasu.

To nie wiedziałam, myślałam, że to dwa projekty
Dzięki Iwonka
Ranczo Edy 16:11, 20 sty 2016

Do góry
Cześć Edytko. Śliczne mroźne kwiatuszki robisz
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:06, 20 sty 2016

Do góry
Mirelko. Oba chyba. To są dwa miejsca przy tarasie. Z prawej i lewej strony tarasu.
Ogródek Iwony 15:56, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Laguna wygląda tak: Laguna

tak wygląda pachnąca róża Louise Odier - tak mi się spodobała, ze dwa razy kliknęłam ją do koszyka

trzecia kandydatka to Rosarium Untersen

wszystkie 3 są piękne
Ogródek Iwony 15:43, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A ja myślałam, że to maleństwo

Rośnie do 2m..... to chyba nie bardzo maleństwo
Ogródek Iwony 15:37, 20 sty 2016

Do góry
A ja myślałam, że to maleństwo
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:35, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, dziękuję z a odwiedziny umnie. U ciebie pięknie, kolorowo.
Masz bardzo ładny kolor ostróżek. Zbierałaś może nasionka?

Pomyślałam sobie , żeby przy tarasie na pergoli posadzić na pnącą pachnącą różę.
Mam trzy typy:
Louise Odier
Laguna
Rosarium Untersen

Masz może jakieś doświadczenie z tymi różami?
nasionek nie zbierałam ale na pewno będą siewki ja swoją przygodę z różami zaczęłam niedawno, też się przyglądam i szukam o nich informacji
Ogródek Iwony 15:30, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No to może być busz Ona się chyba łatwo wysiewa?
A u sąsiadki jaka mogła być duża?

Ona się rozrasta na boki.
Jedna kępa miała z metr szerokości i 1,6m wys. !!!
Ogródek Iwony 15:22, 20 sty 2016

Do góry
No to może być busz Ona się chyba łatwo wysiewa?
A u sąsiadki jaka mogła być duża?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:18, 20 sty 2016

Do góry
Aniu, dziękuję z a odwiedziny umnie. U ciebie pięknie, kolorowo.
Masz bardzo ładny kolor ostróżek. Zbierałaś może nasionka?

Pomyślałam sobie , żeby przy tarasie na pergoli posadzić na pnącą pachnącą różę.
Mam trzy typy:
Louise Odier
Laguna
Rosarium Untersen

Masz może jakieś doświadczenie z tymi różami?
Ogródek Iwony 15:15, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ooooo, miałam sadzonki pierwszy rok odętki, a na jesień przesadzałam, więc ciekawa jej jestem. Na krzaczory bym się nie pogniewała

U mnie słabo rosły do tej pory.... wiadomo dlaczego
Ale u sąsiadki.... większe od sąsiadki i szersze niż trzy sąsiadki
Ogródek Iwony 15:12, 20 sty 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Odętka może się rozejść i też będzie jak krzaczowisko wyglądać
I łubin w sumie też wielkie kępy....i się sieje niemiłosiernie

Co kto lubi

Ooooo, miałam sadzonki pierwszy rok odętki, a na jesień przesadzałam, więc ciekawa jej jestem. Na krzaczory bym się nie pogniewała
Ogródek Iwony 15:10, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję za zdjęcie
Czyli ostróżki i naparstnice odpadają bo olbrzymy rosną i na rabacie się rozpychają a nawet dominują zimozielone? ... to może odętka, liatra, łubin, jeżówki?

Pomiędzy kulki Renia to lepszy wybór.Z łubinem bym uważała, też daj go z tyłu, bo wyrasta ponad. Mi się podoba, ale trzeba mieć świadomość tego, co chce się osiągnąć. Litra, odętka i niska szałwia pasują między kulki
Jeżówki niższe jak najbardziej.
Ale te pojedyncze, z wysiewu najbardziej popularne są już wyższe.

Ogródek Iwony 14:59, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

rajska jabłoń:

Też chętnie wracasz do kolorowego lata, piękne
pozdrowionka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies