Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z tatarakiem w tle

Ogród z tatarakiem w tle

katarzynkak 15:31, 22 wrz 2014

Napia napisał(a)
Tulipany w trawach To musi pięknie wyglądać
Pozdrawiam serdecznie

Też puściłam wodze fantazji...
katarzynkak 15:40, 22 wrz 2014

Nallar napisał(a)
Kłopotów zdrowotnych córci nie zazdroszczę.
Remontów, przeróbek też nie lubię bo zawsze są jakieś straty. Z
Życzę aby u Ciebie ich nie było.
Czytałam że szykujesz małą rewolucję w ogrodzie. Będę kibicować.

Ewo ja już chyba nigdy nie będę spać spokojnie, odkąd urodziłam córcie Ale chyba każda matka tak ma...

Remonty akurat mnie nie przerażają, bo lubię planować a potem wcielać to w życie. Już nie mogę sie doczekać, jak będzie wyglądał domek po malowaniu

Ogródek cały czas sie zmienia Może nie są to zmiany spektakularne, ale ja się cieszę z małych rzeczy.

Pozdrawiam serdecznie.
katarzynkak 15:49, 22 wrz 2014

ModraSowa napisał(a)
Kasiu , czy ja dobrze pamiętam,,że Ty masz róże kimono? jak ona?

Aniu mam kimono u siebie i jestem bardzo zadowolona. Kwitnie non stop i to całymi wiechami. Zrywam przekwitłe kwiaty i po tygodniu są już kolejne pąki. Niektóre krzaki to już 4 raz kwitną.
Tutaj takie zdjęcie poglądowe- razem z rosarium, która ma mocniejszy kolor.

A tak kwitła na początku po posadzeniu, gdy jeszcze była niska.

ModraSowa 15:59, 22 wrz 2014

katarzynkak napisał(a)

Aniu mam kimono u siebie i jestem bardzo zadowolona. Kwitnie non stop i to całymi wiechami. Zrywam przekwitłe kwiaty i po tygodniu są już kolejne pąki. Niektóre krzaki to już 4 raz kwitną.
Tutaj takie zdjęcie poglądowe- razem z rosarium, która ma mocniejszy kolor.

A tak kwitła na początku po posadzeniu, gdy jeszcze była niska.

Podoba mi się. A ten Twój Pan z targu o którym kiedyś pisałyśmy, pojawia się już?
katarzynkak 16:10, 22 wrz 2014

Aniu dzwoniłam do niego niedawno i powiedział mi, że do Łowicza wybiera sie pod koniec września lub na początku poździernika, bo teraz róze jeszcze kwitną i nie wykopuje ich.
Jeśli masz jakis konkretny gatunek na myśli to napisz, a ja go zapytam, czy ma taki.Moge Ci rowniez dac nr tel do niego.
ModraSowa 16:15, 22 wrz 2014

Kasiu, to poproszę Cię o numer
EwaG 18:20, 23 wrz 2014

katarzynkak napisał(a)

Ewo dziekuje za odwiedziny i jak zwykle konkretne porady.
# brzozy wsadzę tak jak mi radziłaś do jednego dołka. Te irysy mogą zostać, czy przesadzić? Na wypełnienie jaka trawkę byś poleciła? Może byc rozplenica? A czy sama trawka to nie będzie nudno wiosną i latem?

Piszesz, że pod zywopłotem pas traw. Miałaś na myśli ten żywopłot z żółtych thuj?Tam gdzie wywalałm trawsko?

Ewo, a co sądzisz, abym za kulkami z bukszpanu dała taką prostą linię z bukszpanu nawiązującą do tej na rabacie z szambem?
Myslałam tez o poszerzeniu rabaty za bukszpanami i wsadzeniu tj mam na rabacie przy wjezdzie- hortek limem, rozchodników okazałych i jeszcze jakieś niskie piętro np. zurawka lub berberys bagatelle.

Jak liście irysów dobrze się trzymają przez cały sezon to moga zostać. Ciekawe jaki kolor mają kwiaty. Włąsciwie z białym kolorem pni to każde będą wyglądać dobrze.

Trawy oczywiście przed tujami, ale to wymagało by dodatkowej pracy.

Co do lini za kulkami to chyba jako ograniczenie rabaty na koću; to takie rabaty najlepiej jak mają 1,5-2 m szerokości.
Ja cyba bym nie robiła jednak ograniczenia. Pomysł z hortensją wydaje mi się dobry. Wiem, że tu panuje powszechne umiłowanie dla odm. 'Limelight'. A Ja bym widziała jakąś niską o bardziej delikatnych w wyrazie kwiatach i sztywnych pędach. Przez swą delikatność dobrze by się komponowała z brzozami i nie przytłaczała przedogródka (np. dodm. DART'S LITTLE DOT 'Darlido'). Przecież trzeba jej posadzić kilka sztuk - ile tam jest metrów? I bez dodatkowych roślin (niższe piętro już masz - kulki i trawki).
boscolo 23:44, 23 wrz 2014

Mam pytanie odnośnie rabaty przy szambie,. Jak jest odleglosc hortensji od buka? U siebie chce podbnie zrobić tyle, że w narożniku zywopłotu zamiast buka chce dać swierk serbski
Margaret_ka 11:32, 24 wrz 2014

Śliczna ta róża kimono.
Tulipany w trawie - oj będzie pięknie na wiosnę. Super pomysł.
katarzynkak 10:16, 26 wrz 2014

EwaG napisał(a)

Jak liście irysów dobrze się trzymają przez cały sezon to moga zostać. Ciekawe jaki kolor mają kwiaty. Włąsciwie z białym kolorem pni to każde będą wyglądać dobrze.

Trawy oczywiście przed tujami, ale to wymagało by dodatkowej pracy.

Co do lini za kulkami to chyba jako ograniczenie rabaty na koću; to takie rabaty najlepiej jak mają 1,5-2 m szerokości.
Ja cyba bym nie robiła jednak ograniczenia. Pomysł z hortensją wydaje mi się dobry. Wiem, że tu panuje powszechne umiłowanie dla odm. 'Limelight'. A Ja bym widziała jakąś niską o bardziej delikatnych w wyrazie kwiatach i sztywnych pędach. Przez swą delikatność dobrze by się komponowała z brzozami i nie przytłaczała przedogródka (np. dodm. DART'S LITTLE DOT 'Darlido'). Przecież trzeba jej posadzić kilka sztuk - ile tam jest metrów? I bez dodatkowych roślin (niższe piętro już masz - kulki i trawki).

Ewo,
liście irysów wg mnie wyglądają fajnie, jak strzały. Kwitną na fioletowo.
To zdjęcie z okresu kwitnienia, jeszcze podsadzone rudbekiami.

Czy na tym zdjęciu są brzozy pożyteczne? Mozna jakoś ograniczyć ich wzrost?