Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z tatarakiem w tle 15:20, 05 wrz 2014

Do góry
Miałam jeszcze podpowiedź, aby wsadzić 3 brzozy pożyteczne, ale nie wiem sama czy będą tu pasować....
Miniaturowy ogródek 23:56, 04 wrz 2014

Do góry
Na chwilę przenosimy się w okolice.
Danusia kiedyś pisała u siebie, że w pobliżu widziała topiary z brzóz.
Oto topiary - ja sama nie wiem, co o tym myślę.
Ładnie są przycięte, ale jednak to zniewolone brzozy.
Jestem ciekawa, co o tym sądzicie.

A tu często mijana rabatka z tawułami i berberysami. Dwa lata temu były jeszcze wierzby hakuro, ale się zestarzały i wyleciały.
Tu nie mam wątpliwości - to świetny pomysł na przedpłocie: Tanio, mało wymagające rośliny i efektownie.

Rododendronowy ogród II. 21:04, 04 wrz 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Agnieszko zawciąg przypadł mi do gustu tylko nie wiem czy będzie miał dosyc słonca bo z południowej strony wysokie brzozy rosną. Parzydło mam ale mnie nie zachwyca specjalnie , wole te wysokie. Jasnota jest ekspansywna wiec odpada bo już z kilkoma ekspansywnymi walczę to nowej tego typu rośliny sie boję a całkiem odpadają hortensje bo zasłonia juz wiosną rh . Ta grzadka jest przed rh i nie chcę go niczym zasłonic. Wygląda tak

Ale piękna rabata i ten kolos... A może dobrze wygladałyby takie prawie białe hosty lub seledynowe żurawki, nazw nie podam, z łaciny ogrodowej jestem jeszcze słaba.
Rododendronowy ogród II. 20:59, 04 wrz 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Bogdziu, róże piękne i szałwia też. Jeszcze tak sobie pomyślalam o tej twojej rabacie pod Rh - a może zawciąg nadmorski (idealnie rośnie na lekko kwasnych glebach, kwitnie z małymi przewrwami bardzo długo, są różne odmiany, tylko że on trochę słońca potrzebuje) lub parzydło blekolistne (to taka urocza i śliczna miniaturka parzydła leśnego lubiąca cień i półcień). Fajna jest też jasnota plamista Beacon Silver - rosnie w cieniu i ma srebrne liscie. Poleciłabym ci jeszcze hortensję bukietową (którą mam w ogrodzie) Sundae Fraise - karłowa odmiana znanej Wanilie fraise. To tyle, co mi sie nasunęlo na myśl. Pozdrówka

Agnieszko zawciąg przypadł mi do gustu tylko nie wiem czy będzie miał dosyc słonca bo z południowej strony wysokie brzozy rosną. Parzydło mam ale mnie nie zachwyca specjalnie , wole te wysokie. Jasnota jest ekspansywna wiec odpada bo już z kilkoma ekspansywnymi walczę to nowej tego typu rośliny sie boję a całkiem odpadają hortensje bo zasłonia juz wiosną rh . Ta grzadka jest przed rh i nie chcę go niczym zasłonic. Wygląda tak

Ogród - Moje spełnione marzenie 23:05, 03 wrz 2014

Do góry
dorkow0 napisał(a)
Wioletko, spaceruj, oglądaj, odpoczywaj... Tam daleko, gdzie nic nie widać, są Brzozy, nieduże jeszcze, ale tworzą taki mały zagajnik... Trawa tam gęsta, krzesło Ci przyniosłam i kocyk i poduszki... Noc dziś w miarę ciepła, odpoczywaj... Serdeczności...

Dorotko tego potrzebowałam - dziękuję za gościnę w Twoim ogrodzie Pozdrawiam gorąco!
Wilcza Góra 20:53, 03 wrz 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Brzozy, to moje ulubione drzewa, piękne o każdej porze roku. Ja mam klony no i klonowe liście jesienią, ale nie narzekam. Latem dają ożywczy chłód, to wybaczam im te jesienne grabienie. A grzybów w tak bliskiej odległości - zazdroszczę.

lasek brzozowy na 400 m2 już tu zastaliśmy i to w nim się "zakochaliśmy" a klony wszelkiej maści nasadziliśmy sami...takie dwie jesienne ognisto-czerwone perełki też mam

Wilcza pozdrawia bardzoooo
Wilcza Góra 18:05, 03 wrz 2014

Do góry
Brzozy, to moje ulubione drzewa, piękne o każdej porze roku. Ja mam klony no i klonowe liście jesienią, ale nie narzekam. Latem dają ożywczy chłód, to wybaczam im te jesienne grabienie. A grzybów w tak bliskiej odległości - zazdroszczę.
Ogród - Moje spełnione marzenie 20:37, 02 wrz 2014

Do góry
Wioletko, spaceruj, oglądaj, odpoczywaj... Tam daleko, gdzie nic nie widać, są Brzozy, nieduże jeszcze, ale tworzą taki mały zagajnik... Trawa tam gęsta, krzesło Ci przyniosłam i kocyk i poduszki... Noc dziś w miarę ciepła, odpoczywaj... Serdeczności...

Ryszardzie, dziękuję...
Trawy dają teraz popis i chyba będą w większej ilości... Sporo jeszcze miejsca mam, więc wykorzystam go pożytecznie...
Jeszcze bym chciała jakieś siedziska zrobić, tak żeby w każdym zakątku było coś do siedzenia... M mówi, że powoli coś wykombinuje ze starych bali... Serdeczności...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:21, 02 wrz 2014

Do góry
martika napisał(a)
Dzięki za radę Popcarol i innym. Na pewno podsadze czymś zimozielony, nawey myślałam o bergenii. No nie wiem co z tymi Nigrami. Działak ma w sumie 700 m.

to mała działka
ja Ci urosną 3 takie nigry, to będziesz miała wielką fioletową plamę
do takiego małego ogrodu nie polecam

zauważ, że Danusia zwykle sadzi jedną nigrę
brzozy owszem - kilka
a to przecież doświadczony ogrodnik!

ha, odezwała się ta co ma 3 śliwy wiśniowe!
ale ja mam przed płotem wzdłuż drogi
Jurajski Ogród 13:31, 02 wrz 2014

Do góry
Agnieszko zagglądam do Ciebie po powrocie z urlopu, piękne zdjecia jak zwykle.
Jakbyś miała więcej ujęć Twojego miejsca wypoczynkowego z Nigrą to wrzuć proszę.
Mam zamiar się inspirować, albo nawet zgapiać jak pozwolisz i wprowadzić taki zakątek w moim lasku, tyle że zamiast Nigry chciałabym brzozy wielopienne, no i kombinuje co dalej na rabacie wkoło palacyku
Ogród z lustrem 12:58, 01 wrz 2014

Do góry
Cudne te brzozy. Ech, obejrzałabym ogród z lustrem bardziej dokładnie hihi
Kwiaty z ogródka Marty :) 17:30, 31 sie 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Ogród cały w kwiatach

dobrze, że zdjęcia zostaną jak lato odejdzie dzisiaj mamy pogodę typowo jesienną, zimno, deszcz pada chyba od 5 rano.. aż ciężko uwierzyć, że tak szybko liście z drzew opadają, a brzozy w okolicy prawie wszystkie żółte ładny widok co by nie mówić
Ogród Magdalenka 11:40, 30 sie 2014

Do góry
Madziu zrób im oprysk na grzyba, kolejny. Napisz czym pryskałaś
Moje graby też chore, pierwszy rok tak źle wygladają odkąd je mam. Posadzili mi kukurydzę za płotem, ma już 2,5 m, nie ma przewiewu i cały żywopłot zagrzybiony... Nadmiar wody, gorąco, parno i grzybki zżerają wszystko. Nawet liliowce mam chore w tym roku...
Ja za rok będę stosować wyłacznie lancę aby je systemicznie zabezpieczyć od wiosny.
Jeśli nie stsowoałaś Amistar to polecam, bo brzozy i magnolie po oorysku tym śordkiem przestały dostawać kolejne chore liscie... A przyznam się że żwyoplotu ani raz nie pryskałam....
Ogród cichy i przytulny 23:59, 29 sie 2014

Do góry
Asiu zaglądam z odwiedzinami. Ależ te brzozy w czerwieniach i żółciach pięknie u Ciebie wyglądają. Też lubię berberysy, bo cieszą oko od wiosny do jesieni a i nie są za bardzo wymagające, tylko te kolce......

Oby taka jesień jak u Ciebie na fotkach była jak najdłużej
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:30, 29 sie 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Teraz to już chyba masz wszystko zrobione? Żadnych trupów w szafie?
Leżaki się w przyszłym sezonie przydadzą

trupy???
łolaboga o czym Ty kobieto piszesz
leżaki, zobaczymy... fajnie się na nich czyta w cieniu brzozy
Ogródek Iwony 23:24, 28 sie 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Oj, to cholernie drogie A myślałaś o brzozach?są różne odmiany

Na brzozy Doniu mam plan, ale w innym miejscu. Choć moja córcia przypomniała mi, że ma alergię na brzozy (pyłki, jak i na 100 innych rzeczy )
Więc może zamiast brzóz posadzę Magnolię?
Ale w tej chwili w tym miejscu mam wjazd na podwórko. Nie pamiętam, czy pisałam, że przymierzamy się do zmiany miejsca wjazdu na podwórko, do garażu. Ma być 2 przęsła wcześniej, zaraz za nowo posianym trawnikiem. Wtedy powstanie kawałek miejsca z murkiem w plecach (w miejscu obecnej bramy będzie murek), a przed nim planuję kącik z brzozami, jeśli się uda.
Tu przy tujach muszę wymyśleć coś innego.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:41, 27 sie 2014

Do góry
Zuzula napisał(a)
Pod takim daszkiem mozna siedzieć i siedzieć. I patrzeć w niebo, czy słońce, czy deszcz.

Ja właśnie patrzyłam jak spadają krople deszczu z liści brzozy, szalenie romantycznie Bałam się tego daszku - ale e jestem na razie zachwycona. Zobaczymy jak będzie z utrzymywaniem czystości...
Zaczątek ogrodu 18:03, 27 sie 2014

Do góry
as226 napisał(a)
Po zalogowaniu na Ogrodowisko, Danusia naszkicowała mi wstępnie rabaty, odbiega od stanu dzisiejszego, ale jeden element siedzi mi w głowie. Cytuje: "Dwa drzewa np brzozy chińskie Fascination podsadzone białymi hostami lub trawkami niskimi plus kula z bukszpanu. Wysepka w kształcie jajka wycięta w trawniku". Czy macie jakieś inspiracje.

Mówisz, masz

Gardenarium napisał(a)
Brzoza chińska 'Fascination"

żródlo: https://www.ogrodowisko.pl/watek/828-brzoza-betula?page=7

Zamiast żółtej hosty wyobraź sobie białoobrzeżoną (przyjedz do mnie, mam dużo). Kulki już tu są, choć wydaje mi się, że Dana miała raczej na myśli większą.
Pyrlandia 17:01, 27 sie 2014

Do góry
Z mojego punktu widzenia (ktory jak wiadomo zależy od punktu siedzenia) nic bym nie sadziła koło tych brzóz, te piękne brzozy to są znani wodopijcy, każda roślina ma pod nimi trudny zywot, a widok na pola to według mnie bardzo fajna sprawa, trochę takie przedłużenie i oddech dla ogrodu.
Na zdjęciach widzę troche taki dzikawy ogród, ja takie bardzo lubię, żywopłot go sformalizuje.
Trawy, astry, rudbekie, to lubię ,no i te hosty, super.
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:10, 26 sie 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Rewelacyjnie wyglądają brzozy, trawy i różowe jeżówki. no i parę innych rzeczy też super u Ciebie wygląda.

Dzięki Nikol
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies